Ukrainasta Suomeen saapuva saa terveyspalvelut useimmiten vastaanottokeskuksen kautta

31.3.2022

Jos olet saapunut Suomeen Ukrainasta, oikeutesi terveydenhoitoon määräytyy sen mukaan, millä perusteella oleskelet Suomessa. On suositeltavaa rekisteröidä oleskelusi Suomessa, jotta turvaat myös pääsysi terveyspalvelujen piiriin. Kaikilla Suomessa oleskelevilla on kuitenkin oikeus kiireelliseen hoitoon.


Lue uutinen ukrainaksi. Lue uutinen venäjäksi.

Suomessa oikeus terveyspalvelujen käyttöön perustuu yleensä kotikuntaan. Jos sinulla on Suomessa kotikunta, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja kuntalaisen asiakasmaksun hinnalla. Jos saavut Ukrainasta Suomeen, oikeutesi terveyspalveluihin voi perustua myös esimerkiksi tilapäiseen suojeluun, turvapaikkaan tai työntekoon. Kaikilla Suomessa oleskelevilla on aina oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa.

Tilapäistä suojelua saavana vastaanottokeskus järjestää sinulle terveyspalvelut

Jos saat tilapäistä suojelua Suomessa, saat kaikki tarvitsemasi terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta. Tämä pätee myös, jos asut yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen sijaan. Vastaanottokeskukset voivat järjestää palvelut joko itse tai hankkimalla palvelun julkiselta tai yksityiseltä toimijalta. Saat terveyspalvelut samoin perustein kuin vakituisesti Suomessa asuvat.

Jos haet Suomesta turvapaikkaa, sinulla on myös oikeus välttämättömiin terveydenhuollon palveluihin vastaanottokeskuksen kautta. Lue lisää sivuiltamme pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sairaanhoidosta Suomessa.

Työntekijänä sinulla on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon

Jos oleskelet Suomessa tilapäisen suojelun perusteella ja aloitat työskentelyn, saat edelleen terveyspalvelusi vastaanottokeskuksesta. Jos kuitenkin saat oleskeluvan työnteon perusteella, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja kuntalaisen asiakasmaksun hinnalla. Pyydä Kelaa selvittämään oikeutesi terveydenhoitoon Suomessa.  Sivuiltamme voit lukea lisätietoa työntekijän oikeudesta sairaanhoitoon Suomessa.

Matkailijana saat kiireellistä sairaanhoitoa

Jos et ole rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi Suomessa, voit oleskella Suomessa matkailijana 90 päivää viisumivapaasti. Tällöin sinulla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Vastaat itse hoitosi kustannuksista. Ota huomioon, että hoidon kustannukset voivat nousta korkeiksi. Lisätietoja löydät Sairastuminen Suomessa matkaillessa -sivulta.

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa voit myös halutessasi käyttää Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluita omakustanteisesti. Jos olet Suomessa sairausvakuutettu, voit saada sairaanhoidon ja lääkkeiden kustannuksista korvausta Kelasta. Lisätietoja löydät Kelan sivuilta.

Ota huomioon nämä asiat:

Lisätietoa