Matkailu ja koronavirus

Moni miettii nyt, miten saa hoitoa, jos sairastuu matkalla koronavirukseen. Varaudu ennakkoon ja tutustu eri maiden ohjeisiin, matkavakuutuksesi ehtoihin sekä hoito-oikeuksiisi eri maissa. Muista matkalla hygienia- ja turvaväliohjeistukset ja palatessasi mahdolliset karanteeniohjeistukset. Huomioithan, että koronatilanne on monessa maassa edelleen huono, joten matkustamista on syytä harkita tarkkaan.


Muista matkalla

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä

Noudata paikallisviranomaisten ohjeita

Ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan.

Ennen matkaa

 1. Tilaa maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti ajoissa ennen lomaasi. Tarkista, mitä matkavakuutuksesi kattaa.
 2. Tutustu ajankohtaisiin matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus. Tutustu kohdemaan ja Suomen ohjeisiin rajanylityksestä ja karanteenista.
 3. Tutustu lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden, matkanjärjestäjien sekä paikallisviranomaisten ohjeisiin. Esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteisiin on koottu linkkejä paikallisviranomaisten verkkosivuille.
 4. Tarkista, onko kohdemaassa saatavilla koronavirussovellusta. Sovelluksen avulla saat tiedon, jos olet altistunut koronavirukselle. Huomioi, että Koronavilkku toimii nykyisin myös useassa Euroopan maassa.
 5. Tutustu lomamatkailijan muistilistaan sekä maakohtaisiin tietoihin terveyspalveluista eri maissa.
 6. Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja esimerkiksi lääkkeiden riittävyyden kannalta.

Jos sairastut koronavirukseen ulkomailla

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Korttia näyttämällä saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon. WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa matkailijan tulisi saada koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoito maksutta.

 • Jos matkustat Pohjoismaissa, saat hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen. Pohjoismaissa käy myös eurooppalainen sairaanhoitokortti.
 • Jos matkustat Australiassa, saat hoitoa, kun esität Kela-korttisi ja passisi.

Kaikissa muissa maissa matkustaessasi sinun on varauduttava maksamaan kaikki hoidon kustannukset itse. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, voit hakea sairaanhoidon Kela-korvauksia itse maksamastasi hoidosta jälkikäteen. Huomaathan, että korvaukset eivät ole kovin suuria.

Matkalle kannattaa aina ottaa matkavakuutus. Vakuutus voi korvata kustannukset, jos joudut tulemaan esimerkiksi ambulanssilennolla kotiin. Tarkista huolellisesti matkavakuutuksesi kattavuus.

Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa voi olla maakohtaisia eroja.

Jos sairastut koronavirukseen Suomessa

Jos saat Suomessa koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteyttä oleskelupaikkakuntasi terveysasemaan puhelimitse. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Älä mene terveysasemalle ennen kuin olet saanut terveydenhuollolta toimintaohjeet. Jokaisella on oikeus saada Suomessa kiireellistä hoitoa riippumatta siitä, mistä maasta tulee.

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, hoito-oikeustodistus tai jos olet matkailija, saat koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon ja tutkimuksen maksutta.

 • Jos tulet EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
 • Jos tulet Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti, ”Citizens Rights” –kortti tai GHIC-kortti (Global Health Insurance Card).
 • Jos tulet Pohjoismaista tai Australiasta, voit esittää myös passin. Lisäksi jos tulet Pohjoismaista, voit esittää virallisen henkilöllisyystodistuksen.
 • Jos sinulla on Kelan myöntämä Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa (esimerkiksi Suomessa työskentelevät henkilöt), esitä se.
 • Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta, mutta olet matkailijana Suomessa, kerro terveydenhuollolle olevasi tilapäisellä tai lyhytaikaisella matkalla Suomessa.

Muille henkilöryhmille sairaanhoito on Suomessa maksullista. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kuitenkin, että kunnat eivät perisi koronavirusinfektiosta aiheutuvan tutkimuksen ja kiireellisen hoidon kustannuksia sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa tai hoito-oikeustodistusta, tai jotka eivät ole matkailijoina Suomessa. Tarkista sinulle hoitoa antavalta kunnalta, perivätkö he maksun.

Jos et ole varma oikeudestasi sairaanhoitoon Suomessa, voit olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa Suomen koronavirustilanteesta ja suosituksista. Koronavilkku-sovelluksen avulla saat tiedon puhelimeesi, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. FINENTRY-palvelusta saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.

Oireettoman henkilön koronavirustesti

Jos haluat koronavirustestiin oireettomana (esimerkiksi lentoyhtiön vaatimuksesta), on sinun lähtökohtaisesti maksettava testi itse. Käytännöt testiin pääsyssä voivat vaihdella, joten selvitä testin tarjoajalta, saatko testin ja mihin hintaan. Esimerkiksi kuntien välillä voi olla vaihtelua testiin pääsyssä ja hinnoissa. Myös yksityinen terveydenhuolto tarjoaa koronavirustestejä.

Jos tarve testiin ei johdu sairastumisesta, et voi saada yksityisen terveydenhuollon koronatestistä Kela-korvausta. Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauksesta löydät tietoa täältä.

Koronavirusrokote

Koronavirusrokote tarjotaan kaikille Suomessa asuville. Kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että kunnat rokottaisivat koronavirusta vastaan myös henkilöt, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa. Suositus rokottamisesta ei kuitenkaan koske Suomessa lyhyen aikaa oleskelevia, kuten matkailijoita. Rokotukset annetaan myös kotikunnattomille kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Ole yhteydessä suoraan oleskelukuntaasi koronarokotusoikeutesi- ja vuorosi tarkistamiseksi. Jos asut ulkomailla, tulisi sinun lähtökohtaisesti saada koronarokote asuinmaassasi.

EU:n koronarokotustodistus

Suomessa on käytössä EU:n koronarokotustodistus (EU digital COVID-19 certificate), jonka saat Omakannasta. Maksuttomassa todistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. EU:n koronarokotustodistuksen on tarkoitus helpottaa rajojen ylittämistä ja turvallista liikkumista EU-alueella. Maahantulon vaatimukset kannattaa joka tapauksessa selvittää etukäteen. Omakannasta löytyvät myös EU:n yhteiset todistukset sairastetusta koronavirustaudista sekä koronavirustestin tuloksesta.

Jos et voi käyttää Omakantaa, saat EU:n koronarokotustodistuksen tulosteena julkisesta terveydenhuollosta.

Voit saada Suomessa todistuksen koronarokotuksesta vain, jos rokotus on annettu Suomessa. Jos olet saanut rokotuksen toisessa EU-maassa, kyseisen maan pitäisi myöntää sinulle EU:n koronarokotustodistus. Jos olet saanut ensimmäisen rokotusannoksen ulkomailla ja toisen Suomessa, voit saada todistuksen Omakantaan. Muista toimittaa asiakirjat toisessa maassa saamastasi rokotuksesta julkiseen terveydenhuoltoon.

Jos haluat selvittää, miten Suomessa saamasi koronarokotus rekisteröidään toisessa maassa, ota yhteyttä terveydenhuoltoon tai rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen kyseisessä maassa.