Australia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 000.


Sosiaaliturvasopimus

Australian ja Suomen välillä on sosiaaliturvasopimus, joka koskee välttämätöntä sairaanhoitoa. Kun Suomessa asuva henkilö oleskelee tilapäisesti Australiassa, hän voi saada sairauteensa välttämättömän sairaanhoidon joko maksutta tai omavastuumaksun hinnalla. Poikkeuksena tästä ovat opiskelijaviisumilla Australiassa oleskelevat henkilöt, joiden on otettava sairausvakuutus viisumiaan varten.

Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana.

Sosiaaliturvasopimus ei koske Australian ulkopuolisia alueita Kookossaaria tai Joulusaarta.

Sairaanhoitopalveluja saat esittämällä Suomen passin ja Kela-kortin.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Australian sairausvakuutuksesta vastaa sosiaaliministeriö Department of Human Services, jonka Medicare-toimistoista voit kysyä miten hoitopalveluja on saatavilla. Sosiaaliministeriön verkkosivuilta löydät alueittain Medicare-toimistojen yhteystiedot. Toimistosta saat myös Medicare-kortin, jota tarvitset hoitoon mennessäsi. Lisätietoja Medicaresta löydät täältä (englanniksi).

Kun haet korttia, esitä passisi, viisumisi/oleskelulupasi sekä Kela-korttisi. Jos kortti myönnetään, se lähetetään sinulle postitse. Mikäli oleskelusi Australiassa kestää vain lyhyen aikaa, voi olla, ettet saa korttia. Tällöin Medicaren toimisto neuvoo miten menettelet.

Health Direct -sivustolta löydät lisätietoa Australian terveydenhoitopalveluista. Sivustolla on myös hakukone, jolla voit etsiä palveluntarjoajia.

Lääkäri

Voit hakeutua yleislääkärille joko terveyskeskukseen (community health centre) tai yksityisen lääkärin vastaanotolle.

Hoidon laskutus voi tapahtua eri tavoilla. Sinua voidaan pyytää näyttämään Medicare-korttisi ja Medicare korvaa hoitomaksusi suoraan lääkärille eikä sinun tarvitse maksaa mitään. On kuitenkin mahdollista, että saat Medicarelta korvauksen vasta jälkikäteen, maksettuasi koko laskun ja tehtyäsi Medicarelle hakemuksen.

Laskun voit maksaa itse ja hakea osittaista korvausta kuittien perusteella Medicaren toimistosta. Maksettuasi itse laskun, vastaanotolta voidaan myös joissain tapauksissa lähettää elektronisesti korvaushakemus Medicareen, jolloin saat korvauksen myöhemmin pankkitilillesi. Vaihtoehtoisesti voit viedä maksamattoman laskun Medicaren toimistoon. Saat toimistosta lääkärillesi osoitetun shekin, joka kattaa hoitokuluistasi osan. Sinun tulee viedä shekki lääkärillesi ja maksaa hänelle myös omavastuuosuus.

Hammashoidosta ei pääsääntöisesti saa korvausta. Myöskään täydentävistä sairaanhoitopalveluista, kuten fysioterapia tai psykologin palvelut, ei pääsääntöisesti saa korvausta.

Sairaankuljetuksen kustannukset maksat itse.

Lääkkeet

Voit saada lääkkeiden hinnasta osittaisen korvauksen, kun lääkärisi määrää lääkkeet Australian Pharmaceutical Benefits Scheme -järjestelmän mukaisesti. Tällöin maksat lääkkeistäsi omavastuuosuuden.

Sairaalahoito

Esitä passisi tai Medicare-korttisi sairaalan vastaanotossa. Näin hoito julkisessa sairaalassa päivä- tai vuodeosastolla julkisena potilaana (public patient) on maksutonta.

Huomaa, että Australiassa julkisen sairaalan tiloissa voidaan hoitaa myös yksityispotilaita. Yksityisen sairaalan antaman hoidon kustannuksista vastaa potilas itse tai hänen sairausvakuutuksensa.