Alankomaat

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Alankomaiden terveydenhuoltojärjestelmä perustuu vakuutukseen; jokainen, joka asuu tai työskentelee Alankomaissa, on velvoitettu ottamaan perustasoisen sairausvakuutuksen valitsemaltaan sairausvakuutusyhtiöltä. Peruspaketin kattavuuden määrittelee hallitus, ja se sisältää esimerkiksi perusterveydenhuollon, sairaalahoidon ja reseptilääkkeet.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Alankomaissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Alankomaiden Antillit (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius ja Sint Maarten) eivät kuulu Euroopan unioniin. Eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei voi käyttää näillä alueilla.

Terveydenhuoltojärjestelmään kuuluvien hoitopaikkojen yhteystiedot ja tietoa hoitoon pääsystä saat Zilveren Kruis -sairauskassasta (englanniksi). Terveydenhuollon tuottajia on listattu myös hollanniksi seuraavissa paikoissa: Kiesbeter, Zorgkaart Nederland (Patiëntenfederatie Nederland) ja Allesoverhetgebit (hammaslääkärit).

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Jos tarvitset lääkäriä, hakeudu yleislääkärin (huisarts) vastaanotolle. Voit ottaa yhteyttä kehen tahansa yleislääkäriin. Erikoislääkärille pääset vain yleislääkärin lähetteellä.

Hammaslääkäri

Alle 18-vuotiaitten potilaiden hammashoidon kulut korvataan pääsääntöisesti. Aikuiset maksavat tavallisesti hoitonsa itse. Ainoastaan suukirurgin tekemistä toimenpiteistä voi saada korvauksia. Tietoa korvauksista saat Zilveren Kruis -sairauskassasta.

Lääkkeet

Joistakin lääkkeistä maksat täyden hinnan, toisista osan hinnasta ja jotkut lääkkeet saat maksutta. Alankomaiden terveydenhuoltoviranomainen määrittää korvausten tasot.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon ensiavun kautta tai vähemmän kiireellisissä tapauksissa lääkärin lähetteellä. Lääkärisi hankkii sairauskassasta hoitosuostumuksen, jota varten tarvitaan kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortistasi. Näin saat sairaalahoidon maksutta.

Kiireellisissä sairaustapauksissa voit mennä suoraan julkisen sairaalan (ziekenhuis) ensiapuun. Näytä tällöin eurooppalaista sairaanhoitokorttiasi mahdollisimman pian, jotta sairauskassaan voidaan ottaa yhteyttä ja saat hoidon maksutta.

Hätätilanteissa saat sairaankuljetuksen ambulanssilla ilmaiseksi. Lääketieteellisistä syistä, kuten tiettyjen sairauksien perusteella, voit saada korvausta pidemmältä matkalta sairaanhoitoon halvimmalla julkisella kulkuneuvolla tai taksilla, jos lääkäri antaa todistuksen. Pyydä matkojen korvauksia varten etukäteen suostumus myös sairauskassasta. Jos tarvitset taksia päästäksesi sairaanhoitoon (ei hätätilanteessa), voit pyytää apua Alankomaiden kansalliselta yhteyspisteeltä.

Yleensä pääset julkisen terveydenhuollon piiriin ilmaiseksi eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.  Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Voit myös pyytää terveydenhuoltoa ottamaan yhteyttä Zilveren Kruisiin, jos he eivät tiedä mitä tehdä laskun kanssa. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteella gbr(at)zilverenkruis.nl tai puhelimitse +31 33 445 6870.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Alankomaihin käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Voit pyytää lisätietoja hoitoon hakeutumisesta Alankomaissa Alankomaiden kansallisesta yhteyspisteestä.

Alankomaiden terveydenhuoltoviranomainen määrittelee hoidon maksimihinnat Alankomaissa. Sairaalahoidon hintoja ei ole täysin säännelty. On siis mahdollista, että kahdessa eri sairaalassa samasta hoidosta laskutetaan eri summa. Hintatietoja voit tiedustella etukäteen hoitopaikoista ja sairaaloista. Maksimihinnat löytyvät Nederlandse Zorgautoriteitin (NZa) verkkosivuilta (hollanniksi). Jos maksimihintaa ei löydy verkkosivulta, on sairaalan itse julkaistava hoitojensa maksimihinnat.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.

Tietoa terveydenhuollon laadusta on kerätty Terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan ministeriön verkkosivuille (englanniksi).