Pitkäaikaissairauksien hoito Suomessa

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Suomessa. Jos tulet EU- ja Eta-maiden, Ison-Britannian tai Sveitsin ulkopuolelta, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon ja maksat hoidon kustannukset itse. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa, sovi siitä etukäteen hoidonantajan kanssa.


Hoitopaikan lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää, millaista hoitoa tai minkälaisia tutkimuksia pitkäaikaissairautesi hoito edellyttää. Se, millaista hoitoa saat pitkäaikaissairauteesi, määräytyy Suomen lainsäädännön mukaan.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidostasi saman asiakasmaksun kuin paikalliset. Jos olet itse maksanut kaikki pitkäaikaissairauteen liittyvän tarpeellisen hoidon ja tutkimusten kustannukset, hae korvauksia Kelasta tai omasta sairausvakuutuslaitoksestasi.

Voit myös vapaasti hakeutua Suomeen saamaan hoitoa pitkäaikaissairauteen. Jos matkustat varta vasten saadaksesi hoitoa, maksat hoidon yleensä lähtökohtaisesti itse. Kysy omalta sairausvakuutuslaitokseltasi hoidon mahdollisista korvauksista tai ennakkoluvasta.

Jos tulet EU- ja Eta-maiden, Ison-Britannian tai Sveitsin ulkopuolelta, sinulla on oikeus vain kiireelliseen hoitoon. Maksat hoidon lähtökohtaisesti itse.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Sellaisia hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.