Muutto Suomeen eläkeläisenä

Jos muutat Suomeen tilapäisesti EU- tai Eta-maasta, Isosta-Britanniasta tai Sveitsistä, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Muualta Suomeen muuttavilla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, saat hoitoa sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa.


Muutan Suomeen tilapäisesti

Jos muutat Suomeen EU- tai Eta-maasta, Isosta-Britanniasta tai Sveitsistä tilapäisesti, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Saat myös Kelalta korvausta yksityisestä terveydenhuollosta, lääkkeistä ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Jos muutat Suomeen muista maista, sinulla on oikeus vain kiireelliseen sairaanhoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Voit myös käyttää yksityistä terveydenhuoltoa. Vastaat hoidon kustannuksista itse.

Muutan Suomeen vakinaisesti

Jos muutat Suomeen vakinaisesti yli vuodeksi, hae Digi-ja väestötietovirastolta (DVV) (entinen maistraatti) kotikuntaa. Jos et ole aiemmin hakenut etuuksia tai Kela-korttia, ja olet muuttanut Suomeen, tee etuus- tai Kela-korttihakemuksen lisäksi ilmoitus Suomeen muutosta. Jos muutat EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä ja saat eläkettä muualta kuin Suomesta, toimita Kelalle rekisteröitäväksi hoito-oikeustodistus. Todistuksen myöntää se maa, joka maksaa sinulle eläkettä.

Jos muutat muualta kuin EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, tarvitset voimassaolevan oleskeluluvan.

Saat Suomen julkisessa terveydenhuollossa kaiken tarvitsemasi sairaanhoidon. Saat myös korvausta yksityisestä terveydenhuollosta, lääkkeistä ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista Kelalta.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Sinun Eurooppasi -portaalia

Löysitkö etsimäsi?

Anna palautetta
Your Europe