TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Opiskelijana EU/Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin ulkopuolella

Näin Timo selätti flunssan Chilessä

Timo lähtee lukuvuodeksi opiskelemaan Chileen. Timoon iskee ärhäkkä flunssa, joka ei meinaa millään parantua. Timo varaa ajan lääkärille, joka määrää hänelle antibioottikuurin ja viikon lepoa. Lähtiessään Timo saa lääkäriltä laskun, joka hänen täytyy maksaa itse. Hän hakee lääkärissäkäynnin kustannuksista korvauksia matkavakuutuksestaan.


Timon hoito-oikeuksien perusteet

Koska Timon opiskelut ovat EU/Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin ulkopuolella, hän ei voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Timon kannattaa ottaa matkavakuutus, joka korvaa sairaanhoidon kustannuksia. Muuten sairaanhoidosta aiheutuneet kustannukset jäisivät kokonaan Timon itsensä maksettaviksi, sillä Kela ei korvaa EU-alueen ulkopuolisia sairaanhoidon kustannuksia.

Poikkeus

Jos Timo lähtisikin opiskelemaan Kanadan Quebeciin, hänellä olisi Suomen ja Kanadan Quebecin sosiaaliturvasopimusjärjestelyn perusteella oikeus sairaanhoitoon samoilla perusteilla kuin paikallisilla asukkailla.  Tällöin hän saisi hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat. Timon on joka tapauksessa hyvä ottaa matkavakuutus, koska se voi korvata esimerkiksi ambulanssilennon kustannukset.