Pitkäaikaissairauksien hoito ulkomailla

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa tai Sveitsissä. Jos tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauteesi oleskellessasi muissa maissa, maksat itse hoitosi kustannukset. Matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.


Hoitopaikan lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää, millaista hoitoa tai minkälaisia tutkimuksia pitkäaikaissairautesi hoito edellyttää.

Se, millaista hoitoa saat pitkäaikaissairauteesi, määräytyy aina oleskelumaan käytäntöjen mukaan. Hoito tai sitä koskevat tutkimukset eivät välttämättä ole samoja kuin Suomessa.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidostasi saman asiakasmaksun kuin paikalliset asukkaat. Jos olet joutunut maksamaan itse kaikki hoitosi kustannukset, hae korvauksia Kelasta kuuden kuukauden kuluessa maksusta.

Voit myös vapaasti hakeutua EU- tai Eta-maihin, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin saamaan hoitoa pitkäaikaissairauteen. Jos matkustat toiseen maahan varta vasten saadaksesi hoitoa, Kela korvaa kustannuksia enintään sen verran, mitä vastaava hoito olisi maksanut Suomessa omalla hyvinvointialueellasi. Kela kysyy tarvittavat tiedot hyvinvointialueeltasi.

Voit kysyä etukäteen Kelasta, millaisia korvauksia voit saada hoidosta. Hae ennakkoilmoitusta hyvissä ajoin ennen hoitoon.

Euroopan ulkopuolella oikeutesi saada hoitoa määräytyy kohdemaan lainsäädännön perusteella. Muualla kuin EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa maksat yleensä itse hoidosta ja tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.