Matkailu ja koronavirus
Moni miettii nyt, miten saa hoitoa, jos sairastuu matkalla koronavirukseen. Varaudu ennakkoon ja tutustu eri maiden ohjeisiin, matkavakuutuksesi ehtoihin sekä hoito-oikeuksiisi eri maissa. Muista matkalla hygienia- ja turvaväliohjeistukset ja palatessasi mahdolliset karanteeniohjeistukset.
Muista matkalla

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä

Noudata paikallisviranomaisten ohjeita

Ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin
Ennen matkaa
- Tilaa maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti ajoissa ennen lomaasi.
- Tarkista mitä matkavakuutuksesi kattaa.
- Tutustu ajankohtaisiin matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus.
- Tutustu kohdemaan ja Suomen ohjeisiin rajanylityksestä ja karanteenista.
- Tutustu lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden ja matkanjärjestäjien ohjeisiin.
- Tutustu paikallisviranomaisten ohjeisiin. Esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteisiin on koottu linkkejä paikallisviranomaisten verkkosivuille.
- Tallenna puhelimeesi lähiomaisesi yhteystiedot ICE-lyhenteellä (In Case of Emergency).
- Tarkista, onko kohdemaassa saatavilla koronavirussovellusta. Sovelluksen avulla saat tiedon, jos olet altistunut koronavirukselle.
- Ota mukaan lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste, jonka voit tulostaa itse Omakanta-palvelusta. Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista tai terveydenhuollon toimintayksiköstä. Voit pyytää tulosteen myös englanninkielisenä.
- Tutustu maakohtaisiin tietoihin terveyspalveluista eri maissa.
- Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja esimerkiksi lääkkeiden riittävyyden kannalta.
Jos sairastut koronavirukseen ulkomailla
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Korttia näyttämällä saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon. WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa matkailijan tulisi saada koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoito maksutta.
- Jos matkustat Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa*, saat hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin. Pohjoismaissa passin lisäksi käy virallinen henkilöllisyystodistus. Näissä maissa käy myös eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Jos matkustat Australiassa, saat hoitoa, kun esität Kela-korttisi ja passisi.
Kaikissa muissa maissa matkustaessasi sinun on varauduttava maksamaan kaikki hoidon kustannukset itse. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, voit hakea sairaanhoidon Kela-korvauksia itse maksamastasi hoidosta jälkikäteen. Huomaathan, että korvaukset eivät ole kovin suuria.
Matkalle kannattaa aina ottaa matkavakuutus. Vakuutus voi korvata kustannukset, jos joudut tulemaan esimerkiksi ambulanssilennolla kotiin. Tarkista huolellisesti matkavakuutuksesi kattavuus.
Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa voi olla maakohtaisia eroja.
Jos sairastut koronavirukseen Suomessa
Jos saat Suomessa koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteyttä oleskelupaikkakuntasi terveysasemaan puhelimitse. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Älä mene terveysasemalle ennen kuin olet saanut terveydenhuollolta toimintaohjeet. Jokaisella on oikeus saada Suomessa kiireellistä hoitoa riippumatta siitä, mistä maasta tulee.
Jos sinulla on Suomessa kotikunta, hoito-oikeustodistus tai jos olet matkailija, saat koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon ja tutkimuksen maksutta.
- Jos tulet EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Jos tulet Australiasta, Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista*, voit esittää myös passin. Lisäksi jos tulet Pohjoismaista, voit esittää virallisen henkilöllisyystodistuksen.
- Jos sinulla on Kelan myöntämä Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa (esimerkiksi Suomessa työskentelevät henkilöt), esitä se.
- Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta, mutta olet matkailijana Suomessa, kerro terveydenhuollolle olevasi tilapäisellä tai lyhytaikaisella matkalla Suomessa.
Muille henkilöryhmille sairaanhoito on Suomessa maksullista. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kuitenkin, että kunnat eivät perisi koronavirusinfektiosta aiheutuvan tutkimuksen ja kiireellisen hoidon kustannuksia sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa tai hoito-oikeustodistusta, tai jotka eivät ole matkailijoina Suomessa. Tarkista sinulle hoitoa antavalta kunnalta, perivätkö he maksun.
Jos et ole varma oikeudestasi sairaanhoitoon Suomessa, voit olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa Suomen koronavirustilanteesta ja suosituksista. Koronavilkku-sovelluksen avulla saat tiedon puhelimeesi, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
*Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa noudatetaan samoja sääntöjä kuin EU-maissa vuoden 2020 loppuun asti. Tämän jälkeen tilanne voi muuttua Brexit-neuvotteluista riippuen.
Oireettoman henkilön koronavirustesti
Jos haluat koronavirustestiin oireettomana (esimerkiksi lentoyhtiön vaatimuksesta), on sinun lähtökohtaisesti maksettava testi itse. Käytännöt testiin pääsyssä voivat vaihdella, joten selvitä testin tarjoajalta, saatko testin ja mihin hintaan. Esimerkiksi kuntien välillä voi olla vaihtelua testiin pääsyssä ja hinnoissa. Myös yksityinen terveydenhuolto tarjoaa koronavirustestejä.
