Unkari

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 104 (ambulanssi).


Terveydenhuoltojärjestelmä

Unkarin terveydenhuoltojärjestelmää rahoitetaan pääasiassa Unkarin kansallisen sairausvakuutuskassan (NEAK) kautta ja verovaroin. Unkarin sairausvakuutuskassan vakuutus kattaa kaikki kansalaiset ja takaa pääsyn polikliiniseen hoitoon ja erikoissairaanhoitoon. Terveydenhuolto on yleensä ottaen maksutonta. Potilaat maksavat omavastuumaksuja joistain palveluista, kuten lääkkeistä, hammashuollosta ja kuntoutuksesta. Muut kuin Unkarin kansalaiset, joilla ei ole vakuutusta, ovat akuuteissa sairastapauksissa ja onnettomuustilanteissa oikeutettuja saamaan välttämättömät terveyspalvelut ilmaiseksi.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Unkarissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Tietoa Unkarin terveydenhuollosta saa englanniksi Unkarin kansallisen sairasvakuuskassan (NEAK) verkkosivuilta.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi olla oikeutettu ilmaiseen hoitoon. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista tai korvaavasta väliaikaisesta todistuksesta on hyvä pitää mukana paperikopiota, jotka voit luovuttaa hoitopaikalle. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Unkarissa on tarjolla myös yksityisiä terveyspalveluja. Jos menet hoitoon yksityiselle puolelle, maksat hoidon kaikilta osin itse.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu lääkärille, jolla on sopimus Unkarin kansallisen sairauskassan kanssa. Tällaisen lääkärin vastaanoton tunnistaa yleensä unkarinkielisestä kuvauksesta: ”a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira szerződött szolgáltató” (sopimuksenalainen palveluntarjoaja).

Unkarissa hakeudutaan ensin yleislääkärin (háziorvos) hoitoon. Pääset erikoislääkärille yleislääkärin lähetteellä. Erikoislääkärit toimivat useimmiten poliklinikoilla (szakrendelő). Poikkeuksia ovat kuitenkin ihotautilääkärit, gynekologit, urologit, korva- ja kurkkutautien lääkärit, silmälääkärit, syöpätautien lääkärit ja kirurgit, joiden vastaanotolle voit hakeutua suoraan.

Unkarissa toimivat erikoislääkärit hyväksyvät Suomessa tai muualla EU:ssa toimivan lääkärin lähetteen, jos se on kirjoitettu englanniksi. Ainoastaan silloin, jos lähetteessä on puutteellisia tietoja tai epäselvyyksiä, voidaan potilasta pyytää hankkimaan uusi lähete Unkarissa toimivalta lääkäriltä.

Unkarissa toimivat lääkärit ovat velvollisia antamaan hoitoa ainoastaan unkarin kielellä. Yleensä lääkärit kuitenkin puhuvat englantia.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille voit mennä suoraan. Mene sairauskassan sopimuslääkärin vastaanotolle. Hammashoito on maksutonta, jos kyseessä on hätätapaus, erikoislääkärin hoitoonohjaus, hammasta säilyttävä hoito, iensairaus tai leikkaushoito. Materiaaleista koituvat kustannukset potilaan on yleensä maksettava itse. Huomioi, että useimmilla palvelujaan mainostavilla hammaslääkäreillä ei ole sopimusta kansallisen sairauskassan kanssa. Sopimushammaslääkärit tarjoavat yleensä vain yllä mainittuja hoitoja. Hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille, yli 60-vuotiaille sekä raskaana oleville ja vastasynnyttäneille naisille.

Lääkkeet

Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, kun noudat lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (gyógyszertár). Näin saat korvausta, jonka taso riippuu sairaudesta ja lääkkeen tyypistä. Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta suoraan apteekissa, joten maksat lääkkeestä vain omavastuuosuuden. Tietyistä vähemmän välttämättömistä lääkkeistä saatat kuitenkin joutua maksamaan täyden hinnan.

Sairaalahoito

Pääset julkiseen sairaalahoitoon (avo- ja laitoshoitoon) yleensä lääkärin lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan julkiseen sairaalaan. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus on esitettävä vastaanotossa. Sairaalahoito on ilmaista, paitsi jos

  • sinulla ei ole lääkärin lähetettä sairaalahoitoa varten.
  • menet hoitoon eri paikkaan kuin minne lääkäri on sinut ohjannut.
  • menet lääkärille, joka ei päivystä sillä hetkellä.

Jos haluat sairaalassa standarditason ylittäviä palveluja (esimerkiksi tilavampi huone, erikoisateriat), joudut maksamaan niistä koituvat kulut itse.

Yksityissairaalassa annetusta hoidosta koituvat kulut sinun on maksettava kokonaan itse.

Unkarilaiset sairaalat ja lääkäriasemat edellyttävät yleensä maksun suorittamista ennen hoitoa. Useimmiten maksu pyydetään joko tilisiirrolla etukäteen tai käteisellä hoitopaikkaan saavuttaessa.

Ambulanssikuljetus on kiireellisissä tapauksissa maksutonta, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Unkariin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on lueteltu joitain hyödyllisiä tietolähteitä. Osoita Unkarin terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Unkarin kansalliseen yhteyspisteeseen. Jos etsit tiettyä hoitoa antavaa lääkäriä tai sairaalaa, voit pyytää apua myös Unkarin kansallisesta yhteyspisteestä tai Unkarin kansallisesta sairausvakuutuskassasta.

Unkarissa toimivista terveydenhuollon palveluntuottajista on listaus (unkariksi) Unkarin sairausvakuutuslaitoksen verkkosivuilla.

What Clinic -verkkopalvelusta (englanniksi) voit etsiä Unkarissa toimivaa hammaslääkäriä, lääkäriä tai klinikkaa. Huomaa, että tämä verkkopalvelu ei kata kaikkia terveydenhuollon palveluntuottajia ja se sisältää myös yksityisiä ammatinharjoittajia. Allianz Worldwide -palvelusta voit hakea unkarilaista sairaalaa, lääkäriä tai muuta terveydenhuollon palveluntuottajaa. Voit tiedustella hoitokustannuksista sähköpostitse osoitteesta nemzetk@oep.hu.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.

Unkarissa toimivilla terveydenhuollon palveluntuottajilla on lakisääteinen velvollisuus harjoittaa sisäistä laadunvalvontaa. Lisätietoja hoidon laatu- ja turvallisuusstandardeista löydät Unkarin kansallisen yhteyspisteen verkkosivuilta (englanniksi).