Mitä teen hätätapauksessa ulkomailla?

Jos tarvitset ulkomailla ollessasi kiireellistä hoitoa, soita hätänumeroon tai hakeudu lähimpään sairaalaan. Voit saada apua myös matkanjärjestäjältä, Suomen tai muun EU-maan edustustolta tai erilaisilta järjestöiltä.


Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112. Lisäksi 112 toimii hätänumerona Norjassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa, Israelissa, Venäjällä ja Turkissa.

Voit saada apua ja neuvoja myös seuraavilta tahoilta ulkomailla oleskelusi aikana:

Matkanjärjestäjä

Jos olet valmismatkalla, matkanjärjestäjän paikalliset edustajat, kuten matkaoppaat, auttavat tarvittaessa sairastumis-, onnettomuus- ja muissa vahinkotilanteissa.

Jos valmismatkaan ei sisälly opaspalveluja, voit olla yhteydessä matkanjärjestäjän ilmoittamaan edustajaan. Jos edustajaa ei ole kohteessa tai sen läheisyydessä, ole yhteydessä matkanjärjestäjään Suomessa.

Suomen edustusto oleskelumaassa

Suomen ulkomaanedustustot ja konsulaatit auttavat ulkomailla hätään joutuneita Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia.

Oleskelumaan viranomaiset voivat ilmoittaa Suomen edustustolle tilapäisesti ulkomailla oleskelevan sairaus- tai onnettomuustapauksesta, jos sinulla ei ole matkalla mukana omaisia tai tuttavia eikä matkanjärjestäjä saa yhteyttä omaisiin. Edustusto voi myös auttaa tavoittamaan Suomessa olevan omaisen.

Kuolemantapauksissa edustusto auttaa vainajan kotiinkuljetuksessa ja muissa käytännön järjestelyissä.

Huomioi, että edustustot eivät voi maksaa sairaala- tai hotellilaskuja tai myöntää maksusitoumuksia esimerkiksi sairaalahoidon maksuja varten.

Lisätietoja ulkoministeriön mahdollisuuksista auttaa ulkomailla saat ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä:

  • ympärivuorokautinen päivystys +358 9 160 555 55 ulkomailta soitettaessa
  • ulkoministeriön puhelinkeskus +358 295 350 000 ulkomailta soitettaessa.

Jos matkakohteessasi ei ole Suomen edustustoa, voit hätätilanteessa pyytää apua muun EU-maan edustustolta.

SOS Internationalin matkahätäpalvelu

SOS International auttaa pohjoismaisia matkailijoita ympäri maailmaa yhteistyössä useiden matkavakuutusyhtiöiden kanssa.

Matkahätäpalvelu päivystää numerossa +45 701 050 54. Hälytyskeskus päivystää ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Kirkko ja kansalaisjärjestöt

Ulkomailla toimivat suomalaiset kansalaisjärjestöt ja muut tahot voivat myös olla avuksi ulkomailla

  • Merimieskirkot toimivat Pohjois-Saksassa, Belgiassa, Luxemburgissa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Kreikassa.
  • Suomi-Seuran neuvontapalvelusta saat tietoa, tukea ja neuvontaa niin ulkomailla asumiseen kuin paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Kelan kansainvälisten asioiden keskus

Jos eurooppalainen sairaanhoitokorttisi on kadonnut tai sinulla ei ole korttia, Kelan kansainvälisten asioiden keskus voi toimittaa sinulle kortin korvaavan todistuksen. Todistus voidaan tarvittaessa toimittaa myös suoraan sairaalaan.

Vinkkejä

Matkapuhelimeen hätätilanteita varten tallennetut puhelinnumerot voivat olla hyödyllisiä, kun matkustat ulkomailla. Tallenna omaisen puhelinnumero ICE-lyhenteellä (in case of emergency), jolloin sen löytyminen kännykän nimilistalta helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen.

Tutustu myös poliisin ohjevideoon yllättävän vaaratilanteen varalle.