Matkat ja sairaalasiirrot


Saanko korvauksia matkakuluista, jos hakeudun hoitoon Suomesta ulkomaille?

Kyllä, jos matkakulut ylittävät omavastuun. Jos matkustat ilman ennakkolupaa hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, tai Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, Kela korvaa matkat vastaavasti kuin olisit Suomessa matkustanut lähimpään sellaiseen hoitopaikkaan, josta olisit saanut tarpeellisen hoidon. Et siis voi saada matkakorvausta kohdemaahan asti, vaan ainoastaan lähimpään hoitopaikkaan Suomessa.

Jos matkustat ennakkoluvalla hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, Kela korvaa omavastuun ylittäneen osan matkakustannuksista kohdemaan hoitopaikkaan asti.

Hae matkakorvaukset Kelasta kuuden kuukauden kuluessa hoidon maksamisesta. Jos hakeudut hoitoon muihin maihin, et saa korvauksia matkakuluista.

Voinko saada korvauksia matkakustannuksista, jos joudun sairaalaan ulkomailla?

Kyllä, jos sairastuit EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Kela korvaa matkan lähimpään paikalliseen hoitopaikkaan, jos matkakulut ylittävät omavastuun.

Jos joudut palaamaan ulkomailta Suomeen sairastumisen vuoksi, Kela korvaa paluumatkasta matkan hoitopaikasta esimerkiksi lentoasemalle ja Suomessa lentoasemalta lähimpään sairaalaan. Jos matkustat suoraan kotiin, Suomessa tehtyä matkaa ei korvata. Ota huomioon, että Kela ei korvaa lentomatkaa ulkomailta Suomeen.

Entä jos tarvitsen sairaalasiirron Suomeen toisesta EU-maasta? Saanko sen eurooppalaisella sairaanhoitokortilla?

Et voi saada sairaalasiirtoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Jos tarvitset sairaalasiirron Suomeen, vastaat siirron kustannuksista yleensä itse. Jos siirto toteutetaan ambulanssilla, voit saada osasta matkaa jälkikäteen korvausta Kelasta. Matkavakuutus saattaa korvata siirron, joten selvitä vakuutuksen ehdot ja ota matkavakuutus.

Jos tarvitset sairaalasiirron Pohjoismaiden välillä, hoidonantajasi voi järjestää siirtokuljetuksen sairaalasta toiseen puolestasi. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa siirtokuljetusta itse. Siirrosta vastaa hoidonantaja.