Kanada

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 911.


Sosiaaliturvasopimus

Kanada ja Suomi ovat solmineet sosiaaliturvasopimuksen, joka kattaa kansan- ja perhe-eläkkeet mutta ei sairaanhoitoa. Suomella on lisäksi sosiaaliturvajärjestely Kanadan Québecin osavaltion kanssa. Tietyillä henkilöryhmillä on sopimuksen mukaisesti oikeus sairaanhoitopalveluihin Québecissä. Lue lisää sairaanhoidosta Kanadan Québecissä.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Tilapäisesti Kanadaan matkustaville terveydenhoidon palvelut ovat erittäin kalliita. Pelkkä lääkärin vastaanotolla käyminen voi maksaa yli sata Kanadan dollaria, ja sairaalakulut voivat nousta useisiin tuhansiin Kanadan dollareihin. Matkustaessasi Kanadaan sinun kannattaa siksi hankkia kattava matkavakuutus. Kanadassa on kansallinen sairausvakuutusohjelma, jolla pyritään varmistamaan, että jokainen on kohtuullisen välimatkan päässä välttämättömistä terveydenhoidon palveluista. Kanadan sairausvakuutukseen kuuluvat maksavat maksut ennakkoina, mutta tilapäisesti maassa olevat maksavat täyden hinnan palveluista.

Terveydenhuollon palvelut ovat Kanadassa yleisesti ottaen hyvät ja esimerkiksi erikoislääkäreiden ja laboratorioiden palveluja on kattavasti. Erikoislääkärillä käyntiin vaaditaan yleislääkärin lähete ja kansalliseen vakuutusohjelmaan kuulumattomilla voi joskus olla hankalaa päästä nopeasti ja vaivattomasti lääkärin vastaanotolle. Yksityisellä lääkäriasemalla hoitoa voi saada nopeammin. Lääkärikäynnin voi joutua maksamaan ensin itse, vaikka olisi ottanut matkavakuutuksen.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.