Thaimaa

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 1669 (ambulanssi). Yleinen hätänumero on 191 ja turistipoliisi 1155.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Sairaalahoidon taso Thaimaassa on parantunut huomattavasti viimeisten 20 vuoden aikana ja monien sairaaloiden taso vastaa kansainvälistä standardia. Sairaalat varsinkin Bangkokissa ovat länsimaisen mittapuun mukaan riittävän hyviä ja kalleimmilla sairaaloilla erittäin hyvä maine. Sairaaloissa työskentelee ulkomaalaisia ja thaimaalaisia koulutuksensa joko Euroopassa tai Yhdysvalloissa saaneita lääkäreitä.

Terveydenhoitopalvelujen saatavuus vaihtelee eri puolilla Thaimaata. Myös Chiang Main, Samuin ja Pattayan alueilla on saatavilla kattavasti kiireellistä ensiapuhoitoa sekä rutiini- ja pitkäaikaishoitoa.

Turistialueilla suurin osa lääkäreistä puhuu englantia. Lääkärin vastaanotolle pääsee yleensä nopeasti ja hintataso on suomalaisittain kohtuullinen. Hinnat vaihtelevat ja ne kannattaa tarkastaa paikan päällä. Huomaa, että jokaisesta tutkimuksesta ja toimenpiteestä sekä lääkkeestä veloitetaan usein erikseen. Useimmat lääkärit ovat erikoistuneet tietylle alalle. Yleislääkäriä ei välttämättä löydy helposti. Muilla kuin turistialueilla on saatavilla vain perusterveydenhoitoa.

Hyvätasoisia yksityissairaaloita ovat esimerkiksi Bangkokissa sijaitsevat Samitivej Hospital, Bangkok Hospital (member of Bangkok Dusit Medical Services), Phyathai Hospital (useampi toimipiste Bangkokissa) ja Bumrungrad International Hospital. Pattayan alueella hyvätasoisia terveyspalveluita saa esimerkiksi Bangkok Hospital Pattaya -sairaalasta sekä Pattaya Memorial Hospital -sairaalasta. Chiang Maissa tasokasta hoitoa saa ainakin Chiangmai Ram -sairaalasta. Phuketissa kansainvälisen tason hoitoa tarjoaa ainakin Bangkok Hospital Phuket ja Phuket Provincial Hospital. Bangkok Hospital -ketju on yleisesti hyvätasoinen ja ketjun sairaaloita on eri puolilla maata (Pattayan ja Phuketin ohella esimerkiksi Hua Hinissa, Koh Samuilla ja Rayongissa).

Suurilla paikkakunnilla on tavallista, että sairaaloissa työskentelevät lääkärit pitävät työpäivänsä jälkeen vastaanottoa pienellä yksityisklinikalla. Näillä klinikoilla hoitoa saa yleensä nopeasti ja vaivattomasti. Pienellä klinikalla hoito on usein myös halvempaa kuin suuressa yksityissairaalassa.

Thaimaahan matkustavan tulee ehdottomasti hankkia kattava matkavakuutus. Kotiuttaminen sairaustapauksissa on kallis ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua. Sairaalassa edellytetään usein käteismaksua. Yksityissairaaloissa sekä valtion sairaaloissa otetaan yleensä myös vastaan luottokortteja Vakuutusasiakirjat (vakuutuskortti) on syytä olla aina matkalla mukana.

Hammaslääkäripalvelut Thaimaassa ovat pääsääntöisesti hyvätasoisia. Esimerkiksi Bangkokista löytyy paljon hyviä isoja hammassairaaloita ja –klinikoita. Tavallisten sairaaloiden yhteydessä on myös yleensä hammashoitoa saatavilla, niin yksityisellä kuin yleisellä puolella. Yleisellä puolella on yleensä jonoa. Niin hammashoitoa kuin muutakin terveydenhoitoa on saatavilla hyvin eri tasoisena ja hintaisena. Bangkokissa korkeatasoisia hammassairaaloita ovat muun muassa BIDH (Bangkok International Dental Hospital) ja BIDC (Bangkok International Dental Clinic).

On hyvä huomioida, että Thaimaassa ambulanssipalvelut ovat vielä kehitysasteella. Suuremmilla sairaaloilla on joskus käytössään ambulansseja, joissa kiireellinen hoito voidaan välittömästi aloittaa. Ensihoito on yleensä kuitenkin järjestetty vapaaehtoisjärjestöjen toimesta. Ambulanssit ovat etenkin Bangkokissa liikenneruuhkan takia harvinaisia. Autoilijat ja moottoripyöräilijät eivät myöskään aina anna tietä ambulanssille, mikä viivästyttää ambulanssin tuloa.

Jos epäilet ennen matkaa, että perussairautesi saattaa aiheuttaa kiireellisen hoidon tarpeen Thaimaassa oleskelun aikana, on suositeltavaa, että majoitut jonkin sairaalan lähialueella. Näin saat tarvittaessa hoitoa riittävän ajoissa.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Apteekkien taso vaihtelee. Sairaaloiden yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta kannattaa hankkia lääkkeet samalla kun käy lääkärin vastaanotolla. Lääkevalikoima vaihtelee sairaalan ja apteekin tason mukaan. Usein tarjolla on sekä kalliita alkuperäisvalmisteita että halvempia rinnakkaisvalmisteita. Osa etenkin alkuperäisvalmisteisista lääkkeistä saattaa olla hyvinkin kalliita Thaimaassa. Lääkkeiden saanti on epävarmempaa syrjäisimmillä seuduilla.

Huomioi, että Thaimaassa lääkärit saattavat määrätä sairauden hoitoon enemmän lääkkeitä kuin Suomessa määrättäisiin. Myös pieniin vaivoihin saatetaan määrätä tarpeettomia lääkkeitä. Jos saat suuren määrän lääkkeitä tai epäilet, ettei vaivasi edellytä lääkehoitoa, on suositeltavaa, että olet kriittinen lääkkeittesi suhteen. Kysy tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Lääkkeitä Thaimaahan tuotaessa tai maasta vietäessä on hyvä tutustua esimerkiksi Thaimaan Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilla olevaan kiellettyjen lääkeaineiden luetteloon. Luvanvaraisten lääkkeiden osalta on syytä ottaa englanninkielinen lääkemääräys mukaan. Luvanvaraisuus on syytä tarkistaa Thaimaan terveysviranomaisilta, joilta tulee tarvittaessa pyytää etukäteen kirjallinen lupa lääkkeen maahantuontiin.