Oikeutesi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa tai kaikkia julkisen terveydenhuollon palveluja perustuu mm. siihen, missä maassa olet sairausvakuutettu ja mikä on Suomessa oleskelusi peruste. Yksityistä terveydenhuoltoa voivat käyttää kaikki.

Julkisen terveydenhuollon palvelut Suomessa

Saat aina kiireellistä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa.

Sinulla voi myös olla oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon tai kaikkiin julkisiin terveyspalveluihin Suomen kansallisen lainsäädännön, EU-lainsäädännön tai kansainvälisten sopimusten perusteella. Oikeuteesi käyttää Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluja vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät

Julkinen terveydenhuolto hyväksyy eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja ennakkoluvan, joilla saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Lue täältä lisää Suomen julkisesta terveydenhuollosta.

Yksityisen terveydenhuollon palvelut Suomessa

Kaikki voivat käyttää Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluja. Oikeutesi saada Kelasta sairaanhoitokorvauksia yksityisessä terveydenhuollossa annetun hoidon kustannuksiin perustuu yleensä siihen, oletko Suomessa sairausvakuutettu. Kela voi myös vahvistaa erikseen oikeutesi saada sairaanhoitokorvauksia, vaikka et olisi Suomessa sairausvakuutettu. Näistä tilanteista on kerrottu erikseen osioissa Sairastuminen Suomessa matkaillessa ja Muutto Suomeen.

Jos sairastut Suomessa ja käytät yksityistä terveydenhuoltoa, et saa hoitoa asiakasmaksulla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Et myöskään saa hoitoa asiakasmaksulla yksityisestä terveydenhuollosta, jos matkustat Suomeen hoitoon ennakkoluvalla. Näissä tilanteissa joudut maksamaan hoidon kustannukset itse, mutta voit hakea jälkikäteen korvauksia Kelasta. Vaihtoehtoisesti voit hakea korvauksia omasta sairausvakuutuslaitoksestasi.

Lue täältä lisää Suomen yksityisestä terveydenhuollosta.