Tšekki

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Tšekin tasavallan terveydenhuoltojärjestelmään kuuluu lakisääteinen sairausvakuutus, joka perustuu pakolliseen sairauskassan jäsenyyteen. Sairauskassojen täytyy hyväksyä kaikki hakijat, joilla on lailliset perusteet (perustuslain nojalla) kuulua kassaan; vastuunvalintaa ei sallita.

Kassaan oikeutetut asukkaat voivat vapaasti valita sairauskassansa ja terveydenhuollon tuottajansa. Apteekit ja laboratoriot sekä lähes 90 prosenttia poliklinikoista on yksityisomistuksessa.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Tšekissä. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Ennen hoitoon hakeutumista kannattaa varmistaa, että palveluntuottajalla on sopimus jonkun julkisen sairauskassan kanssa.

Tšekissä potilas maksaa julkisen järjestelmän piiriin kuuluvassa terveydenhuollossa omavastuuna asiakasmaksun. Kassojen yhteystiedot löytyvät sairausvakuutusviraston verkkosivuilta (englanniksi).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuksen kanssa (useimmilla on sopimus). Lääkäreiden yhteystietoja saat sairauskassojen paikalliskonttoreista. Lääkäreiden vastaanotot ovat avoinna yleensä arkisin klo 7–17. Näytä lääkärillä voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja mukanasi, varaudu maksamaan hoidostasi täysi hinta käteisellä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin perusteella lääkäri kirjoittaa sinulle tšekkiläisen sairaanhoito-oikeuden todistuksen (Potvrzení o nároku). Todistusta varten lääkäri kysyy, kuinka kauan tarkoituksesi on oleskella Tšekissä sekä pyytää sinua valitsemaan yhden tšekkiläisistä sairausvakuutuskassoista. Voit valita kassan vapaasti, ja se korvaa sairaanhoitokulusi Tšekissä. Allekirjoittamalla lääkärin laatiman todistuksen vahvistat oleskelusi keston, kassan valinnan ja sen, ettet ole matkustanut Tšekkiin varta vasten hoitoa saadaksesi. Virka-aikojen ulkopuolella saatetaan periä myös asiakasmaksu.

Pääset erikoislääkärille yleislääkärin lähetteellä. Lastenlääkärille tai gynekologille voit mennä myös suoraan. Jos lääkäri lähettää sinut lisätutkimuksiin, hänen tulisi antaa sinulle vastaava määrä kopioita tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Tämä kopio on näytettävä lisätutkimuksen suorittavalle lääkärille.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille (zubni lekar, stomatolog) voit mennä ilman lähetettä. Hoitoon hakeutuminen toimii samoin kuin yleislääkärin vastaanotolle meno. Lisäksi kiireellisestä hoidosta ja perustason ylittävästä hoidosta ja materiaaleista (esim. hampaan paikkausmateriaalit) saatetaan periä ylimääräisiä maksuja.

Lääkkeet

Kun lääkäri määrää lääkkeitä, hän antaa lääkemääräyksen ohessa kopion tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Todistuksella saat lääkkeet apteekissa alennettuun hintaan. Lääkkeiden korvaussummat vaihtelevat.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon lääkärin antamalla lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan sairaalaan, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuskassan kanssa. Sairaalassa sinun on esitettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus.

Ambulanssikuljetus on maksuton, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoitoa antavassa laitoksessa.

Jos jouduit maksamaan hoitosi käteisellä, sairausvakuutuskassa ei voi hyvittää kulujasi Tšekissä oleskelusi aikana. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Tšekkiin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on lueteltu joitain hyödyllisiä tietolähteitä. Osoita Tšekin terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Tšekin kansalliseen yhteyspisteeseen.

Tšekin tasavallan yhteyspiste ylläpitää verkkosivuillaan hakupalvelua (englanniksi), josta löydät tietoja sellaisista terveydenhuollon palveluntuottajista, jotka ottavat vastaan ulkomaalaisia potilaita. Palveluntuottajat ovat ilmoittautuneet hakupalveluun vapaaehtoisesti. Voit hakea hoitopaikkaa esimerkiksi paikkakunnan tai lääketieteen erikoisalan perusteella.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Tšekissä toimivien terveydenhuollon palveluntuottajien tulee täyttää tietyt kriteerit (koulutus, hoidon ja hoitovälineitten laatu, hygieniastandardit jne.), mutta maassa ei ole pakollista laadunvarmistusjärjestelmää tai laatuluokitusta. Jos olet tyytymätön Tšekissä saamaasi hoitoon, Tšekin yhteyspisteen englanninkieliset valitusohjeet auttavat sinua eteenpäin.