Haluan tulla hoitoon Suomeen

Voit vapaasti hakeutua hoitoon Suomeen sekä julkiseen että yksityiseen terveydenhuoltoon, jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa. Saat hoitoa samalla tavalla kuin paikalliset. Jos et ole sairausvakuutettu toisessa EU-maassa, voit hakeutua omalla kustannuksellasi Suomen julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Hoidonantajilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa sinua hoitoon.


Mihin hoitoihin voin hakeutua?

Voit vapaasti hakeutua hoitoon Suomeen sekä julkiseen että yksityiseen terveydenhuoltoon, jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa. Hoitoon hakeutuminen tarkoittaa, että tulet Suomeen käyttääksesi terveyspalveluja. Voit hakeutua käyttämään sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluja ja saamaan hoitoa myös pitkäaikaissairauteen.

Et kuitenkaan voi hakeutua seuraaviin palveluihin Suomessa

  • pitkäaikainen laitoshoito
  • elinsiirrot
  • kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset
  • työterveyshuolto
  • koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto.

Sinun tulee itse selvittää hoitomahdollisuuksia, hoidon odotusaikoja ja hoidon kustannuksia hoidon antajilta. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa Suomen rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä. Tutustu myös seuraaviin osioihin:

Hoidon kustannukset Suomessa

Jos matkustat Suomeen saadaksesi hoitoa, vastaat lähtökohtaisesti itse hoidon kustannuksista. Vastaat itse myös tulkkauksen järjestämisestä ja asiakirjojen kääntämisestä sekä näistä aiheutuneista kustannuksista. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa etukäteen niin sanottuna ennakkomaksuna, joka voi olla enintään arvioitujen hoitokustannusten suuruinen.

Jos tulet toisesta EU- tai Eta-maasta, Isosta-Britanniasta tai Sveitsistä, selvitä oman maasi sairausvakuutuslaitokselta miten ja millä ehdoilla he korvaavat hoidon kustannuksia. Voit hakea asuinmaastasi EU-asetuksen 883/2004 mukaista ennakkolupaa Suomessa annettavaa hoitoa varten. Ennakkolupa on maksusitoumus, jonka perusteella luvan myöntäjä korvaa hoidosta aiheutuneet kustannukset hoitoa antaneelle maalle. Tällöin maksat hoidostasi saman asiakasmaksun, kun Suomessa asuvat. Jos sinulla on jokin muu ennakkolupa (esimerkiksi direktiivin 2011/24/EU mukainen) maksat hoidostasi niiden todelliset kustannukset. Voit hakea korvauksia saamastasi hoidosta jälkikäteen omasta sairausvakuutuslaitoksestasi.

Jos tulet EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolelta, vastaat lähtökohtaisesti itse kaikista hoidon kustannuksista.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Sinun Eurooppasi -portaalia

Löysitkö etsimäsi?

Anna palautetta
Your Europe