Brasilia

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 192 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Brasiliassa toimii sekä julkinen verovaroin rahoitettu että laaja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Hoito yksityissairaaloissa on kallista. Matkustaessasi Brasiliaan sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Hoidon taso ja saatavuus vaihtelee alueittain, mutta yleisesti hoito on hyvätasoista yksityisillä klinikoilla. Julkisella puolella jonotusajat saattavat olla pitkiä, mutta hoito on maksutonta. Kaupunkien ulkopuolella ei välttämättä ole saatavissa riittävää hoitoa.

Jos soitat ambulanssin hätänumerosta 192, sinut viedään hoitoon julkiseen sairaalaan. Sen jälkeen voi pyytää siirtoa yksityissairaalaan. Yksityisiä sairaankuljetuspalveluita on myös mahdollista käyttää.

Yksityisellä puolella voit saada palveluita joko matkavakuutuksella, brasilialaisella sairausvakuutuksella tai ostamalla suoraan. Yksityisellä puolella on sovittava etukäteen maksetaanko hoito vakuutuksesta, käteisellä vai takuushekillä. Jotkut paikat hyväksyvät ainoastaan käteismaksun.

Jos oleskelet Brasiliassa maaseudulla ja tarvitset sairaalahoitoa, ota huomioon, ettei sairaalan taso ole välttämättä yhtä hyvä kuin kaupunkialueilla. Esimerkiksi sairaalan ilmastointi voi toimia huonosti, eikä siellä välttämättä ole tarvittavaa lääketieteellistä laitteistoa erityistason hoitoa varten.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä. Tietyistä lääkkeistä (esimerkiksi antibiootit) vaaditaan voimassa oleva resepti. Joistain apteekeista voi saada lääkkeitä myös ilman reseptiä. Kaikkia Suomessa myytäviä lääkkeitä ei ole välttämättä saatavilla.