Brasilia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 192 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Brasiliassa toimii sekä julkinen verovaroin rahoitettu että laaja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Hoito yksityissairaaloissa on kallista. Matkustaessasi Brasiliaan sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Hoidon taso ja saatavuus vaihtelee alueittain, mutta yleisesti hoito on hyvätasoista yksityisillä klinikoilla. Maksuttomalla julkisella puolella jonotusajat saattavat olla pitkiä, joten yksityiseen sairaanhoitoon pääsee nopeammin. Julkinen terveydenhuolto on turistien käytettävissä hätätilanteissa, mutta ensiavun jälkeen hoito siirtyy yleensä yksityiselle sektorille. Kaupunkien ulkopuolella ei välttämättä ole saatavissa riittävää hoitoa.

Äkillisissä vakavissa sairaustapauksissa soita ambulanssi hätänumerosta 192 (Servico de Atendimento Móvel de Urgência) tai yksityisestä sairaalakuljetuspalvelusta. Ambulanssi vie potilaan hoitoon julkisen sairaalan päivystykseen (Emergência), missä lääkäri arvioi tarpeen teho-osastolle siirtämisestä. Potilas siirretään yksityiseen sairaalaan, mikäli hänellä on matkavakuutus tai mahdollisuus maksaa.

Lievässä sairaustapauksessa voit mennä lähimpään kunnalliseen ensiapuasemaan, UPA:an (Unidade de Pronto Atendimento). Isoissa kaupungeissa on ensiapuasemia, jotka ovat auki vuorokauden ympäri.

Ulkomaalaisille suositeltuja sairaaloita ovat Brasíliassa Hospital Sírio-Libanês ja Hospital Brasília, São Paulossa Hospital Israelita Albert Einstein, Hospital Sírio Libanês ja Hospital Alemão Oswaldo Cruz, sekä Rio de Janeirossa CopaStar – Copacabana ja Hospital Copa D`Or.

Yksityisellä puolella voit saada palveluita joko matkavakuutuksella, brasilialaisella sairausvakuutuksella tai ostamalla suoraan. Yksityisellä puolella on sovittava etukäteen maksetaanko hoito vakuutuksesta, käteisellä vai takuushekillä. Jotkut paikat hyväksyvät ainoastaan käteismaksun.

Yksityisellä terveydenhuoltosektorilla voit saada palveluita joko matkavakuutuksella, brasilialaisella sairausvakuutuksella tai maksamalla kortilla tai käteisellä. Yksityisellä puolella on sovittava etukäteen maksetaanko hoito vakuutuksesta, käteisellä vai takuushekillä. Jotkut paikat hyväksyvät ainoastaan käteismaksun.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti ja niissä on laajat valikoimat lääkkeitä. Tietyistä lääkkeistä (esimerkiksi antibiootit) vaaditaan voimassa oleva resepti. Joitakin lääkkeitä voi ostaa ilman reseptiä. Kaikkia Suomessa myytäviä lääkkeitä ei ole välttämättä saatavilla.