Matkailu ja koronavirus
Moni miettii nyt, miten saa hoitoa, jos sairastuu matkalla koronavirukseen. Varaudu ennakkoon ja tutustu eri maiden ohjeisiin, matkavakuutuksesi ehtoihin sekä hoito-oikeuksiisi eri maissa. Muista matkalla hygienia- ja turvaväliohjeistukset ja mahdolliset karanteeniohjeistukset.
Muista matkalla

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä

Noudata paikallisviranomaisten ohjeita

Ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan.
Ennen matkaa
- Tilaa maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti ajoissa ennen lomaasi. Tarkista, mitä matkavakuutuksesi kattaa.
- Tutustu ajankohtaisiin matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus. Tutustu kohdemaan ja Suomen ohjeisiin rajanylityksestä ja karanteenista.
- Tutustu lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden, matkanjärjestäjien ja paikallisviranomaisten ohjeisiin. Esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteisiin on koottu linkkejä paikallisviranomaisten verkkosivuille.
- Tutustu lomamatkailijan muistilistaan sekä maakohtaisiin tietoihin terveyspalveluista eri maissa.
- Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja esimerkiksi lääkkeiden riittävyyden kannalta.
Jos sairastut koronavirukseen ulkomailla
Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Korttia näyttämällä saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon. WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa matkailijan tulisi saada koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoito maksutta.
- Jos matkustat Pohjoismaissa, saat hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen. Pohjoismaissa käy myös eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Jos matkustat Australiassa, saat hoitoa, kun esität Kela-korttisi ja passisi.
Kaikissa muissa maissa matkustaessasi sinun on varauduttava maksamaan kaikki hoidon kustannukset itse.
Matkalle kannattaa aina ottaa matkavakuutus. Vakuutus voi korvata kustannukset, jos joudut tulemaan esimerkiksi ambulanssilennolla kotiin. Tarkista huolellisesti matkavakuutuksesi kattavuus.
Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa voi olla maakohtaisia eroja.
Jos sairastut koronavirukseen Suomessa
Jos saat Suomessa koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteyttä oleskelupaikkakuntasi terveysasemaan puhelimitse. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Älä mene terveysasemalle ennen kuin olet saanut terveydenhuollolta toimintaohjeet. Jokaisella on oikeus saada Suomessa kiireellistä hoitoa riippumatta siitä, mistä maasta tulee.
Jos sinulla on Suomessa kotikunta, hoito-oikeustodistus tai jos olet matkailija, saat koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoidon ja tutkimuksen maksutta.
- Jos tulet EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti tai Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Jos tulet Isosta-Britanniasta tai Pohjois-Irlannista, esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti, ”Citizens Rights” –kortti tai GHIC-kortti (Global Health Insurance Card).
- Jos tulet Pohjoismaista tai Australiasta, voit esittää myös passin. Lisäksi jos tulet Pohjoismaista, voit esittää virallisen henkilöllisyystodistuksen.
- Jos sinulla on Kelan myöntämä Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa (esimerkiksi Suomessa työskentelevät henkilöt), esitä se.
- Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta, mutta olet matkailijana Suomessa, kerro terveydenhuollolle olevasi tilapäisellä tai lyhytaikaisella matkalla Suomessa.
Muille henkilöryhmille sairaanhoito on Suomessa maksullista. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kuitenkin, että kunnat eivät perisi koronavirusinfektiosta aiheutuvan tutkimuksen ja kiireellisen hoidon kustannuksia sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa tai hoito-oikeustodistusta, tai jotka eivät ole matkailijoina Suomessa. Tarkista sinulle hoitoa antavalta kunnalta, perivätkö he maksun.
Jos et ole varma oikeudestasi sairaanhoitoon Suomessa, voit olla yhteydessä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa Suomen koronavirustilanteesta ja suosituksista. FINENTRY-palvelusta saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin.
Oireettoman henkilön koronavirustesti
Jos haluat koronavirustestiin oireettomana (esimerkiksi lentoyhtiön vaatimuksesta), on sinun lähtökohtaisesti maksettava testi itse. Käytännöt testiin pääsyssä voivat vaihdella, joten selvitä testin tarjoajalta, saatko testin ja mihin hintaan. Esimerkiksi kuntien välillä voi olla vaihtelua testiin pääsyssä ja hinnoissa. Myös yksityinen terveydenhuolto tarjoaa koronavirustestejä.
