Sairastuminen EU:n alueella

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä, jos sairastut äkillisesti tai tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauden pahenemisen tai raskauden tai synnytyksen vuoksi. Saat hoidon samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin maan julkisessa terveydenhuollossa.


Lääkäri arvioi hoidontarpeen: saat hoitoa siten, ettei sinun tarvitse keskeyttää matkaasi hoidontarpeen takia. Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy julkisessa terveydenhuollossa ja niissä yksityisen terveydenhuollon toimipisteissä, joilla on sopimus julkisen terveydenhuollon kanssa.

Oleskelusi kesto vaikuttaa annettavan hoidon laajuuteen

Kun lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi hoitoasi, hän ottaa huomioon, miten kauan oleskelet maassa.

Annettava hoito ja sen laajuus riippuvat oleskelumaan lainsäädännöstä. Hoito ei välttämättä ole samanlaista kuin se Suomessa olisi.

Selvitä hyväksyykö hoidonantaja eurooppalaisen sairaanhoitokortin

Jos tarvitset hoitoa, selvitä hyväksyykö hoidonantaja eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Jos hoidonantaja hyväksyy kortin, saat sillä hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei tarkoita potilaalle ilmaisia palveluja. Terveydenhuollon palvelut, jotka saisit Suomessa ilmaiseksi, saattavat jossakin toisessa maassa olla maksullisia. Myös terveydenhuollon asiakasmaksujen suuruus vaihtelee eri maissa.

Jos hoidonantaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia, joudut maksamaan itse hoidon kustannukset. Jos näin käy, hae kuuden kuukauden kuluessa maksusta korvauksia kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta.