Muutto ulkomaille

Kun muutat asumaan ulkomaille, oikeutesi hoitoon määräytyy kohdemaan, muuton tarkoituksen ja oleskelusi keston mukaan. EU- ja Eta-maahan ja Sveitsiin muuton yhteydessä voit pyytää Kelaa määrittelemään myös oikeutesi hoitoon Suomessa. Muuttotilanteessa kirjauksen kotikunnasta tekee Digi-ja väestötietovirasto eli maistraatti.


Ulkomaille muutosta on hyvä ilmoittaa Kelaan, jos sinulle maksetaan jotain Kelan etuutta tai jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ilmoita muutosta myös Digi-ja väestötietovirastoon eli maistraattiin. Voit pyytää Kelaa selvittämään hoito-oikeutesi Suomessa ja uudessa asuinmaassasi muuttosi jälkeen. Maistraatti päättää, onko sinulla jatkossa kotikunta. Jos sinulla säilyy kotikunta, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa kuten ennenkin.

EU-lainsäädäntö turvaa oikeutesi käyttää terveydenhuollon palveluja kohdemaassa, kun muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin. Jos ulkomailla oleskelusi on tilapäistä (yleensä alle kuusi kuukautta kestävää), saat kohdemaassa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Jos muutat yli kuudeksi kuukaudeksi, edellyttää hoidon saaminen yleensä rekisteröitymistä kohdemaan sairausvakuutuslaitoksessa.

Jos muutat EU-, Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolelle, kohdemaan lainsäädäntö määrittelee, minkälaiset terveydenhuollon palvelut ovat käytössäsi. On suositeltavaa, että selvität etukäteen oikeutesi saada kohdemaan terveydenhuollon palveluja sekä niitä koskevat maksut. Lisäksi on suositeltavaa, että hankit tarvittaessa yksityisvakuutuksen, joka kattaa mahdolliset hoidosta aiheutuvat kustannukset.

Jos muutat ulkomaille opiskelijana tai tutkijana, työntekijänä tai eläkeläisenä, sillä on vaikutusta hoito-oikeuksiisi.