Portugali

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Portugalin terveydenhuoltojärjestelmään kuuluu kolme samanaikaista, päällekkäistä järjestelmää: kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä, erityiset julkiset ja yksityiset vakuutusjärjestelyt tietyille ammattikunnille (terveydenhuollon alajärjestelmät) ja yksityinen, vapaaehtoinen sairausvakuutus. Terveydenhuollon tuottojärjestelmä Portugalissa koostuu julkisten ja yksityisten terveydenhuollon tuottajien verkostosta. Jokainen tuottaja on yhteydessä potilaisiin omalla tavallaan.

Kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä kattaa perusterveydenhuollon, sairaalahoidon, poliklinikkahoidon ja pitkäaikaishoidon. Kansallista terveydenhuoltojärjestelmää johtaa terveysministeriö. Joillain yksityisillä terveydenhuoltopalveluilla on sopimus kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän kanssa, ja niillä on potilaille samat hinnat kuin julkisessa terveydenhuollossa. Yksityisissä palveluissa, joissa ei ole tällaista sopimusta, potilas maksaa hoidon kulut kokonaan.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Portugalissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Tietoa hoitopaikoista ja korvauksista saa Manner-Portugalissa alueellisista terveystoimistoista (Administração Regional de Saúde). Alueellisten terveystoimistojen yhteystiedot löytyvät koottuna Euroopan komission verkkosivuilta.

Madeiralla ja Azoreilla on omat käytäntönsä, joista voit kysyä Madeiralla alueellisesta terveysosastosta (SESARAM) ja Funchalissa ja Azoreilla paikallisesta terveyspalveluosastosta (SAUDAÇOR) Angra do Heroismossa.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Jos tarvitset lääkäriä manner-Portugalissa, hakeudu lähimpään terveyskeskukseen (Centro de Saúde). Terveyskeskukset tarjoavat yleislääkärien palveluja. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi ja pyydä saada hoitoa EU-säännösten mukaisesti. Tällöin maksat hoidostasi omavastuuna käyttäjämaksun (taxa moderadora). Käyttäjämaksut vaihtelevat toimenpiteestä riippuen. Sairaanhoito on joissain tapauksissa ilmaista, esimerkiksi alle 18-vuotiaille lapsille, raskaana oleville naisille, kroonisesti sairaille sekä eläkeläisille.

Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä vuorokauden ympäri avoinna olevaan päivystykseen (Serviço Atendimento Permanente, SAP) tai sairaalaan.

Hammaslääkäri

Julkisia hammaslääkäripalveluja on tarjolla rajatusti, ja hoidosta on maksettava käyttäjämaksu toimenpiteen mukaan.

Lääkkeet

Kun noudat lääkärin Portugalissa määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (farmácia), esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Saat tällöin korvausta joistain lääkkeistä. Korvauksen taso riippuu muun muassa hoidettavan sairauden vakavuudesta.

Sairaalahoito

Tavallisessa tapauksessa tarvitset sairaalahoitoa varten lääkärin lähetteen. Näytä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi ja pyydä saada EU-säännösten mukaista hoitoa. Tällöin maksat hoidostasi omavastuuna käyttäjämaksun (taxa moderadora). Käyttäjämaksut vaihtelevat toimenpiteestä riippuen. Sairaankuljetus hätätilanteessa on maksutonta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Portugaliin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on listattu joitain verkkosivuja, jotka käsittelevät hoitoon hakeutumista Portugalissa.

Portugalissa toimivia yksityisiä terveydenhuollon palveluntuottajia löydät parhaiten internetin hakukoneilla. Yksityisiä sairaaloita ja lääkäriasemia on enemmän suuremmissa kaupungeissa ja turistialueilla kuten Lissabonissa, Portossa, Cascaisissa ja Algarvessa. Neuvoja julkisten ja yksityisten palveluntuottajien etsimiseksi löydät myös Portugalin yhteyspisteen verkkosivuilta.

Voit myös hakea Portugalin lääkäri-, hammaslääkäri- ja sairaanhoitajaliittoihin rekisteröityneitä terveydenhuollon ammattihenkilöitä seuraavista hakupalveluista

Jos et löydä lääkäriliiton hakukoneesta etsimääsi nimeä, voit olla yhteydessä Portugalin lääkäriliittoon sähköpostitse: omcne(at)omcne.pt.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Portugalin lääkäriliitto valvoo lääkärien harjoittaman toiminnan oikeellisuutta ja laillisuutta. Jos epäilet lääkärin pätevyyttä, voit olla suoraan yhteydessä lääkäriliittoon (Ordem dos Medicos).

Tietoja terveydenhuollon laadunvalvonnasta, valitusmenettelyistä ja kliinisistä standardeista löydät Portugalin yhteyspisteen verkkosivuilta.

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.