Egypti

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 123.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Egyptin suurten kaupunkien ja turistialueiden sairaalat ovat kansainvälistä tasoa. Sairaanhoitomaksut ovat suomalaisittain korkeat. Matkustaessasi Egyptiin sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Egyptissä lääkärit ovat usein opiskelleet ulkomailla. Etenkin Kairon, Aleksandrian ja Sharm el Sheikhin alueilla on saatavilla riittävää perusterveydenhoitoa, mutta vaativan hoidon saaminen voi olla joillain alueilla rajallista.

Useimmat julkiset sairaalat eivät hyväksy ulkomaisia vakuutusasiakirjoja maksusitoumukseksi ja edellyttävät käteismaksua. Kun maksat itse sairaanhoitopalvelusta, lääkäri tai sairaala antaa kuitin ja selvityksen hoidosta, jotka voit toimittaa vakuutusyhtiölle. Myös apteekista saat virallisen kuitin maksamistasi lääkkeistä. Näissä asiakirjoissa on lääkärin tiedot, nimen selvennys sekä vastaanoton ja sairaalan yhteystiedot (osoite, puhelin- ja faksinumero sekä sairaaloiden kohdalla verkkosivujen osoite).

Yksityistä sairaanhoitoa on saatavilla etenkin Kairossa (International Medical Centre ja Anglo American Hospital) ja Alexandriassa (German Hospital). Lääkärit ja hoitohenkilökunta puhuvat yleensä englantia. Yksityiset sairaalat hyväksyvät usein ulkomaiset vakuutusasiakirjat maksusitoumukseksi. Asia kannattaa selvittää sairaalasta etukäteen.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Turistikohteissa, esimerkiksi El Gounassa ja Hurghadassa jotkut hotellit tekevät yhteistyötä lääkäreiden kanssa. Hotelli voi tilata lääkärin.

Egyptin ambulanssin hätänumero on 123, mutta ambulanssin saatavuus vaihtelee alueittain. Suurten kaupunkien ulkopuolella terveydenhoidon palvelut ovat usein riittämättömiä etenkin vaativan sairaanhoidon suhteen.

Lääkkeet

Apteekkeja on Egyptissä yleisesti ottaen kattavasti ja useita lääkkeitä saa myös ilman reseptiä. Kun ostat lääkkeitä, varmista, että lääke on selkeästi merkityssä alkuperäispakkauksessa. Joissakin apteekeissa on saatavilla väärennöksiä, jotka saattavat olla pahimmassa tapauksessa vaarallisia.