Muutto ulkomaille

Kun muutat asumaan ulkomaille, oikeutesi hoitoon määräytyy kohdemaan, muuton tarkoituksen ja oleskelusi keston mukaan. EU- ja Eta-maahan, Isoon-Britanniaan ja Sveitsiin muuton yhteydessä voit pyytää Kelaa määrittelemään myös oikeutesi hoitoon Suomessa. Muuttotilanteessa kirjauksen kotikunnasta tekee Digi-ja väestötietovirasto (DVV).


Ulkomaille muutosta on hyvä ilmoittaa Kelaan, jos sinulle maksetaan jotain Kelan etuutta tai jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ilmoita muutosta myös DVV:hen. Voit pyytää Kelaa selvittämään hoito-oikeutesi Suomessa ja uudessa asuinmaassasi muuttosi jälkeen. DVV päättää, onko sinulla jatkossa kotikuntaa. Jos sinulla säilyy kotikunta, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa kuten ennenkin.

EU-lainsäädäntö turvaa oikeutesi käyttää terveydenhuollon palveluja kohdemaassa, kun muutat toiseen EU- tai Eta-maahan, Isoon-Britanniaan tai Sveitsiin. Jos ulkomailla oleskelusi on tilapäistä (yleensä alle kuusi kuukautta kestävää), saat kohdemaassa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Jos muutat yli kuudeksi kuukaudeksi, edellyttää hoidon saaminen yleensä rekisteröitymistä kohdemaan sairausvakuutuslaitoksessa.

Jos muutat EU-, Eta-maiden, Ison-Britannian tai Sveitsin ulkopuolelle, kohdemaan lainsäädäntö määrittelee, minkälaiset terveydenhuollon palvelut ovat käytössäsi. On suositeltavaa, että selvität etukäteen oikeutesi saada kohdemaan terveydenhuollon palveluja sekä niitä koskevat maksut. Lisäksi on suositeltavaa, että hankit tarvittaessa yksityisvakuutuksen, joka kattaa mahdolliset hoidon kustannukset.

Jos muutat ulkomaille opiskelijana tai tutkijana, työntekijänä tai eläkeläisenä, sillä on vaikutusta hoito-oikeuksiisi.