Jos muutat EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Australiasta tilapäisesti Suomeen, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Muista maista tilapäisesti muuttavilla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, olet oikeutettu hoitoon samalla tavalla kuin paikalliset.

Muutatko Suomeen tilapäisesti?

Saat julkisessa terveydenhuollossa kiireellistä hoitoa, jos tarvitset hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana. Jos olet tullut Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Australiasta, voit saada myös muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit aina käyttää myös Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluja, jolloin maksat itse hoitokustannukset.

Jos tulet Suomeen tilapäisesti ja et oleskelusi aikana opiskele, työskentele tai ole eläkkeellä, lue hoito-oikeuksistasi osiossa sairastuminen Suomessa matkaillessa.

Muutatko Suomeen vakinaisesti?

Kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja. Suomessa vakinaisesti asuvalla on yleensä kotikunta. Digi-ja väestötietovirasto eli maistraatti tekee päätöksen kotikunnasta ja kirjaa sen väestötietojärjestelmään, kun ilmoitat heille vakinaisesta Suomeen muutosta.  Kotikuntasi järjestää sinulle julkisen terveydenhuollon palvelut, mutta voit valita palvelut myös kotikuntasi ulkopuolelta. Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa tai hoito-oikeustodistusta, julkisella terveydenhuollolla on oikeus periä sinulta hoitosi todelliset kustannukset. Hoidon kustannukset voivat tällöin nousta huomattavan korkeiksi.

Kun muutat vakituisesti Suomeen asumaan, toimi seuraavasti:

  1. Tee muuttoilmoitus Digi-ja väestötietovirastoon eli maistraattiin, ja ilmoita muutostasi myös entiseen asuinmaahasi. Muista tehdä muuttoilmoitus maistraattiin ajoissa, sillä maistraatti ei voi kirjata kotikuntaa takautuvasti.
  2. Jos et ole aiemmin hakenut etuuksia tai Kela-korttia, ja olet muuttanut Suomeen, tee etuus- tai Kela-korttihakemuksen lisäksi ilmoitus Suomeen muutosta

Muuttosi tarkoitus vaikuttaa hoito-oikeuksiisi

Jos muutat Suomeen opiskelijana tai tutkijana, työntekijänä tai eläkeläisenä, on näillä vaikutusta hoito-oikeuksiisi.