Thaimaa

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 1669 (ambulanssi). Yleinen hätänumero on 191 ja turistipoliisi 1155.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Sairaalahoidon taso Thaimaassa on parantunut huomattavasti viimeisten 20 vuoden aikana ja monien sairaaloiden taso vastaa kansainvälistä standardia. Sairaalat varsinkin Bangkokissa ovat länsimaisen mittapuun mukaan riittävän hyviä, ja kalleimmilla sairaaloilla erittäin hyvä maine. Sairaaloissa työskentelee sekä ulkomaalaisia että thaimaalaisia lääkäreitä, jotka ovat saaneet koulutuksensa joko Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Terveydenhoitopalvelujen saatavuus vaihtelee eri puolilla Thaimaata. Myös Chiang Main, Samuin ja Pattayan alueilla on saatavilla kattavasti kiireellistä ensiapuhoitoa sekä rutiini- ja pitkäaikaishoitoa.

Turistialueilla suurin osa lääkäreistä puhuu englantia. Lääkärin vastaanotolle pääsee yleensä nopeasti ja hintataso on suomalaisittain kohtuullinen. Hinnat vaihtelevat, ja ne kannattaa tarkastaa paikan päällä. Huomaa, että jokaisesta tutkimuksesta ja toimenpiteestä sekä lääkkeestä veloitetaan usein erikseen. Useimmat lääkärit ovat erikoistuneet tietylle alalle. Yleislääkäriä ei välttämättä löydy helposti. Muilla kuin turistialueilla on saatavilla vain perusterveydenhoitoa.

Hyvätasoisia yksityissairaaloita ovat esimerkiksi Bangkokissa sijaitsevat

  • Samitivej Hospital
  • Bangkok Hospital (member of Bangkok Dusit Medical Services)
  • Phyathai Hospital (useampi toimipiste Bangkokissa)
  • Bumrungrad International Hospital.

Pattayan alueella hyvätasoisia terveyspalveluita saa esimerkiksi

  • Bangkok Hospital Pattaya -sairaalasta
  • Pattaya Memorial Hospital -sairaalasta.

Chiang Maissa tasokasta hoitoa saa ainakin Chiangmai Ram -sairaalasta.

Phuketissa kansainvälisen tason hoitoa tarjoaa ainakin

  • Bangkok Hospital Phuket
  • Phuket Provincial Hospital.

Bangkok Hospital -ketju on yleisesti hyvätasoinen, ja ketjun sairaaloita on eri puolilla maata (Pattayan ja Phuketin ohella esimerkiksi Hua Hinissa, Koh Samuilla ja Rayongissa).

Suurilla paikkakunnilla on tavallista, että sairaaloissa työskentelevät lääkärit pitävät työpäivänsä jälkeen vastaanottoa pienellä yksityisklinikalla. Näillä klinikoilla saat hoitoa yleensä nopeasti ja vaivattomasti. Pienellä klinikalla hoito on usein myös halvempaa kuin suuressa yksityissairaalassa.

Thaimaahan matkustavan tulee ehdottomasti hankkia kattava matkavakuutus. Kotiuttaminen sairaustapauksissa on kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Hoitoa ei usein aloiteta ennen etukäteismaksua tai ennen kuin vakuutusyhtiö on varmistanut, että se maksaa hoidon. Sairaalassa maksutapa on usein käteinen. Yksityissairaalat sekä valtion sairaalat ottavat yleensä myös vastaan luottokortteja. Vakuutusasiakirjat (vakuutuskortti) on syytä olla aina matkalla mukana.

Hammaslääkäripalvelut Thaimaassa ovat pääsääntöisesti hyvätasoisia. Esimerkiksi Bangkokista löytyy paljon hyviä isoja hammassairaaloita ja -klinikoita. Tavallisten sairaaloiden yhteydessä on myös yleensä saatavilla hammashoitoa sekä yksityisellä että yleisellä puolella. Yleisellä puolella on yleensä jonoa. Myös hammashoitoa on saatavilla hyvin eri tasoisena ja hintaisena. Bangkokissa korkeatasoisia hammassairaaloita ovat muun muassa BIDH (Bangkok International Dental Hospital) ja BIDC (Bangkok International Dental Clinic).

On hyvä huomioida, että Thaimaassa ambulanssipalveluja vasta kehitetään. Hätänumerosoiton perusteella lähetetään alueellinen pelastusyksikkö, joka saattaa toimia vapaaehtoisjärjestön alaisuudessa. Suuremmilla sairaaloilla, niin julkisilla kuin yksityisilläkin, on joskus käytössään ambulansseja, joissa kiireellinen hoito voidaan aloittaa välittömästi. Ambulanssit ovat kuitenkin varsinkin Bangkokissa liikenneruuhkan takia harvinaisia. Autoilijat ja moottoripyöräilijät eivät aina anna tietä ambulanssille, mikä myös viivästyttää ambulanssin tuloa.

Kun hätätilanne täyttää kansallisen hätälääketiedeinstituutin (National Institute for Emergency Medicine) määrittelemät kriteerit, palvelu on maksutonta. Jos olet rekisteröitynyt johonkin sairaalaan, sinun kannattaa tallentaa itsellesi kyseisen sairaalaan ensihoitopalvelunumerot.

Jos arvelet, että saatat tarvita perussairautesi takia kiireellistä hoitoa Thaimaassa oleskelusi aikana, on suositeltavaa, että majoitut jonkin sairaalan lähialueella. Näin saat tarvittaessa hoitoa riittävän ajoissa.

Lääkkeet

Apteekkien taso vaihtelee. Sairaaloiden yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta kannattaa hankkia lääkkeet samalla kun käy lääkärin vastaanotolla. Lääkevalikoima vaihtelee sairaalan ja apteekin tason mukaan. Usein tarjolla on sekä kalliita alkuperäisvalmisteita että halvempia rinnakkaisvalmisteita. Osa etenkin alkuperäisvalmisteista saattaa olla hyvinkin kalliita Thaimaassa. Lääkkeiden saanti on epävarmempaa syrjäisimmillä seuduilla.

Huomioi, että Thaimaassa lääkärit saattavat määrätä sairauden hoitoon enemmän lääkkeitä kuin Suomessa määrättäisiin. Myös pieniin vaivoihin saatetaan määrätä tarpeettomia lääkkeitä. Jos saat suuren määrän lääkkeitä tai epäilet, ettei vaivasi edellytä lääkehoitoa, on suositeltavaa, että olet kriittinen lääkkeittesi suhteen. Kysy tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Jos tuot lääkkeitä Thaimaahan tai viet niitä pois Thaimaasta, on hyvä tutustua esimerkiksi Thaimaan Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilla olevaan kiellettyjen lääkeaineiden luetteloon. Ota luvanvaraisista lääkkeistä englanninkielinen lääkemääräys mukaan. Luvanvaraisuus kannattaa tarkistaa Thaimaan terveysviranomaisilta, joilta täytyy tarvittaessa pyytää etukäteen kirjallinen lupa lääkkeen maahantuontiin.