Indonesia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Indonesialaiset sairaalat eivät ole eurooppalaista tasoa. Suurkaupungeissa ja turistikohteissa on sairaaloita, joiden taso on yleensä kohtuullinen. Jakartassa ja Balilla yksi parhaista vaihtoehdoista on kansainvälinen SOS Medika klinik (sivusto englanniksi). Syrjäseuduilla sairaanhoidon saaminen voi olla vaikeaa ja hoidon taso on heikko. Hitaat liikenneyhteydet vaikeuttavat hoitoon pääsemistä. Vakavammissa sairaustapauksissa potilas pyritään toimittamaan esimerkiksi Singaporeen saamaan jatkohoitoa.

Kun matkustat Indonesiaan, sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Sairastunut saatetaan joutua evakuoimaan lentoteitse, mikä on hyvin kallista. Myös kotimaahan kuljettaminen sairaustapauksissa on kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Joissakin tapauksissa sairaalat ovat kieltäytyneet hoitamasta vakuuttamattomia potilaita.

Lääkkeet

Indonesiassa on useita eri apteekkeja (Apotek), joiden taso vaihtelee paljon. Osa apteekeista kuuluu suurempiin ketjuihin, ja niissä valikoima on yleensä hyvä. Erikoislääkkeiden saatavuus on hyvä varmistaa etukäteen. Huolehdi tarvittavista rokotteista ja lääkityksestä jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Suurissa kaupungeissa apteekkeja on esimerkiksi kauppojen yhteydessä tai ostoskeskuksissa, jolloin niiden aukioloajat ovat samat kuin kaupoilla, noin kello 10–21. Myös sairaaloiden yhteydessä on usein apteekkeja.

Huomioi, että Indonesiassa lääkärit saattavat määrätä sairauden hoitoon enemmän lääkkeitä kuin Suomessa määrättäisiin. Myös pieniin vaivoihin saatetaan määrätä tarpeettomia lääkkeitä. Jos saat suuren määrän lääkkeitä tai epäilet, ettei vaivasi edellytä lääkehoitoa, on suositeltavaa, että olet kriittinen lääkkeittesi suhteen. Kysy tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Kun tuot lääkkeitä Indonesiaan tai viet niitä maasta, ota huomioon lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset. Luvanvaraisista reseptilääkkeistä on syytä ottaa englanninkieliset lääkemääräykset mukaan matkalle.