Malta

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Maltan terveydenhuoltojärjestelmä jakaantuu julkiseen ja yksityiseen sektoriin. Terveysministeriö valvoo Maltan julkista terveydenhuoltoa ja säätelee yksityisiä terveydenhuollon palveluita. Julkista terveydenhuoltoa rahoitetaan yleisen verotuksen kautta. Valtion kassa kattaa useimmat terveydenhuollon palvelut, kuten yleis- ja erikoislääkärien tarjoaman hoidon, sairaalahoidon, lääkkeet, raskausaikaan ja synnytykseen liittyvän hoidon sekä kuntoutuksen.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Maltalla. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Maltalla julkisia terveyspalveluja saa terveyskeskusten ja sairaaloiden kautta.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat välttämätöntä sairaanhoitoa yleensä maksutta. Tietoa palveluista ja yhteystietoja saa Maltan terveysministeriöstä.

Myös yksityisiä terveydenhuollon palveluita on saatavilla runsaasti. Yksityiset palvelut toimivat erillään julkisesta sektorista. Niitä käyttäessäsi maksat hoidon kokonaan itse.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Saat lääkärin hoitoa menemällä suoraan julkiseen terveyskeskukseen (Government Health Centre). Maltalla on yhdeksän julkista terveyskeskusta. Niiden yhteystiedot löytyvät terveysministeriön verkkosivuilta (englanniksi). Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, hoito on maksutonta. Huomaa, että sinun on esitettävä alkuperäinen asiakirja eikä pelkkä kortista otettu paperikopio riitä. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukanasi, lääkärikäynnistä peritään täysi hinta. Se on maksettava (käteisellä tai luottokortilla) ennen hoitopaikasta poistumistasi.

Hammaslääkäri

Kiireellistä hammashoitoa annetaan ilmaiseksi Mater Dein sairaalassa Msidassa ja terveyskeskuksissa. Hammashoitoa on kuitenkin tarjolla vain rajallisesti. Maltalla suurimman osan hammashuollosta tuottaa yksityissektori.

Lääkkeet

Lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä ei saa Maltalla korvauksia. Ainoa poikkeus tästä on lääkitys sairaalassa, joka on maksutonta laitoshoidossa ja lisäksi kolme päivää sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Muissa tilanteissa maksat lääkekulut itse.

Sairaalahoito

Hoito on maksutonta julkisissa sairaaloissa, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Myös sairaalan antama hoito hätätilanteissa on maksutonta. Sairaalaan pääset yleensä lääkärin lähetteellä.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus sairaalaan on ilmaista eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (EHIC-kortilla).

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Maltalle käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on lueteltu joitain hyödyllisiä tietolähteitä. Osoita Maltan terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Maltan kansalliseen yhteyspisteeseen.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.