Brasilia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 192 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Brasiliassa toimii sekä julkinen verovaroin rahoitettu että laaja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Hoito yksityissairaaloissa on kallista. Kun matkustat Brasiliaan, sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Hoidon taso ja saatavuus vaihtelee alueittain, mutta yleisesti hoito yksityisillä klinikoilla on hyvätasoista. Maksuttomalla julkisella puolella jonotusajat saattavat olla pitkiä, joten yksityiseen sairaanhoitoon pääsee nopeammin. Julkinen terveydenhuolto on turistien käytettävissä hätätilanteissa, mutta ensiavun jälkeen hoito siirtyy yleensä yksityiselle sektorille. Kaupunkien ulkopuolella ei välttämättä ole saatavissa riittävää hoitoa.

Äkillisissä vakavissa sairaustapauksissa soita ambulanssi hätänumerosta 192 (Servico de Atendimento Móvel de Urgência, SAMU) tai yksityisestä sairaalakuljetuspalvelusta. Ambulanssi vie potilaan hoitoon julkisen sairaalan päivystykseen (Emergência), missä lääkäri arvioi tarpeen teho-osastolle siirtämisestä. Jos potilaalla on matkavakuutus tai mahdollisuus maksaa hoidosta, hänet siirretään yksityiseen sairaalaan.

Jos sairastut lievästi, voit mennä lähimmälle kunnalliselle ensiapuasemalle eli UPA:an (Unidade de Pronto Atendimento) tai yksityissairaalan vastaanottoon. Isoissa kaupungeissa on ensiapuasemia, jotka ovat auki vuorokauden ympäri.

Ulkomaalaisille suositeltuja sairaaloita ovat

  • Brasíliassa Hospital Sírio-Libanês ja Hospital Brasília
  • São Paulossa Hospital Israelita Albert Einstein, Hospital Sírio Libanês ja Hospital Alemão Oswaldo Cruz
  • Rio de Janeirossa Hospital Copa D`Or (Copacabana) ja Hospital Samaritano (Botafogo).

Yksityisellä terveydenhuoltosektorilla voit saada palveluita joko matkavakuutuksella, brasilialaisella sairausvakuutuksella tai maksamalla kortilla tai käteisellä. Yksityisellä puolella on sovittava etukäteen, maksetaanko hoito vakuutuksesta, käteisellä vai takuusekillä. Jotkut paikat hyväksyvät ainoastaan käteismaksun.

Hammaslääkäripalveluiden hinnat ovat edullisempia verrattuna Suomeen. Etenkin suurkaupungeissa palveluiden taso on hyvä.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti, ja niissä on laajat valikoimat lääkkeitä. Tiettyjä lääkkeitä (esimerkiksi antibiootteja) voit saada vain voimassa olevalla reseptillä. Joitakin lääkkeitä voit ostaa ilman reseptiä. Kaikkia Suomessa myytäviä lääkkeitä ei ole välttämättä saatavilla.

Isoimmissa apteekeissa tehdään myös esimerkiksi koronatestejä.