Siirry sisältöön

Ei nimi verkkopalvelua pahenna!

Kela palvelee | 10.12.2019
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

”Onko Hoitopaikanvalinta.fi-sivusto sinulle tuttu?”
”Kiitos, ei ole minulle ajankohtaista juuri nyt. Ei ole vielä tarvetta vanhainkodille!”

Olen käynyt ylläolevan keskustelun monesti. Vanhainkodin lisäksi ”hoitopaikanvalinta” on yhdistetty lapsen päiväkotiin, viime hallituksen mukana kaatuneeseen sote-uudistukseen sekä koirahoitolaan. Oikeasti Hoitopaikanvalinta.fi:ssä kerrotaan terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla. Myönnettäköön, etten itsekään yhdistäisi nimeä välttämättä terveyspalveluihin.

Oikeasti Hoitopaikanvalinta.fi:ssä kerrotaan terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla.

Siispä on tullut aika etsiä verkkopalvelullemme parempi nimi. Kokemuksesta viisastuneina olemme etsineet nimeä yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Testasimme keväällä neljä uutta nimivaihtoehtoa: EU-terveys.fi, Hoitoonulkomaille.fi, Hoitoeuroopassa.fi sekä EU-terveydenhoito.fi. Kysyimme mikä nimi olisi paras, miksi nimi olisi hyvä tai huono ja mitä mielikuvia nimi herättää. Saimme vastauksia paitsi asiakasraadiltamme ja kumppaneiltamme, myös sokkotestiin osallistuneilta asiakkailta sosiaalisen median kautta. Sokkotestin osallistujat eivät tienneet mikä taho kysymysten takana oli, vaan he vastasivat puhtaasti mielikuvien kautta.

Kokemuksesta viisastuneina olemme etsineet nimeä yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

Etenkin nimiehdokkaiden herättämät mielikuvat olivat valaisevia. EU-terveys sai vastaajat pohtimaan, kuinka terve Euroopan unioni on. Mahtaisiko sivuilta löytyä politiikkaa tai direktiivejä? Tai ehkä tilastotietoja eurooppalaisten terveydestä? Hoitoon ulkomaille vei vastaajia jo oikeampaan suuntaan. Nimen koettiin viittaavan toimintaan, siis hoitoon lähtemiseen ulkomaille. Vastaajia kuitenkin mietitytti, viitataanko hoidolla kenties kauneuskirurgiaan tai ehkä mielenterveyspalveluihin. Myös Hoito Euroopassa herätti kysymyksen mistä hoidosta on kyse. Tässä kohtaa moni näki nimessä jo kaksimielisyyttä. ”Onko Hoito Euroopassa sinulle tuttu?”. Tätä keskustelua en taidakaan haluta käydä turuilla ja toreilla.

EU-terveydenhoito vei vastaajat ylivoimaisesti parhaiten oikeille jäljille. Vastaajat olettivat sivuston olevan asiallinen tietosivusto, joka tarjoaa neuvoja siitä, missä ja miten saa terveydenhoitoa EU-maissa. Sivuston nimeä kuvailtiin luotettavaksi, viralliseksi ja päteväksi. Tämä sopii hyvin meille.

Hoitopaikanvalinta.fi on siis jatkossa EU-terveydenhoito.fi. Sivusto saa kielivalikoimansa mukaisesti myös ruotsin-, englannin- ja pohjoissaamenkieliset uudet nimet: EU-hälsovård.fi, EU-healthcare.fi ja EU-dearvvasvuođadikšun.fi.

Hoitopaikanvalinta.fi on siis jatkossa EU-terveydenhoito.fi.

Sivustolta löydät vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka voin lähteä hammaslääkäriin Tallinnaan?
  • Entä jos tarvitsen lääkäriä vaihto-opintojeni aikana Kööpenhaminassa?
  • Mitä hyötyä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista on?
  • Voinko ostaa reseptilääkkeitä ulkomailta?
  • Millaisia ovat terveyspalvelut Espanjassa?

Samoihin kysymyksiin vastaamme mielellämme myös rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteessä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.