Haluan matkustaa hoitoon ulkomaille

Voit vapaasti matkustaa käyttämään terveyspalveluja ulkomaille. Sinulla on oikeus päästä hoitoon toisessa EU- tai Eta-maassa samalla tavalla kuin maassa asuvilla. Voit matkustaa ulkomaille käyttämään sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluja ja saamaan hoitoa myös pitkäaikaissairauteen.


Hoitoon hakeutumisella tarkoitetaan sitä, että matkustat maahan varta vasten saadaksesi hoitoa. Jos saat ulkomailla hoitoa äkillisen sairastumisen tai tapaturman takia, kyseessä ei ole hoitoon hakeutuminen.

Voit käyttää toisen EU- tai Eta-maan paikallisia julkisen terveydenhuollon palveluja samalla tavalla kuin kyseisessä maassa asuvat. Lisäksi Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin terveydenhuollon palveluntuottajat voivat päättää itsenäisesti, ottavatko ne hoitoon ulkomailta tulevia asiakkaita.

EU- ja Eta-mailla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota seuraavia terveyspalveluja ulkomailta hoitoon hakeutuvalle asiakkaalle:

  • pitkäaikaishoito ja muut palvelut, joiden tarkoituksena on tukea henkilöä tavanomaisissa päivittäisissä toiminnoissa
  • elinsiirrot
  • rokotteet ja rokotusohjelmat.

Näin matkustat hoitoon ulkomaille

Selvitä kohdemaa ja hoitopaikka
  • Etsi sopiva sairaala tai lääkäri ja tarkista, että heillä on luvat toiminnalleen.
  • Huomaathan, että hoito annetaan aina kohdemaan lainsäädännön ja terveydenhuoltojärjestelmän mukaisesti

Voit kysyä lisätietoja kohdemaan yhteyspisteeltä. Katso EU-maiden yhteyspisteiden yhteystiedot sivuiltamme.

Sovi käytännön järjestelyistä
  • Sovi hoidon ajankohdasta, käytännöistä ja maksuista suoraan hoitopaikan kanssa.
  • Varmista millä kielellä saat hoitoa ja järjestä tarvittaessa tulkkaus.
  • Jos haluat, voit hakea ennakkolupaa tai ennakkoilmoitusta Kelasta.
  • Jos olet hakenut ennakkolupaa, varmista hoidon antajalta, että he hyväksyvät ennakkoluvan.

Tutustu myös:

Muista potilasasiakirjat ja käännökset
  • Toimita hoidon antajalle olennaisimmat potilasasiakirjat ja tarvittaessa lähete. Voit tarvita lähetettä myös Kelan korvauksen saamiseen.
  • Jos asiakirjat pitää kääntää, maksat itse kääntämisen kustannukset.

Tutustu myös: Potilasasiakirjat ulkomailla

Matkusta hoitoon ja maksa lasku
  • Jos sinulla on Kelan myöntämä ennakkolupa, maksat hoidostasi ainoastaan paikallisen asiakasmaksun hinnan.
  • Jos sinulla ei ole ennakkolupaa, maksat itse koko laskun.
  • Pyydä hoidon antajalta potilasasiakirjat ja tuo ne mukanasi Suomeen.
Hae Kelasta korvauksia
  • Toimita Kelaan erittely saamastasi hoidosta ja sen kustannuksista ja hae korvauksia lomakkeella SV 128.
  • Jos sinulle on myönnetty ennakkolupa Kelasta ja olet saanut hoidon paikallisen asiakasmaksun hintaan, sinun ei tarvitse enää hakea korvauksia saamastasi hoidosta. Voit kuitenkin hakea Kelasta korvauksia matkan aikana syntyneistä matka-, lääke- ja oleskelukustannuksista.
  • Hae korvaukset viimeistään kuusi kuukautta maksun jälkeen.

Tutustu myös: Miten hoitoon hakeutumisen kustannukset korvataan?

Tarvitsetko jatkohoitoa Suomessa?
  • Jos tarvitset jatkohoitoa Suomessa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Hoitava lääkäri arvioi tarpeesi hoitoon ja saat hoitoa sen mukaisesti.
  • Hoito annetaan suomalaisten käytäntöjen mukaisesti. Hoito Suomessa voi erota ulkomailla sinua hoitaneen lääkärin antamista ohjeista.
  • Toimita ulkomailta saamasi potilasasiakirjat jatkohoitoa antavalle lääkärille. Jos asiakirjat tarvitsee kääntää, maksat itse niiden kääntämisen kustannukset.

Tutustu myös: Jatkohoito Suomessa

Mitä jos sattuu potilasvahinko?
  • Suomen potilasvakuutus ei kata ulkomailla sattuneita vahinkoja.
  • Selvitä vahinko hoidon antajan kanssa ja hae mahdolliset korvaukset kyseisen maan viranomaisilta.
  • Voit kuitenkin saada hoitoa Suomessa, vaikka hoidon tarve johtuisi ulkomailla sattuneesta potilasvahingosta.

