Sähköinen resepti käy nyt Virossa

28.1.2019


Suomalainen sähköinen resepti käy vuoden 2019 alusta alkaen Virossa. Käytännössä voit ostaa lääkkeitä Virosta samalla sähköisellä reseptillä, jonka lääkäri on kirjoittanut sinulle Suomessa. Et siis tarvitse Viroon erillistä paperista ”lääkemääräys ulkomailla ostoa varten” -reseptiä, kuten tarvitset muihin EU- ja Eta-maihin. Paperinen lääkemääräys ulkomailla ostoa varten -resepti toimii kuitenkin edelleen myös Virossa. Sähköinen resepti tulee käyttöön muissa EU- ja Eta-maissa myöhemmin.

Sähköisen reseptin tietojen avaaminen ulkomaille vaatii potilaan suostumuksen. Saat reseptin toimimaan Virossa, kun aktivoit Omakanta-palvelussa suostumuksen palvelun käyttöön. Suostumus on voimassa toistaiseksi ja sen voi myös perua Omakanta-palvelussa. Lääkkeet saat virolaisesta apteekista passia tai henkilökorttia näyttämällä. Sinun on oltava täysi-ikäinen ja haettava lääkkeet itse – et siis voi ostaa lääkkeitä toisen puolesta, etkä lapsen reseptillä.

Mitä lääkkeitä reseptillä saa?

Sähköisen reseptin käyttöön ulkomailla liittyy rajoituksia. Esimerkiksi sähköiset reseptit, jotka on määrätty tietylle lääkehoidon kestoajalle eivät käy, koska reseptissä tulee olla tieto, kuinka monelle pakkaukselle resepti on kirjoitettu. Sähköisellä reseptillä ei voi myöskään ostaa huumausainelääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä, perusvoiteita tai ravintolisiä. Tutustu kaikkiin rajoituksiin Kanta.fi-sivustolla.

Saako Virosta ostetuista lääkkeistä Kela-korvauksen?

Voit saada Virosta ostetusta lääkkeestä korvauksen, jos vastaava lääke olisi Suomessa korvattava. Hae lääkekorvaus Kelasta jälkikäteen ja liitä korvaushakemukseen kuitit ostamistasi lääkkeistä. Et voi saada lääkkeistä suorakorvausta, kuten saisit Suomessa.