Kreikka

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 166 (ambulanssi).


Terveydenhuoltojärjestelmä

Kreikan kansallinen terveysjärjestelmä tarjoaa terveydenhuoltopalveluita julkisten toimijoiden (ESY-terveyskeskukset ja ESY-sairaalat) ja EOPYY-sopimuksen tehneiden yksityisten hoidon tuottajien (lääkärit, klinikat, laboratoriot, dialyysi- ja keinomunuaisyksiköt) verkoston kautta perusterveydenhuoltoon sekä sairaala- ja avohoitoon.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Kreikassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC-kortti) haltijat pääsevät perusterveyden-, sairaala- ja poliklinikkahoitoon näyttämällä voimassa olevan EHIC-kortin ja henkilötodistuksen (passin tai henkilökortin) terveydenhuollon tuottajien verkostossa.

Kreikassa erilaiset palveluntuottajat tuottavat perusterveydenhuoltoa. Julkisen järjestelmän terveydenhuoltoa tuotetaan ilmaiseksi ESY-terveyskeskuksissa ja valtion ESY-sairaaloissa. Lisäksi maassa on myös EOPYY-sopimuksella (kansallinen terveyspalvelujärjestö) toimivia terveydenhuollon tuottajia: lääkäreitä, diagnostiikkakeskuksia ja yksityisklinikoita. Asioidessasi sopimuspalveluntuottajilla sinun tulee maksaa omavastuumaksu. Sertifioidulla yksityislääkärillä, joka ei ole EOPYY-sopimuslääkäri, vastaat kaikista kuluista itse.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC-kortti) haltijoille tarjotaan ilmaista sairaalahoitoa ESY:n valtion sairaaloissa ja yksityisillä EOPYY-sopimusklinikoilla, missä heidän tulee maksaa omavastuumaksu.

Kreikan kansallinen yhteyspiste tarjoaa verkkosivuillaan (englanniksi) hyödyllistä terveydenhuoltoon liittyvää tietoa.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Voit mennä lääkärin vastaanotolle ESY-terveyskeskuksessa (entinen PEDY) tai EOPYY-sopimuksen tehneellä yksityisellä terveysasemalla. Jos tarvitset lääkäriä, voit käyttää Health Atlas -hakutyökalua (englanniksi) löytääksesi lähimmän ESY-terveysyksikön. ESY-terveysyksiköissä tuotettu terveydenhuolto on ilmaista.

Voit myös ottaa yhteyttä yksityiseen lääkäriin, jolla on EOPYY-sopimus. Sopimuslääkärin vastaanotolla asiointi on ilmaista. EOPYY korvaa sopimuslääkäreilleen kuitenkin korkeintaan 200 potilaskäyntiä kuukaudessa, joten saatat joutua maksamaan laskusi itse, mikäli asioit sopimuslääkärillä, jonka potilasraja on kyseisen kuun osalta jo tullut täyteen. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltijoiden hoidosta kannattaa tiedustella etukäteen. Voit etsiä Health Atlas -hakutyökalulla lähimmän EOPYY-sopimuksen tehneen yksityisen terveysaseman.

Hammaslääkäri

Välttämätön hammashoito on pääasiassa maksutonta vain ESY-yksiköissä tai terveyskeskuksissa, jos sitä on saatavilla. EOPYY-sopimushammaslääkäreitä ei ole, joten jos valitset yksityisen hammaslääkärin, sinun on maksettava hammashoito itse ja otettava yhteyttä oman maasi sairausvakuutuslaitokseen, jotta saat lisätietoja korvausmahdollisuuksista.

Lääkkeet

Hoitava lääkärisi voi toimittaa sinulle tarvittavan sähköisen reseptin, jos terveydentilasi edellyttää lääkkeen käyttämistä.  Sähköisellä reseptillä kirjoitetut lääkkeet tulee noutaa apteekista tietyn ajan sisällä reseptin kirjoittamisesta. Tieto siitä mihin mennessä lääkkeet on noudettava, lukee reseptissä. Jos reseptiä ei käytetä ajoissa, se mitätöityy automaattisesti. Esitä apteekissa allekirjoitetun ja leimatun reseptin lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi.

Useimmiten reseptilääkkeiden hinnasta peritään 25 prosentin omavastuu, mutta joillekin potilasryhmille, kuten kroonisesti sairaille, lääkkeet ovat maksuttomia tai omavastuuosuus on tätä pienempi.

Jokaisesta sähköisestä reseptistä peritään 1 euron maksu (ei korvattava).

Sairaalahoito

Yleensä lääkäri antaa lähetteen sairaalahoitoon. Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi kirjautuessasi sisään. Kun sairaalan päivystykseen saavutaan hätäkuljetuksella, sairaalan ensiapu järjestää lähetteen. Sairaalahoito julkisissa sairaaloissa (ESY) on ilmaista. Voit etsiä Health Atlas -hakutyökalulla lähimmän ESY-sairaalan.

Yksityisklinikoilla ja -sairaaloissa, joilla on sopimus EOPYY:n kanssa, potilas maksaa osavastuumaksun osasta sairaalahoidon kuluja (10-30 prosenttia) sekä tapauskohtaisia lisäkuluja. Voit soittaa numeroon 166 saadaksesi tietoa siitä, mitkä sairaalat päivystävät. Ensiapu ja akuutti sairaanhoito ovat aina maksuttomia.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus (puhelinnumero 166) julkiseen sairaalaan on yleensä maksutonta. Lentoambulanssikuljetus, jota hoitaa kansallinen hätäapukeskus (EKAV), on useimmissa tapauksissa ilmainen, esimerkiksi jos potilas täytyy kuljettaa saarelta mantereelle hoitoon kriittisen terveydentilan vuoksi. Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Kreikkaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomailla. Tarkempia tietoja saat ottamalla yhteyttä Kreikan kansalliseen yhteyspisteeseen.

Voit etsiä hakutyökalulla (kreikaksi) EOPYY-sopimuksen tehneitä yksityisiä sairaaloita ja muita terveyspalveluiden tuottajia.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.