Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin rajat ylittävästä terveydenhuollosta

21.9.2022

Mikä on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Käykö sähköinen resepti ulkomailla? Voinko saada korvauksia, jos hakeudun hoitoon ulkomaille? Näihin ja moniin muihin pulmiin löydät vastauksia EU-terveydenhoito.fi-sivuston hiljattain uudistetusta usein kysyttyjen kysymysten osiosta.


Usein kysyttyä -sivuiltamme löydät vastauksia esimerkiksi hoitoon hakeutumista, lääkkeitä, eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja ulkomailla annetun hoidon korvauksia koskeviin kysymyksiin. Vastaukset ovat lyhyitä ja selkeitä ja ohjaavat tarvittaessa sellaiseen osioon sivustollamme, jossa asia selitetään tarkemmin. Usein kysyttyihin kysymyksiin kannattaakin käydä tutustumassa, jos kaipaat vastauksia johonkin tiettyyn kansainväliseen sairaanhoitoon liittyvään pulmaan.

Me rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteessä neuvomme asiakkaitamme myös sähköpostitse. Hyödynsimme usein kysyttyjen kysymysten osion päivitystyössä sellaisia kysymyksiä, joita meiltä usein asiakaspalvelun kautta tiedustellaan.

Muuttotilanteet ja matkat kiinnostavat ihmisiä

Asiakaspalvelussamme kysytään usein muuttotilanteista. Esimerkiksi opiskelijoita kiinnostaa se, miten he saavat sairaanhoitoa vaihto-opintojen aikana. Monille tulee yllätyksenä, että usein vakituinen muutto ulkomaille tarkoittaa sitä, ettei jatkossa kuulu Suomen sosiaaliturvaan. Lisäsimmekin usein kysyttyjen kysymysten osioon muuttotilanteita käsittelevän sivun.

Asiakkaamme kysyvät meiltä usein myös ulkomailla annetusta hoidosta syntyneiden matkakulujen korvauksista. Monia kiinnostaa, voiko sairaalasiirron (kuten ambulanssilennon) ulkomailta Suomeen saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Nyt usein kysyttyjen kysymysten sivulta löytyy matkoja koskeva osio, josta selviää, että maiden välisen sairaalasiirron kustannukset jäävät yleensä potilaan itsensä maksettavaksi.

Toisessa maassa kirjoitetun reseptin käyttö mietityttää

Vastaamme asiakaspalvelussa usein lääkkeisiin liittyviin kysymyksiin. Etenkin toisessa maassa kirjoitetun reseptin käyttö kiinnostaa asiakkaitamme – moni ei tiedä, että EU-alueen sisällä kirjoitetut reseptit kelpaavat yleensä apteekeissa, kun niistä löytyvät tarvittavat tiedot.

Lääkkeiden ostaminen tai toiseen maahan kuljettaminen mietityttävät asiakkaitamme, kun tarkoituksena on oleskella ulkomailla pidemmän aikaa. Löydät vastaukset myös näihin usein kysyttyjen kysymysten lääkkeitä ja reseptejä käsittelevästä osiosta.

Tavoitat yhteyspisteen myös sähköpostitse

Jos et löydä etsimääsi tietoa usein kysyttyjen kysymysten osiosta tai muualta sivustoltamme, tavoitat meidät myös sähköpostiosoitteesta yhteyspiste@kela.fi. Tarjoamme yleisluontoista neuvontaa rajat ylittävään terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Autamme niin henkilöasiakkaita kuin terveydenhuollon ammattilaisiakin. Emme käsittele hakemuksia tai henkilötietoja.