Liechtenstein

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 144 (ambulanssi).


Terveydenhuoltojärjestelmä

Liechtensteinissa on valtion rahoittama terveydenhuoltojärjestelmä. Maan terveysministeriö on vastuussa Liechtensteinin terveyspolitiikasta. Ministeriö myös valvoo julkisia terveyspalveluita. Myös yksityisiä terveydenhuollon palveluita on saatavilla.

Sairaalahoitoa tarjotaan joko Liechtensteinin omassa sairaalassa tai jossain maata ympäröivien alueiden sairaaloista. Liechtensteinilla on terveydenhuoltoa koskevat sopimukset rajantakaisten lähialueiden sairaaloiden kanssa.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Liechtensteinissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus sairausvakuutuskassojen kanssa. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi tai passisi. Hoidosta peritään kiinteä omavastuumaksu, jonka terveysvirasto laskuttaa jälkikäteen. Omavastuumaksu kattaa hoitosi ja lääkärikäyntisi yhden kuukauden ajan. Alle 20-vuotiaiden hoito on maksutonta, ja eläkeläiset saavat alennusta puolet maksusta. Voit valita yleislääkärin vapaasti. Erikoislääkärille pääset yleislääkärin lähetteellä.

Muiden kuin sopimuslääkäreiden palkkiot on maksettava kokonaisuudessaan itse ja niistä korvataan jälkikäteen 50 prosenttia.

Hammaslääkäri

Liechtensteinissa ei ole julkisia hammaslääkäripalveluja. Yksityisen hammaslääkärin antamaa hoitoa ei korvata, joten maksat kulut vastaanotolla itse.

Lääkkeet

Lääkkeistä saat 100 prosentin korvauksen, jos lääke kuulu korvattavien listalle. Tämä koskee myös keskenään vaihdettavissa olevia lääkkeitä. Muussa tapauksessa maksat lääkekulusi itse. Esitä apteekissa eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistuksesi.

Sairaalahoito

Liechtensteinissa on vain yksi sairaala Vaduzissa. Sairaalaan pääset yleensä lääkärin lähetteellä. Amt für Gesundheitin tulee hyväksyä hoito. Esitä sairaalassa lähetteen lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Tällöin sinulta peritään omavastuumaksu.

Kiireellisissä sairaustapauksissa voit mennä suoraan sairaalaan. Esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus mahdollisimman pian sairaalassa ja pyydä ottamaan yhteyttä Amt für Gesundheitiin.

Ambulanssikuljetusten ja lääkintähelikopterin kuluja korvataan tiettyyn summaan asti. Tämän summan ylittävän määrän maksat itse.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Liechtensteiniin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.