Tyytymättömyys hoitoon, potilasvahingot ja potilasvakuutus Suomessa
Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, selvitä ensisijaisesti asiaa hoidonantajan kanssa. Tarvittaessa voit tehdä muistutuksen tai kantelun. Voit myös pyytää neuvoa tai apua hoitopaikkasi potilasasiavastaavalta.
Hoidossa tapahtuneet virheet tai puutteet voidaan usein selvittää ja korjata keskustelemalla hoitoa antaneen henkilön tai hänen esihenkilönsä kanssa.
Jos asia ei ratkea neuvottelemalla, voit tehdä muistutuksen tai kantelun. Muistutuksen tai kantelun voi tehdä myös toisen henkilön puolesta.
Näin teet muistutuksen
- Tee muistutus terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle.
- Et voi valittaa muistutukseen annetusta vastauksesta.
- Tee muistutus kirjallisesti. Usein hoitopaikkojen verkkosivuilla on saatavilla lomake, jolla voit tehdä muistutuksen.
- Kirjoita mahdollisimman selkeä kuvaus asiasta, josta haluat tehdä muistutuksen, Mainitse henkilöt, joita muistutuksesi koskee. Jos et tiedä tai muista nimiä, kerro mahdollisimman tarkasti, missä ja milloin tapaus sattui.
- Hoitopaikan täytyy vastata muistutuksesi kirjallisesti kohtuullisessa ajassa. Vastauksessa täytyy kertoa, miten asiaasi on selvitetty hoitopaikassa sekä mihin toimenpiteisiin muistutus on johtanut.
Näin teet kantelun
Voit tehdä kantelun, jos hoidossa on mielestäsi epäkohtia. Oikeus kantelun tekemiseen ei ole rajattu kantelijan omaan asiaan, vaan kantelun voi tehdä kuka tahansa. Tee kantelu ensisijaisesti oman alueesi aluehallintovirastoon tai tietyissä tapauksissa Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirastoon (Valvira). Kantelulla et voi muuttaa tai kumota lääkärin tekemää diagnoosia tai hoitopäätöstä tai saada rahallista korvausta potilasvahingosta.
Tee hoitoasi koskevat kantelut siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella olet ollut hoidettavana.
Kantelu Valviraan:
- Jos epäillään, että hoitovirhe on johtanut vaikeaan pysyvään vammautumiseen tai potilaan kuolemaan, kantelu tehdään Valviraan.
- Kantelu voidaan tehdä joko vapaamuotoisesti tai käyttämällä Valviran verkkosivuilta löytyvää kantelulomaketta.
Aluehallintoviraston ja Valviran toimenpiteet:
- Terveydenhuollon ammattilaiselle tai toimipaikan johdolle voidaan antaa huomautus tai määräys epäkohtien korjaamiseksi.
- Määräykseen voidaan liittää uhkasakko tai jopa laitoksen toiminnan kieltäminen.
- Valvira voi myös antaa terveydenhuollon ammattilaiselle kirjallisen varoituksen, rajoittaa hänen ammattioikeuksiaan tai poistaa häneltä ammattioikeudet.
Tarvittaessa voit hakea korvausta potilasvakuutuskeskukselta.
Hyvinvointialueen toimivaltaisen viranomaisen päätöksestä valittaminen
- Hyvinvointialueen toimivaltaisen viranomaisen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen 30 vuorokauden kuluessa.
- Hallinto-oikeuden päätöksestä voi joissain tapauksissa valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan.
Kantelu viranomaisesta tai virkamiehestä
- Jos epäilet, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan, voit kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.
- Sosiaali- ja terveysministeriö voi yleisen toimivaltansa nojalla ottaa käsiteltäväkseen aluehallintoviraston, Valviran tai muun alaisensa valtion viranomaisen toimintaa koskevan kantelun.
- Kantelulla saat kokemasi epäkohdan valvovan viranomaisen tietoon.
- Kantelun perusteella ei kuitenkaan makseta vahingonkorvauksia.
- Viranomaiskantelun käsittelyssä ei voida ottaa kantaa yksittäisiä henkilöitä koskeviin asioihin, vaan ainoastaan kantelun kohteena olevan viranomaisen menettelyyn.
- Sen sijaan valvova viranomainen voi esimerkiksi antaa kantelun perusteella viranomaiselle huomautuksen.
Saat tarvittaessa apua ja neuvoja potilasasiavastaavalta
Jokaisella terveyskeskuksella ja sairaalalla on potilasasiavastaava, jonka tehtävänä on neuvoa ja avustaa, jos esimerkiksi olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun. Potilasasiavastaava voi myös avustaa sinua muistutuksen, kantelun tai potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä. Potilasasiavastaavan palvelut ovat maksuttomia. Saat potilasasiavastaavan yhteystiedot siltä terveysasemalta tai sairaalasta, jossa sinua on hoidettu.
Potilasasiavastaava ei voi ottaa kantaa lääketieteellisiin hoitopäätöksiin tai siihen, onko hoidossa tapahtunut potilasvahinko. Jos epäilet potilasvahinkoa, voit tehdä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle.
Lue lisää potilasasiavastaavasta Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta
Jos sinulle on sattunut potilasvahinko, voit tehdä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle
Jos sinulle on sattunut potilasvahinko tai epäilet sellaista, voit tehdä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle. Suomen potilasvakuutus kattaa kaiken Suomen julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa annetun hoidon.
Suomen potilasvakuutus ei kata ulkomailla annettua hoitoa. Poikkeuksena ovat ne tilanteet, joissa julkinen terveydenhuolto on lähettänyt sinut hoitoon ulkomaille.
Lue lisää Potilasvakuutuskeskuksen verkkosivuilta
Näin Potilasvakuutus korvaa hoidosta aiheutunutta haittaa
Potilasvakuutuskeskus arvioi vahinkoilmoituksen ja oman selvityksensä perusteella, onko vahinko sellainen, että se korvataan potilasvakuutuksesta.
Potilasvakuutus korvaa haittaa, joka on
- seurausta hoito-, infektio-, tapaturma- tai laitevahingosta.
- aiheutunut hoitopaikan tiloista tai lääkkeen toimittamiseen liittyvästä vahingosta.
Potilasvakuutus ei korvaa seurauksia, kun
- ne ovat osa tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden riskejä
- hoito ei ole tuottanut toivottua tulosta
- vahinko on vähäinen
- hoito on annettu muualla kuin Suomessa. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa julkinen terveydenhuolto on lähettänyt sinut ulkomaille hoitoon.
Tee vahinkoilmoitus kolmen vuoden kuluessa vahingosta
Tee vahinkoilmoitus kolmen vuoden kuluessa siitä, kun sait tiedon vahingosta tai sinun olisi pitänyt tietää siitä. Jos et tee ilmoitusta ajoissa, et voi saada korvausta. Hae korvausta viimeistään kymmenen vuoden kuluessa vahingon sattumisesta.
Potilasasiavastaava voi auttaa sinua potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä. Vahinkoilmoituslomakkeen saat potilasvakuutuskeskuksesta, potilasasiavastaavalta tai terveydenhuollon hoitopaikasta.