Opiskelijan sairaanhoito ulkomailla

Oletko lähdössä vaihtoon? Teetkö tutkinnon ulkomailla? Tälle sivulle on koottu tietoa ja hyödyllisiä linkkejä siltä varalta, että tarvitset sairaanhoitoa ulkomailla.


Ennen lähtöä

Ikoni: eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta.

Ikoni: muistilista.

Tarkista matkavakuutuksesi.

Ikoni: lääkepakkaus.

Huolehdi lääkkeistä ja rokotuksista.

Muista nämä

  1. Tarkista Kelasta, kuulutko ulkomailla opiskelusi aikana edelleen Suomen sosiaaliturvaan.
  2. Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta.
  3. Tarkista matkavakuutuksesi ehdot.
  4. Ota mukaan lääkkeesi ja reseptisi.
  5. Jos haluat hankkia lääkkeitä ulkomailla ollessasi, pyydä lääkäriäsi kirjoittamaan lääkemääräys ulkomailla ostoa varten.
  6. Ota selvää kohdemaasi terveyspalveluista.

Lue lisää

Hoito-oikeutesi uudessa opiskelumaassa

Ulkomailla asuminen opiskelun vuoksi katsotaan yleensä tilapäiseksi oleskeluksi. Tällöin pysyt Suomen sairausvakuutuksessa, ja oikeutesi hoitoon määräytyy Suomen ja kohdemaan välisten sopimusten mukaisesti. EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa saat lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Hoito-oikeutesi kohdemaassasi sekä Suomessa selvittää Kela. Ilmoita Kelalle aina yli kolmen kuukauden muutosta ulkomaille. Ilmoita Kelalle myös, jos teet ulkomailla töitä, sillä se saattaa vaikuttaa hoito-oikeuksiisi. Tee myös muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon.

Hoito-oikeutesi riippuvat siitä

  • lähdetkö toiseen EU-maahan vai EU:n ulkopuolelle
  • miten pitkäksi aikaa lähdet
  • työskenteletkö samalla

Ulkomailla asuminen opiskelun vuoksi katsotaan yleensä tilapäiseksi oleskeluksi. Tällöin pysyt Suomen sairausvakuutuksessa, ja oikeutesi hoitoon määräytyy Suomen ja kohdemaan välisten sopimusten mukaisesti. EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä saat lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Lue esimerkkitarinat

Matkustatko opiskelujen perässä Eurooppaan, vai Euroopan ulkopuolelle? Tutustu Millan ja Timon tarinoihin.

Millan pyöräonnettomuus Saksassa
– Opiskelijana EU-/Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa

Näin Timo selätti flunssan Chilessä
– Opiskelijana EU/Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin ulkopuolella

Ilmoita muutostasi

Ilmoita Kelalle yli kolme kuukautta kestävästä oleskelusta ulkomailla, sillä se voi vaikuttaa hoito-oikeuksiisi. Ilmoita Kelalle myös, jos teet ulkomailla töitä. Tee muuttoilmoitus myös Digi-ja väestötietovirastoon. Ulkomailla oleskelusta on hyvä tehdä myös matkustusilmoitus Ulkoministeriöön.

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat lääketieteellisesti välttämättömän hoidon EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Huomioi, että kortti ei kuitenkaan käy Euroopan ulkopuolella. Myös matkavakuutus turvaa sairastumisen tai onnettomuuden aiheuttamia kustannuksia. Matkavakuutus turvaa myös sairaankuljetuksen Suomeen.

Huolehdi lääkkeistä ja resepteistä

Ota lääkkeiden lisäksi mukaan myös niiden reseptit. Näillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Voit tulostaa yhteenvedon resepteistäsi Omakanta-palvelussa. Jos haluat hankkia lääkkeitä ulkomailla ollessasi, pyydä lääkäriäsi kirjoittamaan lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Virossa, Portugalissa, Kroatiassa, Puolassa ja Espanjassa voit myös käyttää sähköistä reseptiä.

Muista tarkistaa myös rokotuksesi ennen matkalle lähtöäsi.

Tutustu kohdemaan terveyspalveluihin

Hoito-oikeutesi ja terveyspalvelujen käyttäminen eri maissa voi vaihdella riippuen kohdemaastasi. On hyvä tutustua varmuuden vuoksi sen maan käytäntöihin, jonne olet matkustamassa. Maakohtaisilta sivuiltamme löydät tietoa terveyspalveluista yli 50 maassa.

Hyödyllisiä linkkejä

Yhteystietoja

Kelan KV-keskus palvelee ulkomaille muuttoon ja sosiaaliturvaan kuulumiseen liittyvissä kysymyksissä. Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteistä saat lisätietoa eri EU-maiden terveydenhuollon palveluista ja niiden käyttämisestä.

Hyödyllistä luettavaa

Verkko on täynnä hyviä vinkkejä ulkomaille opiskelemaan lähteville. Ohessa muutamia, joista voi olla apua valmisteluissa.