Sähköinen resepti käy nyt myös Kroatiassa

28.6.2019


Sähköisen reseptin käyttöönotto EU- ja Eta-maissa on laajentunut, sillä mukaan on liittynyt Kroatia. Suomalainen sähköinen resepti käy nyt Virossa ja Kroatiassa.

Saat reseptisi toimimaan Virossa ja Kroatiassa, kun aktivoit suostumuksen palvelun käyttöön Omakanta-palvelussa. Suostumuksen voi antaa yksittäisille tai kaikille palvelun piirissä oleville maille. Suostumus on voimassa toistaiseksi ja sen voi myös perua Omakanta-palvelussa. Saat ostettua lääkkeet virolaisesta tai kroatialaisesta apteekista näyttämällä passia tai henkilökorttia. Sinun on oltava täysi-ikäinen ja haettava lääkkeet itse – et siis voi ostaa lääkkeitä toisen puolesta etkä lapsen reseptillä.

Jos haluat ostaa lääkkeitä muista EU- tai Eta-maista, voit pyytää lääkäriltäsi erillisen ulkomailla käyvän paperisen reseptin. Reseptin nimi on ”lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”.

Mitä lääkkeitä reseptillä saa?

Sähköisen reseptin käyttöön ulkomailla liittyy rajoituksia. Esimerkiksi sähköiset reseptit, jotka on määrätty tietylle lääkehoidon kestoajalle eivät käy, koska reseptissä tulee olla tieto, kuinka monelle pakkaukselle resepti on kirjoitettu. Sähköisellä reseptillä ei voi myöskään ostaa huumausainelääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä, perusvoiteita tai ravintolisiä. Tutustu kaikkiin rajoituksiin Kanta.fi-sivustolla.

Saako Virosta tai Kroatiasta ostetuista lääkkeistä Kela-korvauksen?

Voit saada Virosta tai Kroatiasta ostetusta lääkkeestä korvauksen, jos vastaava lääke olisi Suomessa korvattava. Hae lääkekorvaus Kelasta jälkikäteen ja liitä korvaushakemukseen kuitit ostamistasi lääkkeistä. Et voi saada lääkkeistä suorakorvausta, kuten saisit Suomessa.