Kanadan Quebec

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 911.


Sosiaaliturvasopimus

Suomella on sosiaaliturvasopimusjärjestely Kanadan Quebecin osavaltion kanssa. Oikeus saada sairaanhoitoa koskee

  • Quebecissä tilapäisesti työskenteleviä
  • Suomesta Quebeciin lähetettyjä työntekijöitä
  • tutkijoita ja opiskelijoita
  • sekä edellä mainittujen perheenjäseniä

Muissa tilanteissa, esimerkiksi turistimatkalla, vastaat itse Quebecissä annetun hoidon kustannuksista. Kattavan matkavakuutuksen ottaminen on siten suositeltavaa.

Jos lähdet Quebeciin lähetettynä työntekijänä, tilapäisesti työskentelemään, tutkijana, opiskelijana tai edellä mainittujen perheenjäsenenä, sinun on ensin rekisteröidyttävä Quebecin sairausvakuutuslaitoksessa (Régie de l’assurance maladie), jotta voit saada sairaanhoitoa kuten paikalliset. Rekisteröitymisen jälkeen olet oikeutettu muun muassa lääkärinhoitoon, sairaalahoitoon sekä osin hammashoitoon ja saat käyttöösi paikallisen sairausvakuutuskortin (Health Insurance Card). Lue lisää rekisteröitymisestä sivulta Muutto ulkomaille.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Tietoa Kanadan terveydenhuollosta ja sairaanhoidosta löydät Kanadan maakuvauksesta.

Lääkäri

Suurin osa lääkäreistä kuuluu sairausvakuutusjärjestelmän piiriin. Hoito on ilmaista, kun esität lääkärissä käynnin yhteydessä Quebecin sairausvakuutuslaitoksen myöntämän sairausvakuutuskortin. Sairausvakuutuslaitos korvaa suoraan näille lääkäreille heidän antamansa hoidon kustannukset. Tarkista lääkäriltä etukäteen, kuuluuko hän järjestelmän piiriin.

Pieni osa lääkäreistä ei hyväksy sairausvakuutuskorttia. He laskuttavat asiakasta, joka voi jälkikäteen hakea korvausta sairausvakuutuskassalta. Lääkärin on kerrottava asiasta asiakkaalle.

Lisäksi on joitakin sairausvakuutuksen ulkopuolella toimivia lääkäreitä (”non-participants”), jotka eivät hyväksy sairausvakuutuskorttia. Heidän antamastaan hoidosta et voi hakea jälkikäteen korvauksia. Myös ”non-participants” -lääkäreiden on kerrottava asiasta potilaalle.

Sairaalahoitoa varten tarvitaan yleensä lääkärin lähete. Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa, voit mennä suoraan sairaalaan. Kiireellinen sairaalahoito on maksutonta, jos sinulla on Quebecin sairausvakuutuslaitoksen myöntämä sairausvakuutuskortti.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärikulut pitää maksaa itse. Työsuhteen kautta saatu vakuutus voi kuitenkin kattaa osittain tai kokonaan työntekijän ja perheenjäsenten hammaslääkärikulut. Lasten hammashoidosta kerrotaan lisää Kanadan Quebecin sairausvakuutuslaitoksen (Régie de l'assurance maladie) sivuilla englanniksi. Ala-asteikäisille lapsille on myös tarjolla hammashoitoa koulupäivän aikana. Osalla kouluista käy kiertävä hammaslääkäri, joka puhdistaa ja tutkii hampaat.

Lääkkeet

Lääkekorvaukset kuuluvat julkisen sairausvakuutusjärjestelmän piirissä vain tietyille ryhmille. Saadakseen korvausta lääkärin määräämistä lääkkeistä henkilön tulee olla vakuutettu erillisessä lääkevakuutusjärjestelmässä (Public Prescription Drug Insurance Plan), johon on oikeus vain yli 65-vuotiailla, vähävaraisilla ja niillä henkilöillä, jotka eivät voi ottaa yksityistä vakuutusta.

Jos sinulla ei ole julkista vakuutusta, tulee ottaa yksityinen vakuutus. Yksityisen vakuutuksen voit saada esimerkiksi työsuhteen tai ammattiliiton kautta. Tällöin lääkkeitä korvataan vakuutusehtojen mukaisesti.