Chile

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 131 (ambulanssi).


Sosiaaliturvasopimus

Chilen ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus koskee kansaneläke- ja työeläkejärjestelmää sekä eläkeläisten sairaanhoitoa. Sopimuksen mukaan Suomesta eläkettä saava henkilö, joka asuu Chilessä, on oikeutettu sairaanhoitoon samoin ehdoin kuin asuinmaan lainsäädännön piiriin kuuluvat eläkeläiset. Muut tilapäisesti maassa olevat henkilöt, kuten turistit, eivät ole oikeutettuja sairaanhoitoetuuksiin Chilessä.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Chilessä on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Julkiset sairaalat ovat usein varustetasoltaan heikkoja. Lääkärit ovat kuitenkin ammattitaitoisia ja korkeasti koulutettuja. Samat lääkärit työskentelevät usein osaksi julkisella ja osaksi yksityisellä puolella. Yksityiset klinikat ja sairaalat Santiagossa ovat korkeatasoisia. Yksityisiä sairaaloita kutsutaan nimellä clínica, ja julkisia nimellä hospital. Kun matkustat Chileen, sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Santiagon kaksi suurinta yksityistä sairaalaa ovat Clínica Alemana ja Clínica Las Condes. Klinikoiden nettisivuilta löytyy tarkemmin tietoa terveydenhuollon palveluista, jotka ovat suunnattu Chilessä asuville ulkomaalaisille. Sairaanhoito yksityisissä laitoksissa on kallista. Suurimmat sairaalat pääsääntöisesti hyväksyvät luottokortin, ja joskus maksu voidaan hoitaa myös tilinsiirrolla. Käteismaksut sairaaloissa alkavat olla harvinaisempia.

Chilessä toimii kaksi sairausvakuutusjärjestelmää. Molempiin sairausvakuutusjärjestelmiin pääsee chileläisellä henkilökortilla ja -numerolla (RUT). FONASA (Fondo Nacional de Salud) on valtion julkinen terveydenhuoltojärjestelmä, joka on tarkoitettu vain Chilen kansalaisille ja oleskeluluvan haltijoille. FONASAn piiriin kuuluu sekä julkisia sairaaloita että yksityisiä klinikoita. Yksityinen järjestelmä on nimeltään ISAPRES (Instituciones de Salud Previsional), ja se muodostuu useista ISAPRE-sairausvakuutusta tarjoavista yrityksistä. ISAPRES on jonkin verran kalliimpi ja laadukkaampi sekä vähemmän ruuhkautunut järjestelmä kuin FONASA. Molemmat järjestelmät tarjoavat kiireellistä hoitoa tarvittaessa.

Hammaslääkäri

Hammashoito on Chilessä laadukasta ja usein jonkun verran edullisempaa kuin Suomessa. Hammashoitopalveluja tarjoavia yksityisiä hammasklinikoita on useita. Myös julkisen terveydenhuollon terveyskeskuksissa (consultorios) on hammashoitopalveluja, mutta ne ovat suunnattu lähinnä vakituisille asukkaille.

Lääkkeet

Paikallisten lääkäreiden määräämiä reseptilääkkeitä sekä ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä on laajalti saatavissa apteekeista. Lääkkeet ovat yleisesti ottaen kalliita, mutta apteekit myyvät pyydettäessä myös huomattavasti halvempia rinnakkaislääkkeitä.