Hoitoon hakeutumisen korvaukset ovat muuttumassa. Päivitämme sivustoa, kun muutokset tulevat voimaan. Lue lisää lakimuutoksesta: Ulkomailla saadun sairaanhoidon kustannusten korvaaminen muuttuu

Pitkäaikaissairauksien hoito ulkomailla

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa tai Sveitsissä. Jos tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauteesi oleskellessasi muissa maissa, maksat itse hoitosi kustannukset. Matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.


Hoitopaikan lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää, millaista hoitoa tai minkälaisia tutkimuksia pitkäaikaissairautesi hoito edellyttää.

Se, millaista hoitoa saat pitkäaikaissairauteesi, määräytyy aina oleskelumaan käytäntöjen mukaan. Hoito tai sitä koskevat tutkimukset eivät välttämättä ole samoja kuin Suomessa.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidostasi saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat. Jos olet joutunut maksamaan itse kaikki hoitosi kustannukset, hae korvauksia Kelasta kuuden kuukauden kuluessa maksusta.

Voit myös vapaasti hakeutua EU- ja Eta-maihin tai Sveitsiin saamaan hoitoa pitkäaikaissairauteen. Jos matkustat varta vasten saadaksesi hoitoa, Kela korvaa jälkikäteen kustannuksia kuten yksityisestä terveydenhuollosta Suomessa.

Euroopan ulkopuolella oikeutesi saada hoitoa määräytyy kohdemaan lainsäädännön perusteella. Muualla kuin EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa maksat yleensä itse hoidosta ja tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.