Pitkäaikaissairauksien hoito ulkomailla

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä. Jos oleskelet tilapäisesti EU-maiden ulkopuolella ja tarvitset äkillistä hoitoa tai pitkäaikaissairautesi vaatii säännöllistä hoitoa, voit hakea kustannuksiin Kelan sairausvakuutuskorvauksia. Korvaukset ovat vastaavia kuin yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset.


Hoitopaikan lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää, millaista hoitoa tai minkälaisia tutkimuksia pitkäaikaissairautesi hoito edellyttää.

Se, millaista hoitoa saat pitkäaikaissairauteesi, määräytyy aina oleskelumaan lainsäädännön mukaan. Hoito tai sitä koskevat tutkimukset eivät välttämättä ole samoja kuin Suomessa.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidostasi saman asiakasmaksun kuin paikalliset. Jos olet itse maksanut kaikki hoidon ja tutkimusten kustannukset, hae korvauksia Kelasta kuuden kuukauden kuluessa maksusta.

Voit myös vapaasti hakeutua EU- ja Eta-maihin tai Sveitsiin saamaan hoitoa pitkäaikaissairauteen. Jos matkustat varta vasten saadaksesi hoitoa, Kela korvaa jälkikäteen kustannuksia kuten yksityisestä terveydenhuollosta Suomessa.

Euroopan ulkopuolella oikeutesi saada hoitoa määräytyy kohdemaan lainsäädännön perusteella. Muualla kuin EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä maksat yleensä itse hoidosta ja tutkimuksista aiheutuneet kustannukset. Jos pitkäaikaissairautesi vaatii äkillistä hoitoa EU-maiden ulkopuolella, voit hakea hoidon kustannuksista Kelan sairausvakuutuskorvauksia. Korvausta voidaan myös maksaa, jos tarvitset pitkäaikaissairautesi takia säännöllistä hoitoa. Korvaukset ovat vastaavia kuin yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.