Bulgaria

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC), kun oleskelet tilapäisesti Bulgariassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen täytyy ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, ole etukäteen yhteydessä ulkomaiseen hoidonantajaan ja sovi hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Itse kortin lisäksi sinun kannattaa pitää mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Ennen kuin menet hoitoon, sinun kannattaa varmistaa, että palveluntuottajalla (esimerkiksi lääkäri, sairaala, laboratorio, apteekki) on sopimus Bulgarian kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Myös yksityisiä sairaanhoitopalveluita on saatavilla Bulgariassa. Jos saat hoitoa yksityisellä puolella, joudut maksamaan kaikki kulut itse.

Julkisen puolen terveydenhuollon saatavuus Bulgariassa vaihtelee. Maaseudulla lääkäri- ja sairaalapalveluja on saatavilla rajallisemmin kuin suuremmissa kaupungeissa. Huomaa, että Bulgarian vuoristokohteiden pelastuspalvelut eivät kuulu pakollisen sairausvakuutuksen piiriin. Jos haluat turvata vuoristossa oleskelusi, hanki vakuutus vuoristo-onnettomuuksien varalle. Muutoin vastaat kaikista kustannuksista itse.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Jos tarvitset lääkäriä, etsi yleislääkäri, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan (National Health Insurance Fund, NHIF) kanssa. Useimmilla lääkäreillä on tällainen sopimus. Voit pyytää lääkärien yhteystietoja kansallisesta sairausvakuutuskassasta tai joltain paikallisista sairauskassoista. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Näin maksat hoidosta ainoastaan kuluttajaveromaksun.

Erikoislääkärille pääset yleislääkärin antamalla lähetteellä. Maksat hoidosta kuluttajaveromaksun. Jos menet erikoislääkärille ilman lähetettä, joudut maksamaan hoidosta täyden hinnan.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille voit mennä ilman lähetettä. Jos hammaslääkärillä on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa, saat hoidon omavastuumaksun hinnalla, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja henkilötodistuksen. Maksun suuruus riippuu toimenpiteestä. Kansallisen sairausvakuutuskassan kattaman hammashoidon laajuus on erittäin rajoitettu.

Lääkkeet

Jos sinulle määrätään lääkkeitä kaavakkeella nro 5, sinun täytyy noutaa lääkkeet apteekista, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin, saat lääkkeet joko ilmaiseksi tai osittain alennetulla hinnalla. Jos saat lääkemääräyksen jollain muulla kaavakkeella kuin nro 5:llä, et saa lääkkeistäsi mitään korvausta ja voit noutaa lääkkeet mistä tahansa apteekista.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoon tarvitaan lääkärin lähete, paitsi jos kyseessä on hätätilanne. Mene sairaalaan, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa, ja esitä lähetteesi sekä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Sinua pyydetään täyttämään vakuutus, jonka mukaan Bulgariassa oleskelusi syynä ei ole hoidon saaminen. Tällöin sinun pitäisi joutua maksamaan vain kuluttajavero per sairaalassaolopäivä ja mahdolliset hoitotarvikkeista kertyneet erilliskulut, joita kansallinen sairausvakuutuskassa ei kata. Yli kymmenen päivän sairaalaoleskelusta per vuosi ei peritä kuluttajaveroa. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen sinulla on oikeus kahteen ilmaiseen jälkitarkastukseen. Ambulanssikuljetus on hätätilanteissa ilmaista.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut. Tietoa sairaanhoidon korvauksista saat Bulgarian kansallisesta sairausvakuutuskassasta.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Bulgariaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Tarkempia tietoja terveydenhoidosta Bulgariassa saat ottamalla yhteyttä Bulgarian kansallisen yhteyspisteeseen.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, Bulgarian kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Bulgarian terveydenhuoltojärjestelmä perustuu malliin, joka koostuu pakollisesta sosiaalisairausvakuutuksesta ja vapaaehtoisesta sairausvakuutuksesta. Julkista sairausvakuutusta hoitaa kansallinen sairausvakuutuskassa (National Health Insurance Fund, NHIF). Kansallinen sairausvakuutuskassa on julkinen laitos, joka hoitaa Bulgarian pakollista sairausvakuutusta. Kassa on jaettu alueellisten keskuskaupunkien mukaan 28 alajaostoon eli paikalliseen sairauskassaan. Kansallinen sairasvakuutuskassa sopii vuosittain Bulgarian lääkäreiden ja hammaslääkäreiden ammattiliittojen kanssa etupaketeista ja palveluiden hinnoista.

Terveydenhuollon palveluntuottajat ovat autonomisia, itsehallinnollisia järjestöjä. Yksityinen sektori kattaa tärkeimmän sairaan- ja hammashoidon sekä lääkesektorin, suurimman osan erikoistuneesta avohoidosta ja osan sairaaloista.