Jos tarve testiin ei johdu sairastumisesta, et voi saada yksityisen terveydenhuollon koronatestistä Kela-korvausta. Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauksesta löydät tietoa Finavian verkkosivuilta.
Koronavirusrokote
Koronavirusrokote tarjotaan kaikille Suomessa asuville. Kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että kunnat rokottaisivat koronavirusta vastaan myös henkilöt, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa. Suositus rokottamisesta ei kuitenkaan koske Suomessa lyhyen aikaa oleskelevia, kuten matkailijoita. Rokotukset annetaan myös kotikunnattomille kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Ole yhteydessä suoraan oleskelukuntaasi koronarokotusoikeutesi- ja vuorosi tarkistamiseksi. Jos asut ulkomailla, tulisi sinun lähtökohtaisesti saada koronarokote asuinmaassasi.
EU:n koronarokotustodistus
Suomessa on käytössä EU:n koronarokotustodistus (EU digital COVID-19 certificate), jonka saat Omakannasta. Maksuttomassa todistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. EU:n koronarokotustodistuksen on tarkoitus helpottaa rajojen ylittämistä ja turvallista liikkumista EU-alueella. Omakannasta löytyvät myös EU:n yhteiset todistukset sairastetusta koronavirustaudista sekä koronavirustestin tuloksesta.
Jos et voi käyttää Omakantaa, saat EU:n koronarokotustodistuksen tulosteena julkisesta terveydenhuollosta. Käytännöt vaihtelevat kunnittain, joten seuraa oman kuntasi verkkosivuja ja tiedotusta asiassa.
Jos olet saanut koronarokotuksen ulkomailla, sinun tulisi saada koronarokotustodistus kyseisestä maasta. Jos olet saanut rokotussarjan rokoteannokset eri maissa, saat todistuksen siitä valtiosta, jossa jälkimmäinen annos on annettu. Jos haluat selvittää, miten voit saada koronarokotuksen tai koronatodistuksen ulkomailla, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, todistuksia myöntävään tahoon tai rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeseen kohdemaassa.
Suomessa kunnan on myönnettävä 1.1.2022 alkaen EU:n koronatodistus kunnan asukkaalle, jolla on todistus EU-jäsenvaltiossa tai sen ulkopuolella saadusta rokotuksesta. Todistus voidaan myöntää ainoastaan rokotevalmisteista, joille EU on myöntänyt myyntiluvan tai jotka Maailman terveysjärjestö on listannut hätäkäyttöön.
Tutustu myös Kanta.fi-sivuston ajankohtaisiin ohjeisiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin ulkomailla saaduista rokotteista sekä koronarokotustodistuksesta.
Lisätietoa matkailijalle
Koronavirukseen liittyvää tietoa
Näiden linkkien takaa löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, siltä suojautumisesta, oireista ja hoidosta. Lisäksi löydät tietoa rajan ylittämisestä, karanteeniohjeista sekä eri maiden koronavirustilanteista.
Hyödyllisiä linkkejä
- Ajankohtaista koronaviruksesta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Omaolo.fi-oirearviopalvelu
- THL:n suositus kasvomaskien käytöstä Suomessa (thl.fi)
- Matkustaminen ja koronaviruspandemia (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Käytännön tietoa Suomeen matkustaville koronapandemian aikana (Visit Finland, in English)
- Re-open EU (Euroopan unioni)
- Miten koronavirustilanne vaikuttaa Kelan tukiin ja palveluihin (kela.fi)
- Tietoa matkustajille koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen (FINENTRY-palvelu)
- Tartuntatautipäivärahaa voi saada myös Suomen sairausvakuutukseen kuulumaton työntekijä (kela.fi)
Tietoa koronavirustilanteesta eri maissa
Useat maat julkaisevat verkkosivuillaan ajankohtaista tietoa paikallisesta koronavirustilanteesta ja ohjeistusta miten toimia, jos oleskelet kyseisessä maassa tai matkustat sinne. Myös Suomen ulkoministeriön ja ulkomaanedustustojen kokoamista uutisista saat lisätietoa eri maiden koronavirustilanteesta.
Hyödyllisiä linkkejä
- Suomen ulkoministeriön ja ulkomaanedustustojen kokoamia uutisia koronavirustilanteesta eri maissa (um.fi)
- Ulkoministeriön kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta (um.fi)
- Kanada (tiedot englanniksi): Coronavirus disease (COVID-19): Travel restrictions, exemptions and advice (canada.ca)
- Australia (tiedot englanniksi): Coronavirus (COVID-19) health alert (health.gov.au)
- Kreikka: ajankohtaista tietoa ja koronavirusneuvontanumero (englanniksi)
- Yhdistyneet Arabiemiirikunnat: Abu Dhabi Healthcare Company (SEHA) COVID -19
- Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti: NHS COVID -19 info page