Romania

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Romanian terveydenhuoltojärjestelmä on julkinen. Romanian terveysministeriö johtaa ja valvoo julkista terveydenhuoltoa. Sairausvakuutus on pakollinen. Kansallinen sairausvakuutuslaitos (CNAS) toimii valtakunnallisella tasolla ja koordinoi 43 sairauskassan toimintaa.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Romaniassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.

Saat kortilla hoitoa samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita. Jos sinulla ei ole esittää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Romaniassa on myös yksityisiä terveyspalveluja. Et voi saada korvausta hoidosta, jos hoidon tuottajalla ei ole sopimusta sairauskassan kanssa. Tällöin maksat hoidon kulut itse.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille tai erikoislääkärille, jolla on sopimus sairauskassan kanssa. Näytä vastaanotossa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Perusterveydenhoitoon kuuluvat palvelut ovat maksuttomia, mutta muista palveluista peritään omavastuuosuus.

Hammaslääkäri

Voit saada hoitoa hammaslääkäreiltä, joilla on sopimus sairauskassan kanssa. Tällaiselta hammaslääkäriltä voit saada tiettyjä perustason hoitoja ilmaiseksi. Muista hoidoista sinun pitää maksaa itse. Kiireellinen hoito on ilmaista. Hammashoito on ilmaista alle 18-vuotiaille lapsille, kun hammaslääkärillä on sopimus sairauskassan kanssa.

Lääkkeet

Kun haet lääkkeitä apteekista, sinun tulee esittää resepti, jonka on määrännyt siinä EU:n jäsenvaltiossa valtuutuksensa saanut lääkäri, jossa määräys on tehty. Jos joudut maksamaan reseptilääkkeen kokonaan tai osittain itse, voit pyytää korvausta kuluista Suomeen palatessasi. Alle 18-vuotiaat lapset ja raskaana olevat naiset saavat tietyt reseptilääkkeet ilmaiseksi.

Sairaalahoito

Hätätapauksessa voit mennä suoraan sairaalaan. Varmista, että sairaalalla on sopimus sairauskassan kanssa. Näytä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Sairaalahoidosta ja joistakin palveluista (muun muassa laboratoriokokeet, kuvantamispalvelut) peritään omavastuuosuus. Jos haluat sairaalassa lisäpalveluja, kuten isomman huoneen, maksat kulut itse.

Maakunnalliset ambulanssipalvelut (Bucharest –Ilfov) järjestävät ambulanssipalvelut Romaniassa. Ambulanssipalvelut ovat Romaniassa maksuttomia. Lentoambulanssipalveluita on mahdollista saada vain Romanian maarajojen sisällä äärimmäisissä hätätilanteissa (kuten vakavissa liikenneonnettomuuksissa, kriittisesti sairaiden potilaiden kohdalla tai muissa akuuteissa tilanteissa) sekä toissijaisissa lääketieteellisissä tehtävissä (kriittiset tapaukset, joissa sairaala ei voi tarjota tarvittavia tutkimuksia tai hoitoa).

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Romaniaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on lueteltu joitain hyödyllisiä tietolähteitä. Osoita Romanian terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Romanian kansalliseen yhteyspisteeseen (Romanian sairausvakuutuslaitos Casa Nationala de Asigurări de Sănătate).

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.