Kanada

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 911.


Sosiaaliturvasopimus

Kanada ja Suomi ovat solmineet sosiaaliturvasopimuksen, joka kattaa kansan- ja perhe-eläkkeet mutta ei sairaanhoitoa. Suomella on lisäksi sosiaaliturvajärjestely Kanadan Québecin osavaltion kanssa. Sen perusteella tietyillä henkilöryhmillä on oikeus sairaanhoitopalveluihin Québecissä. Lue lisää sairaanhoidosta Kanadan Québecissä.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Tilapäisesti Kanadaan matkustaville terveydenhoidon palvelut ovat erittäin kalliita. Pelkkä lääkärin vastaanotolla käyminen voi maksaa yli sata Kanadan dollaria, ja sairaalakulut voivat nousta useisiin tuhansiin Kanadan dollareihin. Siksi sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus, kun matkustat Kanadaan.

Kanadassa on kansallinen sairausvakuutusohjelma, jolla pyritään varmistamaan, että jokainen on kohtuullisen välimatkan päässä välttämättömistä terveydenhoidon palveluista. Kanadan sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt maksavat maksut ennakkoina, mutta tilapäisesti maassa olevat maksavat täyden hinnan palveluista.

Terveydenhuollon palvelut ovat Kanadassa yleisesti ottaen hyvät, ja esimerkiksi erikoislääkäreiden ja laboratorioiden palveluja on kattavasti. Erikoislääkärillä käyntiin tarvitset yleislääkärin lähetteen. Kansalliseen vakuutusohjelmaan kuulumattomilla voi kuitenkin joskus olla hankalaa päästä nopeasti ja vaivattomasti lääkärin vastaanotolle. Yksityisellä lääkäriasemalla hoitoa voi saada nopeammin. Yksityislääkärikäynnin voit joutua maksamaan ensin itse, vaikka olisit ottanut matkavakuutuksen.