TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Opiskelijana EU/Eta-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä

Millan pyöräonnettomuus Saksassa

Milla lähtee syksyn ajaksi opiskelijavaihtoon Saksaan. Hän kaatuu pyörällä ja satuttaa hampaansa. Ei kuitenkaan huolta, sillä Milla pääsee hoidattamaan rikkoutuneen hampaan hammaslääkärille eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä. Hampaan hoito maksaa Millalle saman verran kuin se maksaa saksalaisille, eli paikallisen asiakasmaksun verran. Millalla on myös matkavakuutus, josta hän hakee korvauksia maksamastaan asiakasmaksusta.

Hammaslääkärillä Milla toteaa, että haluaisi samalla poistattaa viisaudenhampaansa. Hammaslääkäri kuitenkin arvioi, ettei tämä ole lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, joten Milla ei saa hampaanpoistoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Milla voi kuitenkin poistattaa viisaudenhampaan omalla kustannuksellaan ja hakea siihen jälkikäteen Kela-korvauksia.


Millan hoito-oikeuksien perusteet

Ulkomailla asuminen opiskelun vuoksi katsotaan yleensä tilapäiseksi oleskeluksi, näin myös Millan tapauksessa. Milla säilyy sairausvakuutettuna Suomessa ja Suomi myöntää hänelle eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortti käy EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britanniassa sekä Sveitsissä, ja sitä näyttämällä Milla saa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon eli rikkoutuneen hampaan korjauksen paikallisella asiakasmaksulla. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa henkilön kotiinpaluuta ulkomailta. Lääkäri arvioi hoidon tarpeen suhteessa oleskelun kestoon.

Milla voi hakea korvauksia myös viisaudenhampaansa poistamiseen, sillä EU-kansalaisilla on oikeus hakeutua hoitoon toisiin EU/Eta-maihin ja Sveitsiin ja saada hoidosta korvauksia. Huomioithan, että Kela ei kuitenkaan korvaa hoidosta aiheutuneita kustannuksia, jos olet varta vasten matkustanut Isoon-Britanniaan käyttämään terveyspalveluja.

Kela myöntää korvaukset samoilla perusteilla ja niiden summat ovat samoja kuin yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset Suomessa. Milla voi siis saada viisaudenhampaan poistosta korvauksia samalla tavoin kuin jos hän olisi poistattanut hampaan yksityisellä hammaslääkärillä Suomessa. Korvauksia toisessa maassa tehdystä hoidosta ei myönnetä automaattisesti, vaan Millan täytyy hakea niitä Kelasta.

Lue lisää