Tšekki

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Hoitoon pääsy

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Tšekissä. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.

Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Ennen kuin hakeudut hoitoon, varmista, että palveluntuottajalla on sopimus jonkun julkisen sairauskassan kanssa.

Tšekissä potilaan on maksettava asiakasmaksu myös ensiapuhoidosta, mukaan lukien hammaslääkärin antamasta kiireellisestä hoidosta. Kassojen yhteystiedot ovat sairausvakuutusviraston verkkosivuilla (Kancelář zdravotního pojištění, KZP, verkkosivu englanniksi).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuksen kanssa. Useimmilla yleislääkäreillä sopimus on. Lääkäreiden yhteystietoja saat sairauskassojen paikalliskonttoreista. Lääkäreiden vastaanotot ovat avoinna yleensä arkisin klo 7–17. Näytä lääkärillä voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja mukanasi, varaudu maksamaan hoidostasi täysi hinta käteisellä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin perusteella lääkäri saattaa pyytää sinua allekirjoittamaan tšekkiläisen sairaanhoito-oikeuden todistuksen (Potvrzení o nároku). Todistusta varten lääkäri kysyy, kuinka kauan tarkoituksesi on oleskella Tšekissä. Lääkäri pyytää sinua myös valitsemaan yhden tšekkiläisistä sairausvakuutuskassoista. Voit valita kassan vapaasti, ja se korvaa sairaanhoitokulusi Tšekissä. Kun allekirjoitat lääkärin laatiman todistuksen, vahvistat oleskelusi keston, kassan valinnan ja sen, ettet ole matkustanut Tšekkiin varta vasten hoitoa saadaksesi. Virka-aikojen ulkopuolella sinulta saatetaan periä asiakasmaksu.

Pääset erikoislääkärille yleislääkärin lähetteellä. Lastenlääkärille tai gynekologille voit mennä myös suoraan. Jos lääkäri lähettää sinut lisätutkimuksiin, hänen tulisi antaa sinulle tarvittavan määrän kopioita sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Näytä kopio on lisätutkimuksen tekevälle lääkärille.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille (zubni lekar, stomatolog) voit mennä ilman lähetettä. Hammaslääkäriin hakeutuminen toimii samoin kuin yleislääkärin vastaanotolle meno. Sinulta saatetaan periä ylimääräisiä maksuja kiireellisestä hoidosta ja perustason ylittävästä hoidosta ja materiaaleista (esim. hampaan paikkausmateriaalit).

Lääkkeet

Kun lääkäri määrää sinulle lääkkeitä, hän antaa lääkemääräyksen ohessa kopion tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Todistuksella saat lääkkeet apteekissa alennettuun hintaan. Alennuksen suuruus vaihtelee.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon lääkärin antamalla lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan sairaalaan, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuskassan kanssa. Esitä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus.

Ambulanssikuljetus on maksuton, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoitoa antavassa laitoksessa.

Jos jouduit maksamaan hoitosi käteisellä, sairausvakuutuskassa ei voi hyvittää kulujasi Tšekissä oleskelusi aikana. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Tšekkiin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Osoita Tšekin terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Tšekin kansalliseen yhteyspisteeseen.

Tšekin tasavallan yhteyspiste ylläpitää verkkosivuillaan hakupalvelua (englanniksi), josta löydät tietoja sellaisista terveydenhuollon palveluntuottajista, jotka ottavat vastaan ulkomaalaisia potilaita. Palveluntuottajat ovat ilmoittautuneet hakupalveluun vapaaehtoisesti. Voit hakea hoitopaikkaa esimerkiksi paikkakunnan tai lääketieteen erikoisalan perusteella.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Tšekissä toimivien terveydenhuollon palveluntuottajien täytyy täyttää tietyt kriteerit (koulutus, hoidon ja hoitovälineitten laatu, hygieniastandardit jne.), mutta maassa ei ole pakollista laadunvarmistusjärjestelmää tai laatuluokitusta. Jos olet tyytymätön Tšekissä saamaasi hoitoon, Tšekin yhteyspisteen englanninkieliset valitusohjeet auttavat sinua eteenpäin.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Tšekin tasavallan terveydenhuoltojärjestelmään kuuluu lakisääteinen sairausvakuutus, joka perustuu pakolliseen sairauskassan jäsenyyteen. Sairauskassaan liittyminen on pakollista ja sairauskassojen täytyy hyväksyä kaikki hakijat, joilla on perustuslain mukaan perusteet kuulua kassaan.

Kassaan oikeutetut henkilöt voivat vapaasti valita sairauskassansa ja terveydenhuollon tuottajansa. Apteekit ja laboratoriot sekä lähes 90 prosenttia poliklinikoista on yksityisomistuksessa.