Tšekki

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC), kun oleskelet tilapäisesti Tšekissä. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen täytyy ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, ole etukäteen yhteydessä ulkomaiseen hoidonantajaan ja sovi hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Itse kortin lisäksi sinun kannattaa pitää mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse.

Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Ennen kuin hakeudut hoitoon, varmista, että palveluntuottajalla on sopimus jonkun julkisen sairauskassan kanssa.

Tšekissä potilas maksaa julkisessa järjestelmässä saamastaan hoidosta omavastuuna asiakasmaksun. Kassojen yhteystiedot ovat sairausvakuutusviraston verkkosivuilla (Kancelář zdravotního pojištění, KZP, verkkosivu englanniksi).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuksen kanssa. Useimmilla yleislääkäreillä sopimus on. Lääkäreiden yhteystietoja saat sairauskassojen paikalliskonttoreista. Lääkäreiden vastaanotot ovat avoinna yleensä arkisin klo 7–17. Näytä lääkärillä voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja mukanasi, varaudu maksamaan hoidostasi täysi hinta käteisellä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin perusteella lääkäri kirjoittaa sinulle tšekkiläisen sairaanhoito-oikeuden todistuksen (Potvrzení o nároku). Todistusta varten lääkäri kysyy, kuinka kauan tarkoituksesi on oleskella Tšekissä. Lääkäri pyytää sinua myös valitsemaan yhden tšekkiläisistä sairausvakuutuskassoista. Voit valita kassan vapaasti, ja se korvaa sairaanhoitokulusi Tšekissä. Kun allekirjoitat lääkärin laatiman todistuksen, vahvistat oleskelusi keston, kassan valinnan ja sen, ettet ole matkustanut Tšekkiin varta vasten hoitoa saadaksesi. Virka-aikojen ulkopuolella sinulta saatetaan periä asiakasmaksu.

Pääset erikoislääkärille yleislääkärin lähetteellä. Lastenlääkärille tai gynekologille voit mennä myös suoraan. Jos lääkäri lähettää sinut lisätutkimuksiin, hänen tulisi antaa sinulle tarvittavan määrän kopioita sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Näytä kopio on lisätutkimuksen tekevälle lääkärille.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille (zubni lekar, stomatolog) voit mennä ilman lähetettä. Hammaslääkäriin hakeutuminen toimii samoin kuin yleislääkärin vastaanotolle meno. Sinulta saatetaan periä ylimääräisiä maksuja kiireellisestä hoidosta ja perustason ylittävästä hoidosta ja materiaaleista (esim. hampaan paikkausmateriaalit).

Lääkkeet

Kun lääkäri määrää sinulle lääkkeitä, hän antaa lääkemääräyksen ohessa kopion tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Todistuksella saat lääkkeet apteekissa alennettuun hintaan. Alennuksen suuruus vaihtelee.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon lääkärin antamalla lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan sairaalaan, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuskassan kanssa. Esitä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus.

Ambulanssikuljetus on maksuton, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoitoa antavassa laitoksessa.

Jos jouduit maksamaan hoitosi käteisellä, sairausvakuutuskassa ei voi hyvittää kulujasi Tšekissä oleskelusi aikana. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Tšekkiin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Osoita Tšekin terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Tšekin kansalliseen yhteyspisteeseen.

Tšekin tasavallan yhteyspiste ylläpitää verkkosivuillaan hakupalvelua (englanniksi), josta löydät tietoja sellaisista terveydenhuollon palveluntuottajista, jotka ottavat vastaan ulkomaalaisia potilaita. Palveluntuottajat ovat ilmoittautuneet hakupalveluun vapaaehtoisesti. Voit hakea hoitopaikkaa esimerkiksi paikkakunnan tai lääketieteen erikoisalan perusteella.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Tšekissä toimivien terveydenhuollon palveluntuottajien täytyy täyttää tietyt kriteerit (koulutus, hoidon ja hoitovälineitten laatu, hygieniastandardit jne.), mutta maassa ei ole pakollista laadunvarmistusjärjestelmää tai laatuluokitusta. Jos olet tyytymätön Tšekissä saamaasi hoitoon, Tšekin yhteyspisteen englanninkieliset valitusohjeet auttavat sinua eteenpäin.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Tšekin tasavallan terveydenhuoltojärjestelmään kuuluu lakisääteinen sairausvakuutus, joka perustuu pakolliseen sairauskassan jäsenyyteen. Sairauskassaan liittyminen on pakollista ja sairauskassojen täytyy hyväksyä kaikki hakijat, joilla on perustuslain mukaan perusteet kuulua kassaan.

Kassaan oikeutetut henkilöt voivat vapaasti valita sairauskassansa ja terveydenhuollon tuottajansa. Apteekit ja laboratoriot sekä lähes 90 prosenttia poliklinikoista on yksityisomistuksessa.