Australia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 000.


Sosiaaliturvasopimus

Australian ja Suomen välillä on sosiaaliturvasopimus, joka koskee välttämätöntä sairaanhoitoa. Australiassa tilapäisesti oleskelevat Suomessa asuvat henkilöt ovat oikeutettuja lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon joko ilmaiseksi tai omavastuuosuuden hinnalla. Jos matkustat Australiaan opiskelijaviisumilla, et ole tämän sopimuksen piirissä ja sinun on otettava sairausvakuutus viisumisi ehtona.

Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana.

Sosiaaliturvasopimus ei koske Australian ulkopuolisia alueita eli Kookossaaria tai Joulusaarta.

Sairaanhoitopalveluja saat esittämällä Suomen passin ja Kela-kortin.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Australian sairausvakuutuksesta vastaa Australian sosiaaliministeriön (Department of Social Services, DSS) alaisuudessa toimiva Services Australia, jonka Medicare-toimistoista voit kysyä, miten hoitopalveluja on saatavilla. Sosiaaliministeriön verkkosivuille on listattu Medicare-toimistojen yhteystiedot alueittain. Toimistosta saat myös Medicare-kortin, jota tarvitset hoitoon mennessäsi. Lisätietoja Medicaresta löydät täältä (englanniksi).

Kun haet korttia, esitä passisi, Kela-korttisi ja viisumisi tai oleskelulupasi. Jos kortti myönnetään, se lähetetään sinulle postitse. Jos oleskelusi Australiassa kestää vain lyhyen aikaa, voi olla, ettet saa korttia. Tällöin Medicaren toimisto neuvoo, miten menettelet.

Health Direct -sivustolla on lisätietoa Australian terveydenhoitopalveluista. Sivustolla on myös hakukone, jolla voit etsiä palveluntarjoajia.

Lääkäri

Voit hakeutua yleislääkärille joko terveyskeskukseen (community health centre) tai yksityisen lääkärin vastaanotolle.

Hoidon laskutus voi tapahtua eri tavoilla. Sinua voidaan pyytää näyttämään Medicare-korttisi, jolloin Medicare korvaa hoitomaksusi suoraan lääkärille eikä sinun tarvitse maksaa mitään. On kuitenkin mahdollista, että saat Medicarelta korvauksen vasta, kun olet maksanut koko laskun ja tehnyt Medicarelle hakemuksen. Sinun kannattaa selvittää etukäteen, miten sinua hoitava lääkäri toimii laskutuksen kanssa. Lisätietoa hoidon laskutuksesta löydät Health Direct-verkkosivustolta.

Jos sinun kuuluu maksaa hoidostasi omavastuu, voit maksaa laskun itse ja hakea korvausta kuittien perusteella Medicaren toimistosta.  Joissain tapauksissa korvaushakemuksesi voidaan lähettää vastaanotolta elektronisesti Medicareen sen jälkeen, kun olet maksanut laskun. Tällöin saat korvauksen myöhemmin pankkitilillesi. Vaihtoehtoisesti voit viedä maksamattoman laskun Medicaren toimistoon. Saat toimistosta lääkärillesi osoitetun shekin, joka kattaa hoitokuluistasi osan. Sinun tulee viedä shekki lääkärillesi ja maksaa hänelle myös omavastuuosuus.

Hammashoidosta et voi pääsääntöisesti saada korvausta. Myöskään täydentävistä sairaanhoitopalveluista, kuten fysioterapiasta tai psykologin palveluista, ei pääsääntöisesti makseta korvausta.

Sairaankuljetuksen kustannukset maksat itse.

Lääkkeet

Voit saada lääkkeiden hinnasta osittaisen korvauksen, kun lääkärisi määrää lääkkeet Australian Pharmaceutical Benefits Scheme -järjestelmän mukaisesti. Tällöin maksat lääkkeistäsi omavastuuosuuden.

Sairaalahoito

Esitä passisi tai Medicare-korttisi sairaalan vastaanotossa. Näin hoito julkisessa sairaalassa päivä- tai vuodeosastolla julkisena potilaana (public patient) on sinulle ilmaista.

Huomaa, että Australiassa julkisen sairaalan tiloissa voidaan hoitaa myös yksityispotilaita. Yksityisen sairaalan antaman hoidon kustannuksista vastaa potilas itse tai hänen sairausvakuutuksensa.