Sairastuminen EU:n ulkopuolella

Muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai Australiassa saat hoitoa kohdemaan lainsäädännön ja terveydenhuoltojärjestelmän perusteella. Yleensä joudut itse maksamaan hoitosi kustannukset, joten yksityisen vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.


EU- ja Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian, Pohjois-Irlannin ja Australian ulkopuolella sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Vastaat itse hoitosi kustannuksista. Matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Australia

Tilapäisen Australiassa oleskelun aikana saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa maan julkisessa terveydenhuollossa, kun esität Kela-kortin ja passin. Saat hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat Suomen ja Australian kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella.

Sosiaaliturvasopimus ei kuitenkaan koske Australiassa tilapäisesti oleskelevia opiskelijoita ja tutkijoita. Jos olet opiskelija tai tutkija, sinun on hankittava yksityinen vakuutus, joka kattaa sairaanhoidon ja lääkeostojen kustannukset.