Egypti

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 123 (ambulanssi).


Terveydenhoito ja sairaanhoito

Osa Egyptin suurten kaupunkien ja turistialueiden sairaaloista on kansainvälistä tasoa. Yksityissairaaloiden hoitomaksut ovat suomalaisittain korkeat, mutta yksityissairaaloiden käyttö on suositeltavaa. Sairaalat eivät hoida potilasta, jos matkavakuutus ei kata kuluja tai sairaalaan ei ole talletettu pantiksi korkeaa rahasummaa. Tästä syystä Egyptiin matkustavien kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Egyptissä yksityissairaaloiden lääkärit ovat usein opiskelleet ulkomailla. Etenkin Kairon, Aleksandrian, Hurghadan ja Sharm el Sheikhin alueilla on saatavilla riittävää perusterveydenhoitoa, mutta vaativan hoidon saaminen voi olla joillakin alueilla rajallista.

Useimmat julkiset sairaalat eivät hyväksy ulkomaisia vakuutusasiakirjoja maksusitoumukseksi ja edellyttävät käteismaksua. Kun maksat itse sairaanhoitopalvelusta, lääkäri tai sairaala antaa kuitin ja selvityksen hoidosta. Ne voit toimittaa vakuutusyhtiölle. Myös apteekista saat virallisen kuitin maksamistasi lääkkeistä. Näissä asiakirjoissa on lääkärin tiedot, nimen selvennys sekä vastaanoton ja sairaalan yhteystiedot (osoite, puhelin- ja faksinumero sekä sairaaloiden kohdalla verkkosivujen osoite). Tämä kannattaa kuitenkin aina tarkistaa.

Yksityistä sairaanhoitoa on saatavilla etenkin Kairossa (sairaalat Anglo American Hospital Zamalek, As Salam International Hospital Maadi, Dar Al Fouad Hospital Sheik Zayed ja Saudi-German Hospital Heliopolis) ja Alexandriassa (German Hospital). Lääkärit puhuvat yleensä englantia, sairaanhoitajat harvemmin. Yksityiset sairaalat hyväksyvät usein ulkomaiset vakuutusasiakirjat maksusitoumukseksi. Asia kannattaa selvittää sairaalasta etukäteen.

Turistikohteissa, esimerkiksi El Gounassa ja Hurghadassa jotkut hotellit tekevät yhteistyötä lääkäreiden kanssa. Hotelli voi tällöin tilata lääkärin.

Egyptin ambulanssin hätänumero on 123. Ambulanssin saatavuus kuitenkin vaihtelee alueittain, ja saapuminen potilaan luokse saattaa kestää kauan etenkin kovien ruuhkien vuoksi. Suurten kaupunkien ulkopuolella terveydenhoidon palvelut ovat usein riittämättömiä etenkin vaativan sairaanhoidon suhteen.

Lääkkeet

Apteekkeja on Egyptissä yleisesti ottaen kattavasti, ja useita lääkkeitä saa myös ilman reseptiä. Kun ostat lääkkeitä, varmista, että lääke on selkeästi merkityssä alkuperäispakkauksessa. Joissakin apteekeissa on saatavilla väärennöksiä, jotka saattavat olla pahimmassa tapauksessa vaarallisia.