Sairaanhoito muuttotilanteissa


Olen Suomen kansalainen, mutta asun vakituisesti ulkomailla. Saanko silti käyttää terveyspalveluja Suomessa normaaliin tapaan?

Suomen kansalaisuudella ei ole merkitystä siihen, onko sinulla oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa. Oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja perustuu kotikuntaan. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja normaalisti.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, oikeutesi saada hoitoa Suomessa riippuu siitä, missä maassa olet sairausvakuutettu. Esimerkiksi, jos olet sairausvakuutettu toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, sinulla on laajempi oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa kuin jos olet sairausvakuutettu näiden maiden ulkopuolella. Saat lisätietoa hoito-oikeuksistasi Suomessa muutto ulkomaille -osiosta, jos olet muuttanut ulkomaille esimerkiksi opiskelijana, työntekijänä tai eläkeläisenä.

Lähden vaihto-opiskelemaan ulkomaille. Miten saan sairaanhoitoa vaihtovuoden aikana?

Jos muutat Suomesta ulkomaille opiskelemaan, kuulut yleensä Suomen sairausvakuutukseen. EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä saat hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Kanadan Quebecissä saat hoitoa sosiaaliturvasopimuksen mukaisesti. Muissa maissa saat hoitoa kohdemaan lainsäädännön mukaan. Selvitä etukäteen esimerkiksi oppilaitokselta, tarvitsetko yksityisvakuutuksen terveyspalvelujen käyttämistä varten.

Jos lähdet ulkomaille tekemään palkallista harjoittelua, sillä voi olla vaikutusta sairausvakuuttamiseesi Suomessa. Ilmoita tällöin Kelalle työskentelyn aloittamisesta ulkomailla.

Olen eläkkeellä ja asun toisessa EU-maassa. Voinko tulla käyttämään terveyspalveluja Suomeen?

Kyllä voit. Jos sinulla on Kelan myöntämä eläkeläisen eurooppalainen sairaanhoitokortti, voit käyttää Suomessa oleskellessasi kaikkia kuntalaisen terveyspalveluja normaaliin tapaan. Tunnistat kortin limenvihreästä kääntöpuolesta.

Voit myös hakeutua omatoimisesti Suomeen hoidettavaksi toisesta EU-maasta, vaikka sinulla ei olisi oikeutta Kelan myöntämään eläkeläisen eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Tässä tapauksessa selvitä asuinmaasi sairausvakuutuslaitokselta, miten se korvaa hoidon kustannuksia.

Missä maassa voin mennä lääkäriin, jos työskentelen ja asun eri EU-maissa?

Jos asut ja työskentelet eri maissa EU-alueella, olet rajatyöntekijä. Rajatyöntekijänä sinulla on oikeus sairaanhoitoon sekä asuinmaassasi että työskentelymaassasi samaan hintaan kuin paikallisilla asukkailla.