Portugali

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC), kun oleskelet tilapäisesti Portugalissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen täytyy ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, ole etukäteen yhteydessä ulkomaiseen hoidonantajaan ja sovi hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Itse kortin lisäksi sinun kannattaa pitää mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Madeiralla ja Azoreilla on omat käytäntönsä. Madeiran käytännöistä voit kysyä Funchalissa sijaitsevasta alueellisesta terveysosastosta IASAUDE (sivusto portugaliksi). Azoreilla saat tietoa paikallisesta terveyspalveluosastosta (sivusto portugaliksi) Angra do Heroismossa.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Jos tarvitset lääkäriä Manner-Portugalissa, hakeudu lähimpään terveyskeskukseen (Centro de Saúde). Terveyskeskukset tarjoavat yleislääkärien palveluja. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi ja pyydä saada hoitoa EU-säännösten mukaisesti. Tällöin maksat hoidostasi omavastuuna käyttäjämaksun (taxa moderadora). Käyttäjämaksun suuruus riippuu toimenpiteestä.

Sairaanhoito on joissain tapauksissa ilmaista, esimerkiksi alle 18-vuotiaille, raskaana oleville naisille, kroonisesti sairaille henkilöille ja Portugalissa asuville eläkeläisille. Jos otat yhteyttä terveydenhuollon neuvontapalveluun (SNS24, sivusto portugaliksi) ennen hoitoon hakeutumista, voit saada hoitoa varten lähetteen. Tässä tapauksessa sinun ei myöskään tarvitse maksaa käyttäjämaksua.

Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä vuorokauden ympäri avoinna olevaan päivystykseen (Serviço Atendimento Permanente, SAP) tai sairaalaan.

Hammaslääkäri

Julkisia hammaslääkäripalveluja on tarjolla rajatusti. Maksat hoidosta käyttäjämaksun, jonka suuruus riippuu toimenpiteestä.

Jos saat lähetteen hoitoon terveydenhuollon neuvontapalvelusta (SNS24), sinun ei tarvitse maksaa käyttäjämaksua.

Lääkkeet

Kun noudat lääkärin Portugalissa määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (farmácia), esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Saat tällöin korvausta joistain lääkkeistä. Korvauksen suuruus riippuu muun muassa hoidettavan sairauden vakavuudesta.

Portugalissa voit myös ostaa lääkkeitä sähköisellä reseptillä, jonka lääkäri on kirjoittanut sinulle Suomessa. Palvelu on käytössä vasta osassa Portugalin apteekeissa, joista löytyy listaus Portugalin terveysministeriön jaettujen palveluiden (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS) sivulta (englanniksi).

Saat ostettua lääkkeet apteekista, kun näytät apteekissa passisi tai henkilökorttisi. Huomaa kuitenkin, että sähköisen reseptin käyttöön ulkomailla liittyy rajoituksia. Tutustu kaikkiin rajoituksiin Kanta.fi-sivustolla. Voit hakea korvausta ostamistasi lääkkeistä jälkikäteen Kelasta.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoa varten tarvitset tavallisesti lääkärin lähetteen terveyskeskuksesta. Näytä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi ja pyydä saada EU-säännösten mukaista hoitoa. Tällöin maksat hoidostasi omavastuuna käyttäjämaksun (taxa moderadora). Käyttäjämaksun suuruus riippuu toimenpiteestä. Jos saat lähetteen hoitoon terveydenhuollon neuvontapalvelusta (SNS24, sivusto portugaliksi), sinun ei tarvitse maksaa käyttäjämaksua.

Sairaankuljetus hätätilanteessa on maksutonta.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Portugaliin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, sinun kannattaa lukea sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille.

Portugalissa toimivia yksityisiä terveydenhuollon palveluntuottajia löydät parhaiten internetin hakukoneilla. Yksityisiä sairaaloita ja lääkäriasemia on enemmän suuremmissa kaupungeissa ja turistialueilla, kuten Lissabonissa, Portossa, Cascaisissa ja Algarvessa.

Voit myös hakea Portugalin lääkäri-, hammaslääkäri- ja sairaanhoitajaliittoihin rekisteröityneitä terveydenhuollon ammattihenkilöitä seuraavista lääkäriliiton hakupalveluista:

Hoidon laatu ja turvallisuus

Portugalin lääkäriliitto valvoo lääkärien harjoittaman toiminnan oikeellisuutta ja laillisuutta. Jos epäilet lääkärin pätevyyttä, voit olla suoraan yhteydessä lääkäriliittoon (Ordem dos Medicos, sivusto portugaliksi).

Tietoja terveydenhuollon laadunvalvonnasta, valitusmenettelyistä ja kliinisistä standardeista löydät Entidade Reguladora da Saúden nettisivuilta.

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Jos haluat tehdä valituksen, ole yhteydessä Entidade Reguladora da Saúdeen.

Terveydenhuoltojärjestelmä

Portugalin terveydenhuoltojärjestelmään kuuluu kolme samanaikaista, päällekkäistä järjestelmää: kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä (Serviço Nacional de Saúde, SNS), erityiset julkiset ja yksityiset vakuutusjärjestelyt tietyille ammattikunnille (terveydenhuollon alajärjestelmät) ja yksityinen, vapaaehtoinen sairausvakuutus. Terveydenhuollon järjestelmä Portugalissa koostuu julkisten ja yksityisten terveydenhuollon tuottajien verkostosta. Jokainen tuottaja on yhteydessä potilaisiin omalla tavallaan.

Kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä tarjoaa perusterveydenhuollon, sairaalahoidon, poliklinikkahoidon, palliatiivisen hoidon ja pitkäaikaishoidon. Kansallista terveydenhuoltojärjestelmää johtaa terveysministeriö. Joillain yksityisillä terveydenhuoltopalveluilla on sopimus kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän kanssa, ja niillä on potilaille samat hinnat kuin julkisessa terveydenhuollossa. Jos yksityisellä palveluntuottajalla ei ole tällaista sopimusta, potilas maksaa hoidon kulut kokonaan.