TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Sairastuminen lomamatkalla Euroopassa

Eveliinan vatsatauti Kanarian lomalla

Eveliina on matkustanut vanhempiensa kanssa viikoksi lomalle Kanariansaarille. Vietettyään kaksi päivää lomakohteessa hän saa vatsataudin. Vatsakipu ei hellitä, joten Eveliina lähtee käymään läheisellä lääkäriasemalla. Hänellä on mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti ja hän varmistaa, että lääkäriasema hyväksyy kortin.

Lääkäri toteaa vatsataudin ja määrää Eveliinalle lääkkeen ja lepoa. Eveliina maksaa lääkärikäynnistä paikallisen asiakasmaksun verran. Hänellä on myös matkavakuutus, josta hän hakee matkan jälkeen korvauksia maksamastaan asiakasmaksusta.

Eveliina käy paikallisessa apteekissa ostamassa lääkärin määräämän reseptilääkkeen. Näyttämällä eurooppalaista sairaanhoitokorttia hän saa myös lääkkeen samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat.


Eveliinan hoito-oikeuksien perusteet

Eveliina on sairausvakuutettu Suomessa, joten Suomi vastaa hänen sairaanhoitonsa kustannuksista ja on myöntänyt hänelle eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortti käy EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Korttia näyttämällä Eveliina saa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Espanja laskuttaa loput kustannukset Suomelta. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa henkilön kotiinpaluuta ulkomailta. Lääkäri arvioi hoidon tarpeen suhteessa oleskelun kestoon.

Kela korvaa myös ulkomailla ostettujen lääkkeiden kustannuksia. Koska Eveliina on saanut lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU-maassa tilapäisen oleskelun aikana, hänellä on oikeus saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla myös lääkkeet samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat.