Slovakia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 155 (ambulanssi).


Hoitoon pääsy

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Slovakiassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.

Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvakorvausta jälkikäteen Kelasta.

Tarvitessasi hoitoa valitse julkinen tai yksityinen terveydenhuollon tuottaja, jolla on sopimus yhden seuraavista sairausvakuutusyhtiöistä kanssa (sivustot englanniksi):

Voit valita hoitopaikkasi vapaasti, kunhan sillä on sopimus jonkin näistä yhtiöistä kanssa. Yhtiöt korvaavat vain sopimushoitopaikassa saatua hoitoa. Sopimuksella toimivien terveydenhuollon tuottajien yhteystietoja saat sairausvakuutusyhtiöistä. Kun esität hoitopaikassa eurooppalaisen sairaanhoitokortin, pääset yleensä suoraan hoitoon eikä sinun tarvitse rekisteröityä sairausvakuutusyhtiöön ennalta.

Jos terveydenhuollon tuottajalla on sopimus jonkin sairausvakuutusyhtiön kanssa, yhtiön logo ja nimi ovat yleensä esillä odotushuoneessa tai lääkärin vastaanottohuoneen ovella. Jos et ole varma, onko terveydenhuollon tuottajalla sopimus vakuutusyhtiön kanssa, asia kannattaa varmistaa ennen kuin hoito aloitetaan.

Slovakiassa on myös sellaisia yksityisiä terveyspalvelujen tarjoajia, joilla ei ole sopimusta sairausvakuutusyhtiön kanssa. Jos menet tällaiseen paikkaan hoidettavaksi, maksat kulut kokonaan itse.

Huomautus Slovakian vuoristoalueilla matkaileville

Slovakian vuoristoalueilla pelastus-, ensiapu- ja sairaankuljetuskulut eivät kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin, vaan ne maksetaan kokonaan itse. Kulut voivat olla tuhansia euroja, joten erillisen vakuutuksen hankkiminen on suositeltavaa.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus slovakialaisen sairausvakuutusyhtiön kanssa. Näytä vastaanotossa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Sinun on ilmoitettava, minkä sairausvakuutusyhtiön valitset ja kauanko oleskelusi Slovakiassa kestää. Tällöin saat hoidon maksutta. Erikoislääkärille pääset yleislääkärin lähetteellä, ja hoito on tällöin maksutonta.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille voit mennä suoraan. Välttämättömän hammashoidon saat maksutta sopimushammaslääkärillä. Saat tietoa näistä hammaslääkäreistä sairausvakuutusyhtiöistä. Maksun suhteen toimitaan samoin kuin yleislääkärillä. Maksuton hoito sisältää perustason materiaalit. Jos hoidossasi käytetään kalliimpia materiaaleja, hammaslääkäri on velvollinen ilmoittamaan asiasta sinulle etukäteen. Potilaan täytyy maksaa itse kalliimpien ja perustason materiaalien hintojen erotus. Hinnat vaihtelevat hammaslääkärien välillä.

Lääkkeet

Voit noutaa lääkärin määräämät lääkkeet mistä tahansa apteekista. Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Korvauksen taso riippuu lääkkeestä.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon lääkärin lähetteellä. Näytä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos sinulla ei ole korttia, sitä korvaava väliaikainen todistus voidaan tilata sairaalaan esimerkiksi aiemmin mainittujen slovakialaisten sairausvakuutusyhtiöiden kautta. Jos potilas ei terveydentilansa vuoksi kykene valitsemaan yhtiötä, sairaala tekee valinnan potilaan puolesta. Kun vaaditut asiakirjat on esitetty sairaalassa, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia.

Hätätilanteissa voit mennä suoraan sopimussairaalan ensiapuun. Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Pieni ensiapumaksu veloitetaan, mutta ei siinä tapauksessa, että potilas otetaan sairaalahoitoon. Huomioi, että jotkut vaativat hoidot saattavat olla hyvin kalliita eikä niitä välttämättä korvata Slovakiassa. Näistä kuluista voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus on maksutonta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Slovakiaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on listattu joitain verkkosivuja, jotka käsittelevät hoitoon hakeutumista Slovakiassa. Jos sinulla on kysyttävää Slovakian terveydenhuollosta, ole yhteydessä Slovakian kansalliseen yhteyspisteeseen.

Tietoa terveydenhuollosta on saatavilla englanniksi Slovakian yhteyspisteen ja Kansallisen terveystietokeskuksen (Národné centrum zdravotníckych informácií) verkkosivuilta.

Zzz.sk–sivustolla (sivusto slovakiaksi) on luettelo maan sairaaloista. Sivustolla on myös hakukone, jolla voit etsiä lääkäriä, ambulanssia, optikkoa tai muita terveydenhuollon palveluntuottajia.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Slovakian terveysministeriö, terveydenhuoltoalan valvontaviranomainen ja lääketieteelliset yhdistykset valvovat terveydenhuoltoalan toimijoiden toiminnan laatua. Voit lukea Slovakian yhteyspisteen verkkosivuilta englanniksi lisätietoja laadunvalvonnasta ja valitusmenettelyistä.

Slovakian yhteyspisteen verkkosivujen englanninkielisestä hakukoneesta löydät tiedon siitä, onko valitsemallasi palveluntuottajalla voimassa oleva lupa terveydenhuoltoalan toiminnan harjoittamiseen.

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Slovakian kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Slovakian terveydenhuoltojärjestelmä perustuu pakolliseen julkiseen sairausvakuutukseen. Lähtökohtaisesti jokaisella on oikeus ilmaiseen terveydenhuoltoon. Joissain tapauksissa (mm. hammashoito ja lääkkeet) potilaan täytyy lain mukaan maksaa terveydenhuollon kulut osittain tai kokonaan.

Slovakiassa on kolme sairausvakuutusyhtiötä. Ne ovat kaikki osakeyhtiöitä, jotka hallitsevat julkisia resursseja ja toimintaa koko Slovakian alueella. Jokaisella on oikeus valita oma sairausvakuutusyhtiönsä.

Slovakian terveydenhuoltojärjestelmä sisältää sekä julkisia että yksityisiä terveydenhuollon palveluita. Kaikilla terveydenhuollon osa-alueilla toimii sekä julkisia että yksityisiä terveydenhuollon tuottajia. Julkisilla ja yksityisillä terveydenhuollon tuottajilla on yleensä sopimukset sairausvakuutusyhtiöiden kanssa.