Kanta.fi: Viron terveydenhuolto voi hyödyntää Suomessa kirjattuja potilastietojasi, jos annat siihen luvan

6.6.2024

Voit antaa OmaKannassa nyt suostumuksen potilastietojesi välittämiseen muihin Euroopan maihin. Aluksi tietoja voidaan hyödyntää vain Viron terveydenhuollossa. Uudistus parantaa terveystietojen liikkumista ja hoidon laatua.


Laadukkaan hoidon takaamiseksi on tärkeää, että myös ulkomailla terveydenhuollon ammattilaisella on käytössään ajantasaiset tiedot terveydentilastasi. OmaKannassa voit antaa suostumuksen, jonka avulla potilastietojasi Suomesta voidaan välittää Viron terveydenhuoltoon hoitosi yhteydessä. Näin ammattilaiset Virossa saavat tarvittaessa nopeasti näkyviin tärkeimmät tiedot terveydentilastasi, jos hakeudut maan terveydenhuollon piriin.

Potilastietojen liikkuminen Euroopan maiden rajojen yli parantaa suomalaisten hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta. Siitä hyötyvät erityisesti kiireellistä hoitoa ulkomailla tarvitsevat ja maasta toiseen muuttavat henkilöt.

Tärkeimmät potilastiedot nopeasti ja kootusti näkyviin

Tietojen välittäminen sähköisesti rajojen yli tapahtuu potilastietojen yhteenvedon avulla. Potilastietojen yhteenveto on kooste tärkeimmistä terveystiedoistasi. Terveydenhuollon ammattilainen näkee yhteenvedolta rajatusti potilastietoja, joita sinusta on aiemmin kirjattu Suomessa.

Viroon välitettävät potilastietosi kerätään yhteenvedolle Suomessa Kanta-palveluihin tallennetuista terveys- ja lääkitystiedoistasi. Kannasta voidaan välittää Viron terveydenhuoltoon tietoa esimerkiksi allergioistasi, lääkityksestäsi ja diagnooseistasi.

Virossa toimivilla ammattilaisilla ei ole suoraa pääsyä potilastietoihisi. Tietojasi ei voida välittää toisen Euroopan maan terveydenhuoltoon ilman suostumustasi.

Myöhemmin potilastietoja voidaan välittää myös muualle Eurooppaan ja Euroopasta Suomeen. Jo tämän vuoden aikana tietoja voidaan välittää uusiin maihin. Potilastietoja muista Euroopan maista Suomen terveydenhuoltoon pystytään välittämään Kannan avulla alkuvuodesta 2025 alkaen.

Lähde: Kanta.fi

Logo, jossa lukee Euroopan unionin osarahoittama.