Matkailu ja koronavirus

Moni miettii nyt, miten saa hoitoa, jos sairastuu matkalla koronavirukseen. Varaudu ennakkoon ja tutustu eri maiden ohjeisiin, matkavakuutuksesi ehtoihin sekä hoito-oikeuksiisi eri maissa. Muista matkalla hygienia- ja turvaväliohjeistukset ja palatessasi mahdolliset karanteeniohjeistukset.


Muista matkalla

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä

Noudata paikallisviranomaisten ohjeita

Ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin

Ennen matkaa

 1. Tilaa maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti ajoissa ennen lomaasi.
 2. Tarkista mitä matkavakuutuksesi kattaa.
 3. Tutustu ajankohtaisiin matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus.
 4. Tutustu kohdemaan ja Suomen ohjeisiin rajanylityksestä ja karanteenista.
 5. Tutustu lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden ja matkanjärjestäjien ohjeisiin.
 6. Tutustu paikallisviranomaisten ohjeisiin. Esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteisiin on koottu linkkejä paikallisviranomaisten verkkosivuille.
 7. Tallenna puhelimeesi lähiomaisesi yhteystiedot ICE-lyhenteellä (In Case of Emergency).
 8. Tarkista, onko kohdemaassa saatavilla koronavirussovellusta. Sovelluksen avulla saat tiedon, jos olet altistunut koronavirukselle.
 9. Ota mukaan lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste, jonka voit tulostaa itse Omakanta-palvelusta. Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista tai terveydenhuollon toimintayksiköstä. Voit pyytää tulosteen myös englanninkielisenä.
 10. Tutustu maakohtaisiin tietoihin terveyspalveluista eri maissa.
 11. Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja esimerkiksi lääkkeiden riittävyyden kannalta.

Jos sairastut koronavirukseen ulkomailla

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Korttia näyttämällä saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon. WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa matkailijan tulisi saada koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoito maksutta.

 • Jos matkustat Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa*, saat hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin. Pohjoismaissa passin lisäksi käy virallinen henkilöllisyystodistus. Näissä maissa käy myös eurooppalainen sairaanhoitokortti.
 • Jos matkustat Australiassa, saat hoitoa, kun esität Kela-korttisi ja passisi.

Kaikissa muissa maissa matkustaessasi sinun on varauduttava maksamaan kaikki hoidon kustannukset itse. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, voit hakea sairaanhoidon Kela-korvauksia itse maksamastasi hoidosta jälkikäteen. Huomaathan, että korvaukset eivät ole kovin suuria.

Matkalle kannattaa aina ottaa matkavakuutus. Vakuutus voi korvata kustannukset, jos joudut tulemaan esimerkiksi ambulanssilennolla kotiin. Tarkista huolellisesti matkavakuutuksesi kattavuus.

Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa voi olla maakohtaisia eroja.

Jos sairastut koronavirukseen Suomessa

Jos saat Suomessa koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteyttä oleskelupaikkakuntasi terveysasemaan puhelimitse. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Älä mene terveysasemalle ennen kuin olet saanut terveydenhuollolta toimintaohjeet. Jokaisella on oikeus saada Suomessa kiireellistä hoitoa riippumatta siitä, mistä maasta tulee.

Jos sinulla on Suomessa kotikunta, hoito-oikeustodistus tai jos olet matkailija, saat koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon maksutta.

 • Jos tulet EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
 • Jos tulet Australiasta, Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista*, voit esittää myös passin. Lisäksi jos tulet Pohjoismaista, voit esittää virallisen henkilöllisyystodistuksen.
 • Jos sinulla on Kelan myöntämä Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa (esimerkiksi Suomessa työskentelevät henkilöt), esitä se.
 • Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta, mutta olet matkailijana Suomessa, kerro terveydenhuollolle olevasi tilapäisellä tai lyhytaikaisella matkalla Suomessa.

Muille henkilöryhmille sairaanhoito on Suomessa maksullista. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kuitenkin, että kunnat eivät perisi koronavirusinfektiosta aiheutuvan tutkimuksen ja kiireellisen hoidon kustannuksia sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa tai hoito-oikeustodistusta, tai jotka eivät ole matkailijoina Suomessa. Tarkista sinulle hoitoa antavalta kunnalta, perivätkö he maksun.

Jos et ole varma oikeudestasi sairaanhoitoon Suomessa, voit olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa Suomen koronavirustilanteesta ja suosituksista. Koronavilkku-sovelluksen avulla saat tiedon puhelimeesi, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

*Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa noudatetaan samoja sääntöjä kuin EU-maissa vuoden 2020 loppuun asti. Tämän jälkeen tilanne voi muuttua Brexit-neuvotteluista riippuen.