Eurooppalainen sairaanhoitokortti


Mikä on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja mistä sen saa?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) on EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa käytössä oleva kortti. Korttia näyttämällä saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa hoitoa, joka ei voi odottaa paluuta asuinmaahasi. Kortin kattamaan hoitoon kuuluu äkillisen sairastumisen tai onnettomuuden lisäksi esimerkiksi pitkäaikaissairauden tai raskauden vaatima hoito.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen. Voit hakea korttia yleensä asuinmaasi sairausvakuutuslaitoksesta. Suomessa kortin myöntää Kela. Tutustu myös Kelan usein kysyttyihin kysymyksiin eurooppalaisesta sairaanhoitokortista.

Mihin tarvitsen eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jos minulla on matkavakuutus?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus täydentävät toisiaan. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun. Ilman korttia joudut maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat matkan aikana myös esimerkiksi pitkäaikaissairauteen tai raskauteen liittyvää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, joka ei välttämättä sisälly matkavakuutukseen.

Yksityinen matkavakuutus on kuitenkin hyvä olla, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata esimerkiksi ambulanssilentoja tai muita paluumatkaan liittyviä erityisjärjestelyjä. Muistathan tarkistaa matkavakuutuksesi ehdot ennen matkaa.

Mitä teen, jos minulta pyydetään sairaalassa eurooppalaista sairaanhoitokorttia eikä minulla ole sitä?

Usein hoidon saa hätätapauksessa ilman korttiakin. Ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen, joka voi vahvistaa, kuulutko Suomen sairausvakuutukseen, tai sen, että Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. Kela toimittaa sinulle tai suoraan sairaalaan väliaikaisen todistuksen, joka korvaa kortin.

Jos et saa hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, vaan joudut maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, voit hakea hoidosta korvauksia Kelasta jälkikäteen.

Entä jos sairaala ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttiani?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy EU- ja Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin julkisessa terveydenhuollossa tai julkisen terveydenhuollon kanssa sopimuksen tehneellä hoidonantajalla. Jos hoidonantaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja joudut maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, voit hakea jälkikäteen korvauksia Kelasta tai hoitoa antaneen maan sairausvakuutuslaitokselta.

Miksi eurooppalainen sairaanhoitokortti on suomenkielinen?

Jokainen maa myöntää kortin omalla virallisella kielellään. Kela myöntää eurooppalaisen sairaanhoitokortin suomen- tai ruotsinkielisenä. Kortti on samanlainen eri maissa, vain kieli vaihtelee.