Jos tarve testiin ei johdu sairastumisesta, et voi saada yksityisen terveydenhuollon koronatestistä Kela-korvausta. Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauksesta löydät tietoa täältä.
Lisätietoa matkailijalle
Koronavirukseen liittyvää tietoa
Näiden linkkien takaa löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, siltä suojautumisesta, oireista ja hoidosta. Lisäksi löydät tietoa rajan ylittämisestä, karanteeniohjeista sekä eri maiden koronavirustilanteista.
Hyödyllisiä linkkejä
- Ajankohtaista koronaviruksesta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Omaolo.fi-oirearviopalvelu
- THL:n suositus kasvomaskien käytöstä Suomessa (thl.fi)
- Koronavilkku-sovellus (THL)
- Ulkoministeriön matkustustiedotteet (um.fi)
- Matkustusilmoitus (Ulkoministeriö)
- Matkustaminen ja koronaviruspandemia (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Liikennevalomalli matkustamisen koronariskin arviointiin (THL)
- Ohjeet rajanylitykseen (Rajavartiolaitos)
- Käytännön tietoa Suomeen matkustaville koronapandemian aikana (Visit Finland, in English)
- Re-open EU (Euroopan unioni)
- Miten koronavirustilanne vaikuttaa Kelan tukiin ja palveluihin (kela.fi)
Tietoa koronavirustilanteesta eri maissa
Useat maat julkaisevat verkkosivuillaan ajankohtaista tietoa paikallisesta koronavirustilanteesta ja ohjeistusta miten toimia, jos oleskelet kyseisessä maassa tai matkustat sinne. Myös Suomen ulkoministeriön ja ulkomaanedustustojen kokoamista uutisista saat lisätietoa eri maiden koronavirustilanteesta.
Hyödyllisiä linkkejä
- Suomen ulkoministeriön ja ulkomaanedustustojen kokoamia uutisia koronavirustilanteesta eri maissa (um.fi)
- Ulkoministeriön kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta (um.fi)
- Kanada (tiedot englanniksi): Coronavirus disease (COVID-19): Travel restrictions, exemptions and advice (canada.ca)
- Australia (tiedot englanniksi): Coronavirus (COVID-19) health alert (health.gov.au)
- Meksiko (32 osavaltiota, tilanne vaihtelee eri alueilla; tiedot espanjaksi): Liittovaltion koronavirussivusto
- Meksiko: Ciudad de Méxicon terveysministeriö (tietoa pääkaupungin alueelle, espanjaksi)
- Meksiko: Kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvontanumerot (tiedot espanjaksi)
- Kreikka: ajankohtaista tietoa ja koronavirusneuvontanumero (englanniksi)
Avuksi matkavalmisteluihin
Verkosta saat hyviä vinkkejä terveellisestä ja turvallisesta matkustamisesta. Lisätietoa terveyspalveluiden käyttämisestä Euroopassa voit kysyä EU-maiden Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteistä.
Lyhyelle matkalle
Jos sairastut tai joudut tapaturmaan lomallasi EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, saat hoitoa samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat. Kun näytät eurooppalaista sairaanhoitokorttia, maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun ja hoitosi kustannukset laskutetaan Suomelta.
Hyödyllisiä linkkejä
- Mitä tehdä, jos sairastut matkalla Euroopassa
- Mitä tehdä hätätapauksessa ulkomailla
- Miten käytät terveyspalveluja eri maissa
- Eurooppalainen sairaanhoitokortti (kela.fi)
- Saanko hoitoa, jos kortti on unohtunut kotiin – ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista (kela.fi)
- Kuka maksaa, jos sairastut lomallasi? (kela.fi)
Pidemmälle matkalle
Terveyspalvelujen käyttäminen eri maissa voi vaihdella, joten on hyvä tutustua lomakohteesi käytäntöihin, etenkin jos suunnittelet pidempää lomaa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat sairastuessasi hoitoa EU- ja Eta-maissa myös pidemmän oleskelun aikana tai pitkäaikaissairauden pahenemisen takia.
Hyödyllisiä linkkejä
- Miten terveydenhuolto toimii kohdemaassasi? Tutustu maakohtaisiin tietoihin
- Lomalla kiertämään Eurooppaa? Pakkaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (kela.fi)
- Tee matkustusilmoitus ulkoministeriöön (matkustusilmoitus.fi)
- Ilmoita yli 3 kuukauden matkoista Kelalle (kela.fi)
- Miten saat korvauksia ulkomailla annetusta hoidosta
Lasten kanssa lomalle
Tarkista ennen lomamatkaa, että kaikilla perheenjäsenillä on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on ilmainen, ja voit tilata sen itsellesi ja lapsillesi Kelan verkkosivujen kautta. Myös matkavakuutus turvaa sairastumisen tai onnettomuuden aiheuttamia kustannuksia, esimerkiksi jos joudut tapaturman takia matkustamaan kotiin kesken lomasi. Muista tarkistaa myös rokotukset ennen matkalle lähtöä.
Eläkeläisenä Eurooppaan
Vietätkö eläkkeellä osan vuodesta toisessa EU- tai Eta-maassa? Saat siellä lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Ilmoita Kelaan ja Digi- ja väestötietovirastoon (ent. maistraatti), jos oleskelet yli kolme kuukautta ulkomailla.
Hyödyllisiä linkkejä
- Terveyspalvelut Espanjassa ja Kanariansaarilla
- Kuntoutukseen ulkomaille?
- Eläke ulkomaille tilapäisen oleskelun aikana (kela.fi)
- Asutko osan vuodesta ulkomailla? Muutto eläkeläisenä
- Pysytkö Suomen sosiaaliturvassa, jos asut osan vuodesta ulkomailla? (kela.fi)
- Ilmoita yli kolmen kuukauden matkoista Kelaan (kela.fi)
- Muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi)
Lääkkeet ja reseptit
Ota lääkkeiden lisäksi mukaan myös niiden reseptit tai tulosta yhteenveto Omakanta-palvelusta. Näin voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Jos haluat ostaa lääkkeitä lomakohteessasi, pyydä lääkäriäsi kirjoittamaan lääkemääräys ulkomailla ostoa varten.