Luxemburg

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Luxemburgin terveydenhuoltojärjestelmä on valtion rahoittama ja perustuu pakolliseen sairausvakuutukseen. Potilaat saavat itse valita terveydenhuollon tuottajansa. Terveydenhuollon tuottajien täytyy toimia määrättyjen palvelumaksujen puitteissa. Valtion järjestelmä kattaa suurimman osan yleis- ja erikoislääkärien palveluista sekä laboratoriotestit, raskauteen ja synnytykseen liittyvän hoidon, kuntoutuksen, reseptit sekä sairaalahoidon.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Luxemburgissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Luxemburgissa sairaanhoidon kustannukset on ensin maksettava itse. Tämän jälkeen voit hakea korvausta Luxemburgin kansallisesta sairasvakuuskassasta, Caisse nationale de santé (CNS). Sillä on useita paikallisia toimipisteitä Luxemburgissa. Yhteystiedot löydät  CNS:n verkkosivuilta (englanniksi). Hyödyllistä tietoa terveyden- ja sairaanhoidosta saat myös Luxemburgin ranskankieliseltä terveysportaalilta.

Esitä aina voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi, kun käytät mitä tahansa terveyspalvelua (lääkäri, sairaala, apteekki). Näin henkilökunta tietää, että hoitoosi tulee soveltaa Luxemburgin virallisia korvaustaksalistoja (nomenclature).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Voit mennä valitsemallesi yleis- tai erikoislääkärille. Kaikki lääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Voit mennä erikoislääkärille suoraan ilman yleislääkärin lähetettä. Kaikilla lääkäreillä on julkinen sairausvakuutussopimus, joten voit hakea hoidosta korvausta Luxemburgissa. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi.

Vastaanotolla maksat hoidon kokonaan itse. Pyydä kaikista maksuista kuitti, niin voit kääntyä paikallisen CNS:n puoleen ja hakea korvausta. Korvaustaso vaihtelee 80–100 prosentin välillä. Korvausprosentin tasoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka mones käyntikerta on kyseessä. Kustannukset voivat olla suurempia vastaanottoaikojen ulkopuolella sekä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Hammaslääkäri

Voit valita hammaslääkärisi vapaasti. Kaikki hammaslääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Kustannukset korvataan kokonaan tiettyyn rajaan asti vuodessa, ja sen ylittävästä osasta korvataan 88 prosenttia. Hammasproteeseja koskien on kuitenkin erilliset korvausmäärät ja ehdot.

Joihinkin hammashoitoihin tulee olla CNS:n ennakkosuostumus, joten ennen vastaanotolle menoa ota yhteyttä CNS:ään ja kysy, korvataanko hoitosi.

Tietyissä toimenpiteissä hammaslääkärin täytyy esittää etukäteen hinta-arvio toimenpiteestä, ja näissä tapauksissa hammaslääkäri saa määritellä hinnan itse. On tärkeää pyytää yksityiskohtainen arvio etukäteen, ottaa yhteyttä CNS:ään ja varmistaa, korvaavatko he osan toimenpiteestä.

Lääkkeet

Voit noutaa lääkärin Luxemburgissa määräämät reseptilääkkeet mistä tahansa apteekista. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja säilytä kuitti ostoistasi. Kuittien ja lääkemääräyksen perusteella voit hakea sairauskassasta korvausta. Korvaustaso vaihtelee 0–100 prosentin välillä. Lääkkeiden hinnasta korvataan joko 40, 80 tai 100 prosenttia, jos ne ovat mukana www.cns.lu-sivustolla kuukausittain julkaistavalla korvattavien lääkkeiden listalla.

Huomioi, että Luxemburgissa lähes kaikkiin lääkkeisiin tarvitaan resepti (esimerkiksi allergialääkkeet). Joidenkin lääkkeiden hankkiminen edellyttää myös CNS:n hyväksyntää. Varmista lääkäriltä, pitääkö sinun ottaa yhteyttä CNS:ään ennen lääkkeen ostamista.

Sairaalahoito

Lääkäri voi tarvittaessa lähettää sinut sairaalahoitoon. Kaikilla Luxemburgin sairaaloilla on sopimus CNS:n kanssa. Kun saavut sairaalaan, näytä vastaanotossa lähete, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus. Näin CNS maksaa sairaalahoitosi suoraan ja sinulta peritään pieni omavastuumaksu (tätä päiväkohtaista omavastuumaksua ei peritä alle 18-vuotiailta lapsilta) Jokainen hoitoa (avohoito tai osastohoito) antanut lääkäri laskuttaa hoidosta erikseen. Nämä laskut täytyy maksaa ensin itse, jonka jälkeen voi hakea korvausta CNS:ltä.

Jos olet sairaalahoidossa ja haluat oman mukavuutesi vuoksi tulla hoidetuksi ensiluokkaisessa sairaalahuoneessa, lääkärillä on oikeus periä 66 prosenttia virallista taksaa korkeampi omavastuumaksu kaikista lääkärin palkkioista, joita hoitosi ajalta veloitetaan. Ensiluokkaisiin sairaalahuoneisiin on myös korkeammat taksat. Sairausvakuutus ei kata näitä syntyneitä lisämaksuja.

Kaikissa Luxembourgin sairaaloissa ei ole päivystystä virka-ajan ulkopuolella. Sairaalat järjestävät päivystystä kiertävän aikataulun mukaan. Tiedon päivystysvuorossa olevasta sairaalasta löydät sanomalehdistä, apteekeista, lääkäreiden vastaanotoilta sekä kaikkien sairaaloiden ovissa olevista listoista.

Sairaalaan kannattaa ottaa mukaan hoitoa koskevien asiakirjojen lisäksi pyyhkeet, saippua, hammasharja, yövaatteet ynnä muut henkilökohtaiset tarvikkeet, sillä sairaalat laskuttavat näistä erikseen.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus (ensihoitopalvelu SAMU:n tuottamana) on ilmaista eurooppalaisen sairaanhoitokortin tai korvaavan todistuksen haltijoille. Ei-kiireellisissä tilanteissa sairaankuljetuksesta korvataan enimmillään 70 prosenttia kuluista. Vain kuljetus sairaalaan tai sieltä pois korvataan, ja lähetteessä tulee olla maininta siitä, että lääketieteellisistä syistä potilas täytyy kuljettaa makuuasennossa tai paikallaan.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Luxemburgiin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on lueteltu joitain hyödyllisiä tietolähteitä. Luxemburgilla on kaksi kansallista rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspistettä, Médiateur Santé ja CNS, joille voit osoittaa Luxemburgin terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansalliset yhteyspisteet voivat auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.