Hoitopaikanvalinta.fi ja Kela mukana matkamessuilla

18.1.2017


Kela ja Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste esittelevät eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelua matkamessuilla osastolla 6p60.

Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelusta saa ajankohtaista tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla. Sivusto auttaa kysymyksissä, jotka liittyvät terveydenhuoltoon kansainvälisissä tilanteissa, esimerkiksi jos sairastuu äkillisesti ulkomailla tai matkustaa sairaanhoitoon toiseen maahan.

Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti on Euroopan matkoilla hyödyllinen. Sen voi tilata matkamessujen ajan kätevästi Kelan messuosastolla 6p60. Maksuton kortti on hyvä hankkia, koska yllättävä sairastuminen tai tapaturma ulkomaanmatkalla voi muutoin tulla kalliiksi. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin on hankkinut jo 1,7 miljoonaa suomalaista.

Sairaanhoito ulkomailla kiinnostaa

– Hoitopaikanvalinta.fi-sivusto on tarkoitettu avuksi, kun matkustat ulkomailla ja sairastut äkillisesti tai kun haluat matkustaa ulkomaille käyttämään terveyspalveluja, kertoo yhteyspisteen päällikkö Marika Lahtivirta. – Sivustolla on matkailijalle hyödyllistä tietoa esimerkiksi yli 50 maan terveydenhuollon palveluista.

Sivustoa on helppo käyttää myös matkoilla matkapuhelimella tai tabletilla. Sama sisältö on saatavilla suomen lisäksi ruotsiksi (www.vardenhetsval.fi), englanniksi (www.choosehealthcare.fi) ja pohjoissaameksi (saame.hoitopaikanvalinta.fi).

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo niin terveyspalvelujen käyttämisessä ulkomailla kuin Suomeen saapuvien potilaiden terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. – Asiakkaita kiinnostavat esimerkiksi sairaanhoidon saamiseen liittyvät kysymykset tai hoidon korvaukset, jos hoito on annettu ulkomailla, kertoo Marika Lahtivirta.

Jos sairastut ulkomailla

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon julkisessa terveydenhuollossa sekä sairausvakuutuslaitosten sopimuslääkäreillä ja -sairaaloissa, kun matkustaa EU- tai Eta-valtioissa tai Sveitsissä. Kortilla pääsee hoitoon myös, jos pitkäaikaissairaus matkalla äkillistä hoitoa tai jos tarvitsee hoitoa raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Asiakas itse maksaa hoidosta vain matkakohteessa perittävän asiakasmaksun. Sairaanhoidon todellisista kustannuksista vastaa Suomen valtio. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi saada henkilö, jonka sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa. Matkavakuutus täydentää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kätevästi verkosta

Jos asiakas ei vieraile matkamessuilla, eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata helposti ja nopeasti myös verkossa www.kela.fi/asiointi tai numerosta 020 692 203 ma–pe klo 8–17. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lisätietoja medialle:
Viestintäsuunnittelija Annamari Qvist, puh. 050 551 8498
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen päällikkö Marika Lahtivirta, puh. 040 354 7396
etunimi.sukunim(at)kela.fi