Chile

Hätänumerot ovat: ambulanssi 131, palokunta 132, poliisi 133.


Sosiaaliturvasopimus

Chilen ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus koskee kansan- ja perhe-eläkettä sekä eläkeläisten sairaanhoitoa. Sopimuksen mukaan henkilö, joka saa eläkettä Suomesta tai Chilestä ja asuu toisen sopimusosapuolen alueella, on oikeutettu sairaanhoitoon samoin ehdoin kuin asuinmaan lainsäädännön piiriin kuuluvat eläkeläiset. Muut tilapäisesti maassa olevat ryhmät, kuten turistit, eivät ole oikeutettuja sairaanhoitoetuuksiin Chilessä.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Chilessä on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Julkiset sairaalat ovat usein varustetasoltaan heikkoja. Lääkärit ovat kuitenkin ammattitaitoisia ja korkeasti koulutettuja. Samat lääkärit työskentelevät usein osaksi julkisella ja osaksi yksityisellä puolella. Yksityiset klinikat ja sairaalat Santiagossa ovat korkeatasoisia. Matkustaessasi Chileen sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Yksityisiä sairaaloita kutsutaan nimellä clinica, ja julkisia nimellä hospital.

Santiagon kaksi suurinta yksityistä sairaalaa ovat Clinica Alemana ja Clinica Las Condes. Molemmissa sairaaloissa on osasto kansainvälisille potilaille. Sairaanhoito yksityisissä laitoksissa on kallista. Suurimmat sairaalat hyväksyvät luottokortin, mutta usein maksu on hoidettava käteisellä.

Chilessä toimii kaksi sairausvakuutusjärjestelmää. Sairausvakuutusjärjestelmään pääsemiseksi tarvitaan chileläinen henkilökortti ja –numero (RUT). FONASA (Fondo Nacional de Salud) on valtion julkinen terveydenhuoltojärjestelmä, joka on tarkoitettu vain Chilen kansalaisille ja oleskeluluvan haltijoille. FONASAn piiriin kuuluu sekä julkisia sairaaloita että yksityisiä klinikoita. Yksityinen järjestelmä on nimeltään ISAPREs (Instituciones de Salud Previsional), ja se muodostuu useista ISAPRE-sairausvakuutusta tarjoavista yrityksistä. ISAPREs on jonkin verran kalliimpi ja laadukkaampi sekä vähemmän ruuhkautunut järjestelmä kuin FONASA. Molemmat järjestelmät tarjoavat kiireellistä hoitoa tarvittaessa.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Hammaslääkäri

Hammashoito on Chilessä laadukasta ja usein jonkun verran edullisempaa kuin Suomessa.

Lääkkeet

Paikallisten lääkäreiden määräämiä reseptilääkkeitä sekä ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä on laajalti saatavissa apteekeista. Lääkkeet ovat yleisesti ottaen kalliita, mutta apteekit myyvät pyydettäessä myös huomattavasti halvempia rinnakkaislääkkeitä.