Lähdössä reissuun? Valmistaudu matkaan maakohtaisten sivujen avulla

3.7.2024

Ennakointi on avain onnistuneeseen matkaan. Tutustu maakohtaisiin sivuihin ja tarkista esimerkiksi, millaisiin terveyspalveluihin olet matkakohteessa oikeutettu, sekä mistä saat apua, jos sairastut äkillisesti matkan aikana.


Matkasuunnitelmia tehdessä myös terveyteen liittyvät kysymykset on hyvä huomioida riittävän ajoissa. Esimerkiksi eurooppalaisen sairaanhoitokortin saapumisessa saattaa mennä useampi viikko, joten kortti kannattaa tilata ajoissa. Valmistaudu reissuun muistamalla ainakin seuraavat perusasiat:

  • Tarkista löytyykö sinulta jo eurooppalainen sairaanhoitokortti ja tarvittaessa tilaa se jo hyvissä ajoin ennen matkaan lähtemistä.
  • Tulosta tarvitsemiesi lääkkeiden reseptit Omakanta-palvelusta ja käy lukemassa Lääkkeet matkalla -osion muistilista lääkkeiden kanssa matkustamisesta.
  • Tarkista mitä matkavakuutuksesi kattaa – eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa vakuutusta.
  • Selvitä paikallinen hätänumero ja tallenna se puhelimeesi – paikalliset hätänumerot löydät maakohtaisilta sivuilta.

Maakohtaisilta sivuilta löydät luotettavaa tietoa eri maiden terveydenhuollon palveluista, hoitoon liittyvistä oikeuksista ja mahdollisista kustannuksista. Terveysongelmat eivät katso aikaa tai paikkaa ja siksi on tärkeää selvittää ennakkoon, miten ja mistä saat kohdemaassa terveydenhoitoa. Myös käytännöt ja kustannukset voivat vaihdella merkittävästi eri maiden välillä ja siksi suosittelemme tutustumaan juuri oman matkakohteesi maakuvaukseen.

Jatkuva kehitystyö tuo mukanaan myös muutoksia

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen tehtävä on ylläpitää ja kehittää EU-terveydenhoito.fi-sivustoa. Haluamme varmistaa, että tarjoamme aina luotettavaa ja ajan tasalla olevaa tietoa. Siksi tarkistamme ja päivitämme myös maakuvausten tietoja säännöllisesti.

Uusin päivityskierros toi mukanaan myös hieman suuremman muutoksen: olemme poistaneet EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten maiden maakuvaukset muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Päätöksen taustalla on laajempi verkkopalvelun kehitystyö, mutta myös luotettavan tiedon saatavuuteen liittyviä ongelmia.

Jos etsit tietoa maasta, jota ei enää löydy maakohtaisilta sivuiltamme, suosittelemme tutustumaan ainakin ulkoministeriön matkustustiedotteisiin sekä THL:n matkailijan terveysoppaaseen.

Tutustu maakohtaisten sivujen lisäksi myös sivuiltamme löytyviin hyödyllisiin muistilistoihin ja tietopaketteihin:

Kun valmistaudut matkaan ajoissa voit kohdata uudet seikkailut varmuudella ja innolla!