Indonesia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Indonesialaiset sairaalat eivät ole eurooppalaista tasoa. Suurkaupungeissa ja turistikohteissa on sairaaloita, joiden taso on yleensä kohtuullinen. Jakartassa ja Balilla yksi parhaista vaihtoehdoista on kansainvälinen SOS Medika klinik. Syrjäseuduilla sairaanhoidon saaminen voi olla vaikeaa ja hoidon taso on heikko. Hitaat liikenneyhteydet vaikeuttavat hoitoon pääsemistä. Vakavemmissa sairaustapauksissa pyritään saamaan jatkohoitoa esimerkiksi Singaporesta.

Matkustaessasi Indonesiaan sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Sairaustapauksissa saatetaan joutua turvautumaan evakuointiin lentoteitse, mikä on hyvin kallista. Myös kotimaahan kuljettaminen sairaustapauksissa on kallis ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Joissakin tapauksissa sairaalat ovat kieltäytyneet hoitamasta vakuuttamattomia potilaita.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Indonesiassa on useita eri apteekkeja (Apotek), joiden taso vaihtelee paljon. Osa apteekeista kuuluu suurempiin ketjuihin, ja niissä valikoima on yleensä hyvä. Erikoislääkkeiden saanti on hyvä varmistaa etukäteen. Huolehdi tarvittavista rokotteista ja lääkityksestä jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Suurissa kaupungeissa apteekkeja on esimerkiksi kauppojen yhteydessä tai ostoskeskuksissa, jolloin niiden aukioloajat ovat samat kuin kaupoilla, noin kello 10–21. Myös sairaaloiden yhteydessä on usein apteekkeja.

Huomioi, että Indonesiassa lääkärit saattavat määrätä sairauden hoitoon enemmän lääkkeitä kuin Suomessa määrättäisiin. Myös pieniin vaivoihin saatetaan määrätä tarpeettomia lääkkeitä. Jos saat suuren määrän lääkkeitä tai epäilet, ettei vaivasi edellytä lääkehoitoa, on suositeltavaa, että olet kriittinen lääkkeittesi suhteen. Kysy tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Lääkkeitä Indonesiaan tuotaessa tai maasta vietäessä on hyvä tutustua kiellettyjen lääkeaineiden luetteloon. Luvanvaraisten lääkkeiden osalta on syytä ottaa englanninkielinen lääkemääräys mukaan.