TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Tapaturma lomamatkalla Euroopan ulkopuolella

Joonan skootterikolari Thaimaassa

Joona on vuokrannut skootterin Thaimaan-lomallaan ja lähtee ajelemaan. Skootterireissu saa ikävän käänteen, kun Joona ajaa huonokuntoisella tiellä kuoppaan ja putoaa skootterin selästä. Joonan selkä venähtää ja hän saa ruhjeita käsivarteensa.

Joona viedään ambulanssilla hoitoon paikalliseen sairaalaan, jossa hän viettää kaksi päivää ja jatkaa sen jälkeen lomaansa. Sairaalasta lähtiessään Joona maksaa itse kaikki sairaalahoidosta aiheutuneet kustannukset. Hän on onneksi ottanut matkaa varten matkavakuutuksen. Joona ottaa hoitomaksujen kuitit talteen ja hakee matkalta palattuaan hoitokustannuksista korvausta vakuutusyhtiöltään.


Joonan hoito-oikeuksien perusteet

Koska Suomella ja Thaimaalla ei ole sosiaaliturvasopimusta, Joonan oikeus saada hoitoa perustuu täysin Thaimaan omaan lainsäädäntöön. EU-alueen ulkopuolella Joonalla ei ole automaattisesti oikeutta muuhun kuin kiireelliseen sairaanhoitoon, ja yleensä hänen on maksettava itse kaikki hoidosta aiheutuneet kustannukset. Joonan kannattaa ottaa matkavakuutus.

Joona ei siis saa Thaimaassa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, eikä hänellä ole automaattisesti oikeutta muuhun kuin kiireelliseen sairaanhoitoon.

Joonalla on kuitenkin matkavakuutus, joka korvaa Thaimaan sairaalahoidon kaikki kustannukset. Hän saa korvaukset suoraan vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää