Kanta.fi: Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt hankkia lääkkeitä Portugalissa – Suomessa lääkkeitä saa portugalilaisella ja kroatialaisella reseptillä

31.8.2020

Suomalaisella sähköisellä reseptillä saa vähitellen ostaa lääkkeitä muissa Euroopan maissa ja muiden maiden resepteillä vastaavasti Suomessa. Portugalissa lääkkeitä voi hankkia suomalaisella reseptillä aluksi yhdestä apteekista. Palvelu laajenee jatkossa myös muihin apteekkeihin.


Lääkettä voi ostaa ulkomailla suomalaisella reseptillä, kunhan on antanut Omakanta-palvelussa suostumuksen, että tietoja saa luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille.

Reseptien liikkumisesta maiden välillä hyötyvät paitsi matkailijat myös ulkomailla asuvat ja ne, jotka työskentelevät muualla kuin omassa kotimaassaan.

– Portugalissa asuu suomalaisia, joille voi olla tarpeen hankkia lääkkeitä oman maansa sähköisellä reseptillä, sanoo asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista. Toistaiseksi Portugalissa lääkkeitä voi hankkia yhdestä apteekista ja vähitellen myös muista.

Ennen Portugalia suomalaisella reseptillä on voinut hankkia lääkkeitä Virossa ja Kroatiassa. Virossa tätä mahdollisuutta hyödynnetään jo ahkerasti.

– Vaikka matkailurajoitusten vuoksi reseptien toimitusmäärät ovat vaihdelleet kevään ja kesän aikana, heinäkuussa Viron apteekeista ostettiin lääkkeitä jo yli 800 kertaa suomalaisella reseptillä. Tämä vastasi viime vuoden heinäkuun tasoa, Sini Palo kertoo.

Muistilista reseptilääkkeen hankintaan suomalaisella reseptillä ulkomailta

Seuraavat seikat kannattaa huomioida ennen apteekkiin menoa ulkomailla.

  • Lääkkeiden osto ulkomailla edellyttää, että kansalainen on antanut Omakanta-palvelussa suostumuksen siihen, että tiedot saa luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille. Apteekkiin pitää ottaa mukaan passi tai henkilökortti.
  • Kela-korvaukset ulkomaan lääkeostoista voi hakea jälkikäteen Suomessa.
  • Ulkomailla ei voi hankkia huumaavia lääkkeitä eikä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä eli PKV-lääkkeitä, jotka vaativat alkuperäisen reseptin.
  • Portugalissa apteekkeja tulee mukaan vähitellen, joten kannattaa varmistaa etukäteen, toimiiko eurooppalainen sähköinen resepti apteekissa.

Suomalaisista apteekeista lääkkeitä on tämän vuoden kesäkuusta alkaen voinut hankkia virolaisella reseptillä. Nyt lääkkeitä voi hankkia myös portugalilaisella ja kroatialaisella reseptillä ja vähitellen myös muiden Euroopan maiden resepteillä.

Lähde: Kanta.fi

Lisätietoja: