TARINA: Lue, miten eurooppalaiset osaamisverkostot toimivat käytännössä

Esimerkki eurooppalaisesta yhteistyöstä

Onnin tarina

Onni on poika, joka kärsii vakavista epileptisistä kohtauksista. Onnille tehdään kokeita ja tutkimuksia, joissa selviää, että oireet aiheuttaa harvinainen kasvain aivoissa. Onnin lääkäri kysyy neuvoa vaikeisiin epilepsioihin keskittyneestä eurooppalaisesta osaamisverkostosta.

Onnin tapausta käsitellään EU-osaamisverkostossa. Asiantuntijat eri puolilta Eurooppaa arvioivat yhdessä, mikä olisi paras hoitomuoto Onnin epilepsiaan.  Hoitomuodoksi valikoidaan leikkaus, jonka tekninen osaaminen on parasta Ranskan Marseillessa. Onni matkustaakin vanhempiensa kanssa Ranskaan leikkaukseen. Leikkauksen jälkeen Onnin kohtaukset ovat vähentyneet ja toipuminen jatkuu.

Lähde: Euroopan komissio – Audiovisuaaliset palvelut

 


Eurooppalaisten osaamisverkostojen toiminnan perusta

Euroopan komissio on perustanut eurooppalaiset osaamisverkostot lääkäreiden apuvälineiksi helpottamaan harvinaisia sairauksia sairastavien potilaiden diagnosointia ja hoitoa. Verkostoihin kuuluu harvinaissairauksia hoitavia lääkäreitä sekä muita alan ammattilaisia eri puolilta Eurooppaa.

Potilaan suostumuksella hänen hoitava lääkärinsä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä eurooppalaisiin osaamisverkostoihin ja hyödyntää eri maiden lääkäreiden osaamista. EU -komissio on kehittänyt yhteydenottovälineeksi tietoturvallisen konsultaatioalustan, joka mahdollistaa verkkovastaanottojen pitämisen. Konsultoinnin lisäksi potilasta voidaan tietyissä tapauksissa hoitaa myös toisessa EU-maassa. Tällöin potilaalle voidaan hakea joko ennakkolupaa Kelasta tai sairaalat voivat järjestää hoidon sairaaloiden välisenä ostopalveluna.

Lue lisää