TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Tapaturma lomamatkalla Euroopan ulkopuolella

Joonan skootterikolari Thaimaassa

Joona on vuokrannut skootterin Thaimaan-lomallaan ja lähtee ajelemaan. Skootterireissu saa ikävän käänteen, kun Joona ajaa huonokuntoisella tiellä kuoppaan ja putoaa skootterin selästä. Joonan selkä venähtää ja hän saa ruhjeita käsivarteensa.

Joona viedään ambulanssilla hoitoon paikalliseen sairaalaan, jossa hän viettää kaksi päivää ja jatkaa sen jälkeen lomaansa. Sairaalasta lähtiessään Joona maksaa itse kaikki sairaalahoidosta aiheutuneet kustannukset. Hän on onneksi ottanut matkaa varten matkavakuutuksen. Joona ottaa hoitomaksujen kuitit talteen ja hakee matkalta palattuaan hoitokustannuksista korvausta vakuutusyhtiöltään.


Joonan hoito-oikeuksien perusteet

Oikeus saada hoitoa muualla kuin EU/Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Australiassa perustuu kohdemaan lainsäädäntöön. EU-kansalaisella ei ole Euroopan ulkopuolella automaattisesti oikeutta muuhun kuin kiireelliseen sairaanhoitoon, ja yleensä kaikki hoidosta aiheutuneet kustannukset on maksettava itse. Matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Joona ei siis saa Thaimaassa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, eikä hänellä ole automaattisesti oikeutta muuhun kuin kiireelliseen sairaanhoitoon.

Jos Joonalla ei olisi matkavakuutusta, hän voisi hakea saamastaan hoidosta sairausvakuutuslain mukaisia Kela-korvauksia. Äkillinen sairastuminen EU/Eta-maiden, Ison-Britannian ja Sveitsin ulkopuolella korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti, eli vastaavasti kuin Kela korvaa yksityistä terveydenhuoltoa Suomessa. Käytännössä Joona saisi saman korvauksen kuin jos hän olisi käynyt Suomessa yksityislääkärillä.

Joonalla on kuitenkin matkavakuutus, joka korvaa Thaimaan sairaalahoidon kaikki kustannukset. Hän saa korvaukset suoraan vakuutusyhtiöltä ja vakuutusyhtiö hakee hänen puolestaan sairausvakuutuslain mukaiset korvaukset Kelalta.

Lue lisää