Tutustu myös: Potilasvahingot ulkomailla

Hakeutuminen hoitoon EU- ja Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolelle

Voit matkustaa hoitoon myös muualle kuin EU- tai Eta-maahan, mutta hoitoon pääsysi riippuu kohdemaan lainsäädännöstä. Muissa maissa hoidonantajilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta ottaa sinua hoitoon, jos olet matkustanut maahan terveyspalvelujen käyttämistä varten.

Kela ei korvaa hoidon kustannuksia silloin, jos olet matkustanut hoitoon muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin.

Jäikö jotain epäselväksi?

Ota yhteyttä yhteyspisteen asiakaspalveluun: yhteyspiste@kela.fi

Usein kysyttyä hoidosta ulkomailla

Mikä on ennakkolupa ja mistä sen saa Suomessa?

Voit hakea EU-asetuksen mukaista ennakkolupaa (S2-lomake) EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa annettavaa hoitoa varten. Jos sinulle myönnetään ennakkolupa, maksat itse hoidosta saman verran kuin paikalliset asukkaat. Hyvinvointialueesi maksaa loput hoidon kustannuksista. Sovi hoidonantajan kanssa käytännön asioista ja varmista etukäteen, että hoidonantaja hyväksyy ennakkoluvan.

Hae ennakkolupaa Kelasta. Liitä hakemukseen hoitoasi koskeva selvitys, kuten lääkärinlausunto. Kela pyytää julkiselta terveydenhuollolta lausunnon tilanteestasi ja myöntää ennakkoluvan, jos hyvinvointialueesi terveydenhuolto puoltaa sitä.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä ainoastaan EU-asetuksen mukainen ennakkolupa.

Voinko itse valita, minne menen hoitoon ennakkoluvalla?

Kyllä voit. Etsi itsellesi sopiva hoidonantaja ja selvitä, hyväksyykö hoidonantaja ennakkoluvan (S2-lomake). S2-lomake hyväksytään yleensä vain julkisessa terveydenhuollossa tai julkisen terveydenhuollon kanssa sopimuksen tehneessä paikassa. Ennakkolupa myönnetään tiettyyn maahan ja tiettyä hoitoa varten. Ennakkoluvalla on lisäksi määräaika, jonka sisällä hoitoon täytyy hakeutua.

Millä perusteella ennakkolupa myönnetään Suomessa?

Hyvinvointialueesi julkinen terveydenhuolto arvioi hakemuksesi. Ennakkolupa on myönnettävä, jos hoito on tilanteessasi perusteltua, hakemasi hoito kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluihin ja Suomessa ei pystytä järjestämään sinulle hoitoa takuuajan puitteissa. Joissakin tapauksissa ennakkoluvan voi saada esimerkiksi kieleen tai kulttuuriin liittyvin perustein, vaikka hoitoa olisi saatavilla Suomessakin.

Voinko saada korvauksia hoitokustannuksista, jos hakeudun omatoimisesti ulkomaille hoitoon?

Kyllä. Voit hakea korvauksia Kelasta, jos hakeudut omatoimisesti hoitoon EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin. Kela korvaa kustannuksia enintään sen verran, mitä vastaava hoito olisi maksanut Suomessa omalla hyvinvointialueellasi. Maksat kuitenkin itse aina asiakasmaksun, jonka Suomen julkinen terveydenhuolto olisi perinyt hoidostasi. Hae korvaus 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet maksanut hoidon.

Voit myös hakea Kelasta EU-asetuksen mukaista ennakkolupaa ulkomailla annettavaa hoitoa varten. Tällöin maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset asukkaat.

Jos hakeudut hoitoon muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin et voi saada Kelasta korvauksia hoidon kustannuksista.

Saako korvausten määrän tietää etukäteen?

Voit halutessasi kysyä etukäteen Kelasta, millaisia korvauksia voit saada ulkomailla annetusta hoidosta. Hae ennakkoilmoitusta hyvissä ajoin ennen hoitoon hakeutumista, sillä Kela pyytää tarvittavia tietoja hyvinvointialueesi julkisesta terveydenhuollosta.

Ennakkoilmoitusta koskevaa hakemusta varten tarvitset ulkomailla hoitoa antavan lääkärin selvityksen annettavasta hoidosta, arvion hoidon kustannuksista sekä lähetteen, jos sellaista vaadittaisiin vastaavaan hoitoon Suomessa. Kela korvaa hoidon kustannuksia ennakkoilmoituksessa kerrotulla tavalla, jos hoito on toteutunut antamiesi tietojen mukaisesti.

Voinko saada Kela-korvausta mistä tahansa ulkomailla saadusta hoidosta?

Et voi. Kela korvaa ainoastaan toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa annettua hoitoa. Edellytyksenä korvaukselle on myös, että hoito on lääketieteellisesti tarpeellista ja kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Jos taas hakeudut ulkomaille hoitoon EU-asetuksen mukaisella ennakkoluvalla, voit saada ennakkoluvan ainoastaan sellaiseen hoitoon, joka kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluihin. Et siis voi saada ennakkolupaa sellaiseen hoitoon, jota ei ole Suomessa tarjolla. Poikkeuksena ovat harvinaissairaudet, joihin voi joissain tilanteissa saada ennakkoluvan.

Tutustu myös: