TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Opiskelijana EU/Eta-maiden, Ison-Britannian ja Sveitsin ulkopuolella

Näin Timo selätti flunssan Chilessä

Timo lähtee lukuvuodeksi opiskelemaan Chileen. Timoon iskee ärhäkkä flunssa, joka ei meinaa millään parantua. Timo varaa ajan lääkärille, joka määrää hänelle antibioottikuurin ja viikon lepoa. Lähtiessään Timo saa lääkäriltä laskun, joka hänen täytyy maksaa itse. Hän hakee lääkärissäkäynnin kustannuksista korvauksia matkavakuutuksestaan.


Timon hoito-oikeuksien perusteet

Koska Timon opiskelut ovat EU/Eta-maiden, Ison-Britannian ja Sveitsin ulkopuolella, hän ei voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Timon kannattaa ottaa matkavakuutus, joka korvaa sairaanhoidon kustannuksia. Muuten sairaanhoidosta aiheutuneet kustannukset jäisivät lähes kokonaan Timon itsensä maksettaviksi.

Jos Timo olisi jättänyt vakuutuksen hankkimatta ja sairastunut äkillisesti Chilessä, hän olisi voinut hakea saamastaan hoidosta sairausvakuutuslain mukaisia Kela-korvauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että Timo olisi saanut saman korvauksen kuin jos hän olisi käynyt Suomessa yksityislääkärillä. Käytännössä nämä korvaukset ovat melko pieniä.

Koska Timo kuitenkin hankki matkavakuutuksen, hän saa kaikki korvaukset sairastumisesta suoraan vakuutusyhtiöltä.

Poikkeus

Jos Timo lähtisikin opiskelemaan Kanadan Quebeciin, hän olisi Suomen ja Kanadan Quebecin sosiaaliturvasopimusjärjestelyn perusteella oikeutettu sairaanhoitoon samoilla perusteilla kuin paikalliset asukkaat. Tällöin hän saisi hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat. Timon on joka tapauksessa hyvä ottaa matkavakuutus, koska se voi korvata esimerkiksi ambulanssilennon kustannukset.

Lue lisää